Diş etlerinin hastalandığını ve bu nedenle dişlerin kaybedildiğini sanırım bilmeyen kalmadı. Daha önce de bir yazımda bahsettiğim üzere diş eti hastalığı da diş çürüğü gibi geliyorum dedikten sonra gelir. Belirti veren hastalıklardan korkmamak gerekir aslında. Tabi bu belirtilere kulak asar ve çaresine bakarsak. Aksi durumda diş ağrısı ve diş kaybı olabilir. Bunun ardından da, implant veya zirkonyum diş kaplama gibi tedavilere ihtiyaç duyulabilir.
Diş Eti Tedavisinde Amaç
Diş eti tedavisi ameliyatında amaç hastalığın ilerlememesidir. Diş eti tedavisi İstanbul Avrupa yakası diş kliniği. olarak, zaman gerektiren bu işlemlere en hızlı biçimde başlamak önemlidir.
Diş Eti Tedavisi Acıtır mı?
İşlemin türüne göre diş etinizde anestezi sağlanarak diş temizletme işlemi yapabiliyoruz. Bölgesel anestezide kişi kesinlikle bir ağrı sızı hissetmemektedir. Diş eti tedavisi anestezi ile yapıldığında hiç ağrı hissetmezsiniz.
Diş eti tedavisi antibiyotik kullanımı ile birlikte diş taşı temizliği gerekir. Hastalığın tedavisi aşamalarında birinci basamak tedavi ile başlar.
DİŞ ETİ HASTALIĞI
Diş etinin hastalanma belirtileri kızarıklık, kanama, şişlik ve ağrı dır. Aynada diş etlerimize bakmasak bile diş eti kanamasını veya diş ağrısını farketmedim diyemeyiz. Yani tedavi için geç kalmanın bir mazereti olmaz. Aslında tedavi ihtiyacı oluşacağını dişler ve diş etleri belirti vermeden önce de anlayabiliriz. Nasıl mı? Hemen söyleyeyim.
Birincisi diş fırçalama ve ağız bakımını düzenli yapmıyorsak mutlaka bir süre sonra bu sorunlar ile karşılaşacağız demektir.
kincisi ailemizde kalıtımsal olarak diş eti hastalığı sorunu yaşayanlar var ise biz de genetik olarak bu problemlere yakınız demektir. Şöyle bir düşünün bakalım ailede dişeti çekilmesi olan var mı? Tam protez kullanan var mı? Bütün dişlerini çektirmek zorunda kalan kişiler genellikle diş eti hastalığı nedeni ile bu duruma maruz kalırlar. Diş eti tedavisi için geç kalmadan diş hekimine baş vurulsa durum farklı olur tabi.
Diş Eti Hastalığı Nedenleri:
En önemli konu diş eti hastalığının nedenini tespit etmektir. Yetersiz ağız bakımı , hatalı yapılmış diş dolguları, kalitesiz diş kaplamalar, diş sıkma veya gıcırdatma, burun tıkanıklığı, geniz alerji problemleri, kullanılan ilaçların yan etkileri gibi değişik nedenler ile diş eti hastalıkları ortaya çıkabilir.
Diş Hekimi Diş Eti Tedavisini Nasıl Yapar?
Bu soruya şöyle yapılır böyle yapılır demekten ziyade hekim diş eti sorunu ile kliniğe giden bir hastaya nasıl yaklaşır? Nasıl yaklaşmalıdır? Sadece dişlerini temizleyip göndermesi yeterli midir?
Tabi ki diş temizliği işin en can alıcı noktasıdır. Başlangıç periodontal tedavi işin %90 ını oluşturur. Hastanın evde yapacağı günlük bakım hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Bu zamana kadar diş bakımı konusunda zayıf kalmış bir kişinin bir anda dişlerine çok yi bakması beklenemez. Düzenli kontroller ile kişinin ağız bakımını doğru uygulayıp uygulamadığı kontrol edilir ve diş etlerinin iyileşmesi takip edilir.
Diş Apsesi Nasıl Geçirilir?
Enfeksiyon vücudun neresinde olursa olsun mümkün olan en kısa sürede kontrol altına alınmalıdır. Tıpkı bir yangın gibi hızlı bir şekilde ilerleyerek organizmayı tamamı ile bozabilir çünkü. Hele de diş ve çevre dokularındaki enfeksiyon kan yolu ile hızlı bir şekilde yayılır. Kalp kapakçıkları, böbreklerimiz, eklemler ve diğer organlar riske girer. Sorun büyümeden ortadan kaldırmanın yollarını aramalı ve en akılcı şekilde diş doktoruna muayene olunmalıdır.
Diş hekimi diş röntgeni ve ağız içi bulgular ile birlikte mevcut diş apsesinin nedenini anlamaya çalışır. Bu sorun bazen bir diş çürüğü, bazen eski bir kanal tedavili diş ve bazen de diş etlerimiz olabilir. Etken olan faktörün ortadan kaldırılması ilk etapta gerçekleştirilmesi icap eden harekettir. Onu ortadan kaldırmadan sistemin düzelmesi beklenemez.
Tamam etkeni bulduk ve ortadan kaldırdık. Şimdi ne olacak? Diş apsesi hemen geçecek mi? Bazen sadece diş apsesine neden olan faktörü ortadan kaldırmak bile yeterli olabilir. Ancak süreci garantiye almak ve hızlandırmak için antibiyotiklerden faydalanılır. Bu sayede daha hızlı iyileşme elde edilebilir. Diş ve çevre dokuların sağlıklı, bakımlı, temiz olması büyük avantaj sağlar.
Oluşmuş bir apse durumu söz konusu ise apse drenajı olarak adlandırılan prosedüre geçilmelidir. Bu apse boşaltma işlemi kanal içerisinde veya apsenin olduğu diş etinden oluşabilir.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap