Ağrıyan Dişe ne yapmalı?

Günlük hayatta dişlerimizin varlığını tek hatırlamayız. Bazen fırçalamada ihmal ederek dişlerin çürümesine uygun ortam yaratırız. Zaman içerisinde oluşan diş çürükleri başlangıç aşamasında soğuk sıcak hassasiyeti ile belirti verdiğinde de bu uyarıları dikkate almayız.

Giderek ilerleyen diş çürüğü diş sinirine bulaştığında şiddetli ağrılar yapmaya başlar. Kendiliğinden geçmeyen bu ağrıları gidermek için ağrı kesici içildiğinde ilk başlarda ağrı geçer. Zaman içerisinde oluşan enfeksiyon ağrı kesicilerin de etkisini göstermemesi ne neden olur. Bu durumda doktora gitmekten başka çare kalmaz. Dişin içerisinde ilerleyen çürük madde kaybına neden olmuştur. Diş kökünde de enfeksiyon vardır. Diş Hekimi her şeye rağmen dişinizi kurtarmak isteyecektir. Mümkün ise dişin çekilmeden kanal tedavisi ile kurtarılması önerilir. İlerlemiş enfeksiyonlardan bazen diş çekmekten başka çare yoktur. Bu yazıda dişin ne zaman kanal tedavisi ihtiyacı olacağını ve kanal tedavisinin nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağım. Kanal tedavisi yapılmadığında ne olacağı ile başlayalım isterseniz.

KANAL TEDAVİSİ YAPILMADIĞINDA NE OLUR?

Ağrıyan Dişe ne yapmalı?
Ağrıyan Dişe ne yapmalı? Kanal tedavisi ne zaman yapılır?

Dişler üzerinde veya ara yüzden oluşan çürüklerin ilerlemesi durumunda dişlerde ağrı oluşmaya başlar. Zamanla canlılığını kaybeder ve dişin pupa odasında enfeksiyon meydana gelir. Bir şey bu aşamada kanal tedavisi yapılmaz ise iltihap diş içerisinde ilerler ve bir şey yapılmaz ise süreç kaybetmeye kadar gidebilir. Diş çürüğünde rol alan bakteriler dişin içerisinden kanal vasıtası ile kemiğe kadar ilerler ve şiddetli ağrı sonrasında diş kökünde veya yüzde şişlik meydana gelebilir. İlerleyen çürük ve enfeksiyon ile diş tedavi edilemez bir hal alır ve dişin çekilmesi gerekebilir.

KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kanal tedavisi yapılmaya karar verildiğinde dişin tam olarak uyuşturulması gerekir enfeksiyon mevcut ise Antibiyotik kullanımı veya apse drenajı sağlanır kanal tedavisi için uygun duruma geldiğinde dişin üzerinden açılan delik ile pulpa odası temizlenir ve kanal içerisine girilir Diş kökü uzunluğu ölçülür çalışma alanı olarak adlandırılan Diş kökü boyu kanal evleri ile temizlenir genişletilen kanallar doldurulmak için uygun komik forma getirilir kanal doldurma işlemi öncesinde kanal duvarlarının ve bütün kanalların tam olarak temizlendiğini emin olmak önem taşır kanal dolgusu ile şekillendirilmiş kanallar doldurulduktan sonra diş üzeri kapatılır genellikle kaplama yapılan kanal tedavili dişler uzun süre kullanılabilmektedir

KANAL TEDAVİLİ DİŞİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Kanal tedavisi yapılan ve çürük kısmı tedavi edilen bir diş kökü enfeksiyon tamamen ortadan kalktıktan sonra herhangi bir ağrı problemi yapmıyor ise artık doğal dişiniz gibi ömür boyu size hizmet edebilir. Kanal tedavisinde dişin içerisinde dolaşan sıvı ve kan engellendi için diş kırılgan duruma gelir. Bu nedenle kanal tedavisi yapılan dişin sonradan mutlaka üzerine diş kaplaması yapılması tavsiye edilir.

Burada üzerinde önemle durulması gereken konu dişi canlı tutan pupa alındığı için yerine koyulan kanal dolgu maddesi de sıvı dolaşımını engellediği için kanal tedavisi ile ağrısı indirilen bakterilerden uzaklaştırılan diş zamanla sıvı kaybına uğrayarak kırılgan bir hal alır ve kuvvetlere karşı dayanıklılık azalır. Bu nedenle kanal tedavisi sonrası diş üzerine koruma amaçlı bir kaplama yapılması önemlidir.

KANAL TEDAVİSİ SONRASI NASIL BİR DİŞ KAPLAMA YAPILMALIDIR?

Kanal tedavisi olmuş diş yeniden hayata gelmiş bir değiştir başarılı bir kanal tedavisi dişin ömür boyu ağızda kalmasını sağlar. Üzerindeki harabiyeti gidermek amacıyla diş kaplaması yapılan kanal tedavili diş iyi bir kaplama sayesinde yeterli estetik ve fonksiyonun sağlayacaktır. Uzun ömürlü bir diş kaplaması için bilgisayar destekli üretim aşamalarıyla zirkonyum diş kaplamalar yapılmaktadır. Ağızdaki diş ve diş eti ile mükemmel bir uyum sağlayan Zirkonyum diş kaplama var kanal tedavili dişin üzerinde uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanılabilir diş eti ile olan biyolojik uyumu kaplamanın kendi Dişiniz gibi görünmesini sağlayacaktır.

Kanal tedavisi diş dolgusu ile karşılaştırıldığında daha masraflı bir tedavidir. Tedavi süresi ve fiyatı daha fazla olan kanal tedavisi zamanında müdahale edildiğinde dolgu ile kurtarılabilir. Dolgu yapıldığında diş üzerine kaplama yapılması gerekmez. Dişin canlılığı ortadan kalkmaz. Erken teşhis ve tedavi ile dişlerin kanal tedavisine gerek kalmadan dolgu yapılması büyük önem taşır. Senede bir defa yapılacak diş kontrolleri sayesinde diş çürükleri ilerlemeden teşhis edilebilir.

PERİYODİK KONTROL RANDEVUSU İÇİN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ.

Rate post

Rate post
Önceki YazıPiezo Cerrahi Nedir?
Sonraki YazıDİŞ İMPLANTI TARİHÇESİ
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap