Estetik diş yapımında en çok uygulanan yöntemlerden bir tanesi diş kaplaması yöntemidir. Dişlerin aralıklı olması, renklerinin düzeltilemeyecek kadar bozuk olması gibi nedenler ile kaplama yapılması gerekebilir. Diş kaplamalar günümüzde zirkonyum diş kaplama çeşitleri, porselen lamina diş kaplama, empres diş kaplama ve monolitik kaplamalar gibi çeşitlere ayrılırlar.
Bu yazıda aşağıda sıralayacağımız diş kaplama çeşitlerinin özelliklerini ve fiyatları ile ilgili karşılaştırmaları bulacaksınız.
- Porselen diş kaplama
- Zirkonyum diş kaplama
- Empress diş kaplama
- Laminate veneer kaplama
- Monolitik kaplama
Porselen Diş Kaplama
Son 30 yılın en çok uygulanan diş kaplama malzemesi olarak porselen diş kaplamalar kullanılmaya başlandı ilk yıllarda sağladığı avantajlar nedeniyle hızlı bir şekilde yaygınlaştı. Ancak daha sonra zaman içerisinde diş eti problemleri ve estetik beklentilere yanıt verememesi sebebiyle yerine zirkonyum diş kaplamalara bıraktı. Diş eti kenarında bakteri tutulumu onun fazla olması ve metal renginin yansıması en büyük dezavantajları olarak gösterilir.
Aşağıdaki resimde solda metal porselen sağda zirkonyum diş kaplama ile yapılmış bir ön kesici dişi görebilirsiniz. Metalin koyu rengi üzerine opak malzeme sürülerek giderilmeye çalışılsa da doğal diş rengi için yeterli ışık yansıtma elde edilememektedir. Diğer bir annemle dezavantajı da Metalin eğitilerek dökülmesi ve döküm sırasında oksitlenerek kararır. Diğer yandan genleşip büzülme göstermesi de ağızdaki kesik diş ile olacak uyumunun bozulmasına neden olur.
Zirkonyum Diş Kaplama
Klinik uygulamalarda diş kaplama çeşitleri arasından en çok zirkonyum diş kaplamalar tercih edilir. Bunun nedeni hem uygulanma kolaylıkları hem de fiyat olarak avantajlı olmalarıdır. Zirkonyum diş yapımı diğer diş kaplama çeşitleri ile kıyaslandığında daha kolaydır. Çünkü hatasız olarak üretildikleri için tedavi sırasında problem yaşanmaz.
Diş hekimleri ortaya çıkan sorunları gidermek ile uğraşmadıkları için zirkonyum diş kaplama çeşidini tercih ederler. Aynı şekilde hastalar için de hem uzun ömürlü hem de estetik olan zirkonyum diş kaplamalar iyi bir tedavi seçeneğidir. Şimdi zirkonyum diş kaplamalarının nasıl uygulandığını, dişlerin üzerinden ne kadar aşındırma yapıldığını ve tedavi sonrasında ağrı hissedip hissedilmeyeceği ile ilgili bilgi vermek istiyorum.
Alışılmış diş kaplama çeşitleri gibi zirkonyum diş kaplama uygulanmasında da gerektiğinde diş yüzeyinden bir miktar aşındırma yapılır. Kapanış için yeterli mesafe elde edilebilecek kadar çiğneme yüzeyleri aşındırılır. Diş eti kenarındaki kaplama 1 mm den daha az olacak şekilde diş eti içerisine kadar uzatılır. Genellikle 0,5-2 mm miktarında aşındırma yapılır. Kesik diş üzerine yapılacak kaplamalar rahatlıkla girebilecek bir paralellikte olmalıdırlar.
Dişler eğri değil ise ve kapanış mesafesi yeterli ise kesim dengeli olur ve
Empress Diş Kaplama
Empress uygulamaları emax materyali ile yapılan inley / onley dolgular estetik olarak mükemmel sonuçlar verir. Ağız içinde doğal durduğundan dolayı diş ile bütünleşir.
İşlemin özelliğine göre CAD / CAM kazıma veya pres seramik teknik kullanılarak elde edilebilirler.
Laminate Veneer
İşin sadece önünden 0.1- 2 mm aşındırmaya yapılarak uygulanan estetik kaplama çeşididir. Diş mesafesi tatmin edici değil veya diş renklenmesinde bozukluklar var ise o zaman Lamineler diş koruyucu ve estetik düzeltmeler için çok iyi bir çözümdür. Lamineler çok ince, mükemmel uyumlu seramik maskeleme ürünleridir.
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim Aşaması
Diş rengine uygun zirkonyum bloklardan bilgisayar yardımıyla kazıma yapılır. Yüksek ısı fırınlarında sertleştirilen alt yapı malzemesi çok dayanıklıdır. Altyapı rengi ile nihai olarak hazırlanacak diş kaplaması rengi verilir. Diş teknisyeni alt yapı üzerine porselen yıkma tekniği ile dişin doğal şekil ve parlaklığını yakalamaya çalışır. Ağızda yapılan prova sonrasında gerekli düzenlemeler yapılır. Renk değişiklikleri, yüzey özellikleri ve onay aşamasına gelinir. Diş artık kaplama olarak yapıştırılmaya hazırdır.
Tamamen ağrı duymadan yaptırabileceğiniz diş kesim işlemi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat aralığında süren bir işlemdir. Lokal anestezi ile işlem yapılacak bölge uyuşturulur. Bu sayede ağrı duymazsınız. Geçici dişler aynı seansta takılır. Soğuk sıcak hassasiyeti dişin aşındırılma miktarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Özellikle ön diş kaplama yapılacağı zaman, geçici diş uygulaması sayesinde sorun yaşanmaz. Geçici dişler sürekli dişleriniz yapılana kadar size yeterli hizmeti sağlar. Dişin estetiğini sağlar ve soğuk sıcak hassasiyeti yapmasını önler. Unutulmaması gereken önemli bir konu yapılan geçici diş kaplamaların üzerine gelen yüklere karşı fazla dayanıklı olmadığıdır. Geçici diş kaplamalarının renk uyumları zirkonyum diş kaplamalar kadar iyi değildir. Ancak bunlar bir hafta gibi kısa bir süre için takılırlar.
Diş Kaplama ve Tedavi Süresi
Günümüzde zaman son derece kıymetlidir. Diş kaplaması veya implant yaptırırken de en çok dikkat edilen ve sorulan sorulardan bir tanesi tedavinin ne kadar süreceğidir. İmplant uygulamaları uzun süren tedavilerdir. Ancak diş kaplaması uzun bir süreç değildir. Zirkonyum diş kaplama gibi diğer kaplama çeşitleri de beş ile on gün içerisinde tamamlanması mümkündür.
Uzun yıllar kullanacağınız bir tedavi için bu sürenin hiçte uzun olmadığını belirtmek isteriz. Estetik kazanımları göz önüne alındığında zirkonyum diş kaplamaların yapım süreleri oldukça kısadır. Genellikle bir hafta gibi bir sürede işlem tamamlanabilmektedir. Provalarda hasta ağzının kapanışı, dişeti, dudak alışkanlıkları gibi faktörler tedavi süresini değiştirebilir.
Diş Kaplama Ölçüsü
Silikon malzeme ile ağız içi ölçüsü alınır. Son derece hassas olan bu ölçü bütün ayrıntıların modellemek için gerekli bilgileri sağlamaktadır. Laboratuvar, alınan diş ölçüsünü model olarak hazırlar. Laboratuvar ortamında bilgisayara aktarılan ağız yapısına binaen bilgisayar destekli tasarım aşamasında yapılacak diş kaplaması tasarlanır. Daha sonra kullanılan program yapılan tasarımın sağlıklı olup olmadığı ile ilgili veri tabanında bulunan veriler doğrultusunda tavsiyelerde bulunur. Bu özelliği sayesinde de zirkonyum diş kaplama uygulaması, belirli fizik ve statik kuralların dışına çıkılmasına engel olur.
Tasarımı tamamlanan diş kaplaması ve diş köprüsü, bilgisayar destekli kazıma makinesine komut verir. Üretim el değmeden bilgisayar kontrolünde kazıma cihazı ile yapılır. Hata payı neredeyse yok denecek
kadar azdır. Bu sayede yapılan kaplama hem diş ile hem de diş eti ile mükemmel bir uyum sağlamaktadır. Yapılan diş kaplamasının uzun ömürlü, sağlam ve sorunsuz olması da üretim aşamasının teknik olarak çok hassas olmasından kaynaklanır.
Porselen diş kaplamalarla karşılaştırıldığında büyük avantajlar sağlayan zirkonyum diş kaplamalar hakkında daha fazla bilgi almak için zirkonyum sayfamızı drsertac.com/zirkonyum linkine tıklayarak ziyaret edebilirsiniz. Zirkonyum diş kaplama fiyatları hakkında bilgi almak için ise zirkonyum diş fiyatı sayfamızı ziyaret etmenizi öneririm. İmplant hakkında merak ettiğiniz konular ve implantların yapım süreleri içinde buradan drsertac.com/implant implant sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap