Altyapı dediğimizde asıl yapının sağlamlığı ile ilgili temel aklımıza gelir. Diş Hekimliğinde de durum bu şekilde. Diş kaplamasının sağlam olabilmesi için iyi bir temel gerekir. Diş estetiği için kullanılan seramik malzemeler cam özelliğindedir. Kırılgan ve dayanıksızdır. Malzeme dayanımını arttırmak amacı ile bu estetik ancak kırılgan materyal içerisinde dayanıklılığı arttıracak malzemeler kullanılır. Zirkonyum diş kaplama altyapısı olarak metal yerine kullanılan bir estetik diş malzemesidir.

Artan dayanıklılık sayesinde kendi dişlerimiz ile yiyebildiğimiz her şeyi rahatlıkla yiyebilecek duruma geliriz. Diş kaybı sorunu yaşayan kişiler için uygulanan diş köprülerinde malzemenin dayanımı önemlidir. Isırma kuvvetlerine karşı yeterli dayanıklılığı olmayan malzemeler kullanıldığında kırılma söz konusu olacaktır. Şimdi diş köprüleri için kullanılan alt yapı malzemelerine bakalım. Bunları karşılaştıralım. Malzemenin fiziksel dayanıklılığının yanı sıra görüntüsünün de önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Estetik Diş ve Uzun Ömürlü Diş İçin Malzeme Seçimi

Kullanılan altyapı türleri uygulamanın ömrünü de belirleyen etkendir. Hali hazırda modern diş hekimliği uygulamalarında kullanılan üç çeşit malzeme vardır. Bunları, kullanım sıklığına göre ve tercih edilme sebeplerine göre bir sınıflandırma yapacağım ve konuyu basitçe anlaşılır hale getireceğim.

  1. Metal
  2. Zirkonyum
  3. Cam seramik

olabilir. Bu malzemelerin hepsi günümüz diş hekimliğinde halen kullanılmaktadır. Birbirlerine göre üstünlükleri ve zaafları olması nedeni ile hekimin malzeme seçiminde dikkatli olması gerekir. Kapanış durumu, dişlerin hacmi, iki diş boşluğu arasındaki mesafe, hastanın kas kuvveti gibi birçok faktör malzeme seçiminde önem taşımaktadır. Şimdi sırası ile hangi malzemenin neden kullanıldığına ve tercih sebeplerine bakalım. Malzemenin olumlu, olumsuz yönlerini karşılaştıralım. Sırası ile başlar isek önce metal alt yapı ile başlamalıyız.

Metal kullanımı uzun yıllardır tercih edilen ve dayanıklılığı konusunda şüpheye yer bırakmayan bir diş kaplama alt yapı malzemesidir. Uzun yıllar önce altın kullanılarak yapılan diş kaplamalar zaman içerisinde yerini Nikel, Krom, Kobalt gibi elementlerin birleşimi ile oluşturulan karışım ile üretilmektedir. Metal alt yapının kolay işlenebilmesi, boyutsal stabilitesinin olması, zaman içerisinde ağız sıvıları ile korozyona  uğramaması gibi önemli özelliklerin bulunması gerekir. Metal diş altyapısı üretim biçimine göre döküm tekniği ve lazer tekniği ile üretilmektedir.

Metal döküm tekniği ile üretildiğinde maliyeti oldukça düşük olur. Ancak model ile uyumu konusunda problemler yaşanır. Dolayısı ile ağızdaki diş ile uyumunda da önemli sorunlar yaşanır.

İmplant tedavileri uygulanmaya başlamadan önce 4 veya 5 diş eksik olduğu durumlarda bile uygulanmakta idi. Artık implant uygulamaları sayesinde bu kadar uzun diş köprülerine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Rate post

Rate post
Önceki YazıDiş Sağlığı ve Solunum Yolu
Sonraki YazıCerrahi girişimden sonra hastanın dikkat etmesi gerekenler
Zirkonyum diş video
27/04/2025

Küçükçekmece Zirkonyum: Estetik ve Dayanıklılığın Mükemmel Uyumu

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Zirkonyum diş kaplama, hem estetik hem de dayanıklılık açısından en çok tercih edilen diş tedavilerinden biridir. Metal altyapı içermeyen yapısı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
İmplant diş yapımı
27/04/2025

İmplant Yapımında Bekleme Süresi. Çiğnemek İçin Ne kadar Beklerim?

İmplant diş uygulaması için en önemli dezavantajlardan birisi tedavinin uzun sürmesi. Diş kaplamalarda işlem bir hafta gibi bir sürede tamamlanır. Oysa implant diş yapımı gerektiğinde...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş estetiği ve gülüş tasarımı
24/05/2021

Diş Yaptırmaktan Korkmayın

Dişlerimiz sindirim sisteminin başlangıç noktasıdır ve en önemli görevi üstlenirler. Yediğimiz besinlerin kopartılması, parçalara ayrılması ve öğütülmesi görevini üstlenen sert...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap