Porselen ve Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisinin Ömrü Ne Kadar?

Bu soruyu cevaplayıp, sonra zirkonyum diş kaplama ömrü ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Bilimsel olarak yapılan diş tedavileri en az beş yıl ağızda problem çıkarmadan kullanılabilmelidir. Klinik pratiğimde hastalarım için daha uzun ömürlü diş kaplamalar yapıyorum. 30 yıllık meslek yaşantım bana diş kaplama ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunları daha işleme başlamadan görüyor ve önlemini alma tecrübesi kazandırdı.

Beş yıldan önce sorun çıkarabilecek tedavi çözümleri için hastanın onayı alınarak işlem yapılmasını tercih ediyorum.

Destek alınacak dişlerin çevresini saran sağlıklı bir kemik kemik yapısı olmalıdır. Bu sayede diş üzerindeki kaplama ile birlikte diğer eksik dişlerin yüklerini de çekebilir. Diş kaplama ömrü dikkate alınmalıdır. Çünkü yapılacak tedavi hem maddi hem manevi olarak hasta için bir külfet doğurmaktadır. Verdiği paranın karşılığında ve ayırdığınız zamanın karşılığında hastanın alması gerekir. Bu genellikle diş dolgusu ve diş eti tedavisi gibi uygulamalar için geçerlidir.

Diş köprü ve kaplamasında destek dişin sağlığının önemli olduğunu anladık değil mi? Peki başka hangi etkenler diş kaplamasının ömrünü etkiler? Malzeme değil mi? Malzemenin aşınmalara karşı dirençli olması gerekir. Kırılmaması gerekir. Renk değiştirmemesi ve koku yapmaması da gerekir. Bu nedenle hep iyi malzeme ile iyi diş yapılır, iyi hekim olunur diyorum.

Diş Hekiminin Doğru İşlem Yapması

Dişi sağlam dişlerden seçtik, malzeme de iyi malzeme. Şimdi geriye ne kaldı? İşin düzgün yapılması. Ne demek peki düzgün iş yapılması. Hemen anlatayım onu da. İstediğiniz kadar iyi diş seçin istediğiniz kadar iyi malzeme kullanın bazı işlemleri kurallar uygun ve düzgün uygulamadığınızda kaplama ömrü kısa olacaktır. Mesela dişin kesimi. Diş kesiminde ne miktar kesim yapılacağı önemlidir.

Size sadece birkaç nedenini söyleyeyim. Birincisi diş az kesilir ise yapılacak kaplama yükseklik yapar. Karşı çenedeki dişe aşırı yük gelir. Çene ekleminizde ağrı oluşur. Diş çok kesildiğinde de ağrıma yapar. Kanal tedavisi yapılması gerekir. Daha da önemlisi kaplamanın tutuculuğu az olur. Çok kesilmiş bir diş üzerindeki kaplama kolaylıkla ve sık sık düşer. Yerinden çıkar. Hem de hiç beklenmedik zamanlarda.

Malzemeyi Kurallara Uygun Kullanmak

Oldukça hassa bir çalışma gerektiren diş yapımı işi milimetrelerin ötesinde mikron seviyesinde hassasiyet gerektirir. Malzeme ısıl işleme tabi tutularak serleştirildiği için ısınma ve soğuma sırasında boyutsal değişikliklere maruz kalır. Basınç altında 1100 santigrad derecelere kadar ısıtılan porselenler le altyapı malzemesi zirkonyumun tutunabilmesi için kalibre edilmiş hassas kaliteli cihazlar kullanılması gerekir.

Kurallara uygun yapılmadığı zaman malzeme ilk yapıldığı andan itibaren sorun çıkarmaya meyilli olur. Oturması ve diş eti uyumu iyi olmaz. Kırılmalar da yaşanabilir. Birkaç hafta içerisinde kırılan zirkonyum diş kaplamalardaki sorun üretimsel sorundur. 3 aydan sonra görülen kırılmalarda yüksek çiğneme kuvvetlerinin oluştuğunu düşünmek mantıklı olacaktır.

Zirkonyum Diş Kaplama Ömrü Ne Kadar?

Zirkonyum diş kaplama ömrüne gelince. Porselen kaplama ile zirkonyum kaplama ömrü farklı demiştim daha önce. Malzeme zirkonyum olduğunda kullanma süresi daha uzun olur. Malzemenin biyolojik uyumlu olması ana etkendir. Ama diş ve diş eti ile uyumlu olmasında bilgisayar CNC makinelerinin kullanılması da etkendir. Zirkonyum diş kaplamanın kendi dişiniz gibi ömür boyu kullanılabilmesi ve sorun çıkarmaması için diş hekimine, diş laboratuvarına ve size önemli görevler düşer.

Herkes işini düzgün yaptığında zirkonyum dişleri kendi dişleriniz gibi uzun süre kullanabilirsiniz.

Zirkonyum Kaplama Kaç Yıl Dayanır?

Daha önce de belirttiğim gibi malzeme olarak zirkonyum zaman içerisinde zarar görmez. Renk değiştirmez ve aşınmaz. Kendi diş mineniz gibi kullanabilirsiniz. Yani ömür boyu. Malzeme kaynaklı kırılmalar sert cisim ısırma ve diş sıkma, gıcırdatma olduğu zaman görülür.

Rate page