Protez Diş
Biz diş hekimleri olarak dişlerinden birisini veya birkaçını hatta bazen tamamını kaybeden kişiler için en fonksiyonel ve en estetik diş tedavilerini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu sayfada önce protez dişin tanımından başlayarak amacına ve çeşitlerine kadar kısa ve faydalı bilgiler vermek isterim. Genel bir bilgi sahibi olduktan sonra protez diş fiyatları ile ilgili hazırladığım sayfayı ve en iyi diş protezi başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Kaybedilen uzuvların yerine onların estetik ve fonksiyonlarını görmek üzere uygulanan yapay organ ve dokular tıp biliminde protez olarak adlandırılır. Diş hekimliğinde bu estetik ve fonksiyonlara ilave olarak fonasyon, yani konuşma, ses çıkarma işlevi de eklenir. Doğru protez uygulanması yapılmadığında kişinin sadece çiğnemesi ve görüntüsü bozulmaz. Bunlar ile birlikte konuşmasında da tuhaflıklar olur. Dil peltekleşir. Bazı seslerin telaffuzu zorlaşır. Hatalı protez uygulanan kişinin konuşmaları anlaşılmaz.
Protez (Takma) Diş Nedir?
Protez Dişlerin Amacı Nedir?
Protez (takma) dişlerin amacı, kişinin kaybettiği çiğneme, estetik ve konuşma gibi fonksiyonlarını yeniden yerine getirmesini sağlamaktır. Böylece, kaybedilen ağız sağlığı yeniden kazandırılmış olduğu gibi, aynı zamanda da, toplum içinde yaşayan birey psikolojik açıdan da desteklenmiş ve yaşam kalitesi yükseltilmiş olur.
Protez Çeşitleri Nelerdir?
Sabit Protezler:
Kaplamalar:
Diş Köprüsü:
Hareketli Protezler:
Total Protezler (damak):
Bölümlü (iskelet) Protezler:
Overdenture (implantüstü hareketli) Protezler:
Çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardan(implant) destek alınarak yapılan hareketli protezlerdir.