Ne kadar korkutucu kelimeler değil mi? “Çekim” bu kelimeden korkmayan var mı acaba? Diş çekimi tabi film çekimi değil. “Cerrahi” bu kelime de uyku kaçıran bir kelime. İkisi bir araya geldiğinde de al başına sıkıntıyı! Yok yok siz korkmayın sakın. Diş çekimi de olsa cerrahi diş çekimi de olsa tamamen ağrısız bir şekilde ve korkusuzca yaptırabilirsiniz. Tek şart var. Yapan kişinin konusunda iyi olması. Bu yazıda cerrahi diş çekimi ile ilgili doğru ve tecrübeler ile elde edilmiş doğru ve bilgilendirici bir içerik bulacaksınız.
CERRAHİ DİŞ ÇEKİMİ NEDİR?
Diş çekiminin bir miktar uğraştıranına cerrahi diş çekimi deniliyor değil mi? Çekim çekimdir aslında. Ama daha fazla zaman ve alet kullanılarak diş çekildi ise bu cerrahi diş çekimi oluyor. Diş eti hastalığı nedeni ile sallanan dişlerin çekilmesinde cerrahi çekim söz konusu değildir. Dİşler sallandığı için kolaylıkla çekilir. Ama gömük veya kırık bir dişin çekimi gerekiyor ise işte cerrahi çekim budur. Ta kendisi. Bazen cerrahi diş çekimi sonrası yara yerinin daha hızlı iyileşmesi için ağza dikiş atılması da gerekebilmektedir.
Cerrahi Diş Çekim Ücreti Ne Kadar?
Cerrahi diş çekimi ağrılı bir işlem mi?
Cerrahi Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Bu soruları cevapları da merak ediyor musunuz? İnternette hatalı çeviriler veya reklam amaçlı yazılar dışında kaleme alınmış pek bir yazı, içerik olmadığını biliyorum. Çok sayıda insanın da diş ağrısı çektiğini, bu diş ağrısından diş hekimi korkuları yüzünden kurtulamadıklarını da biliyorum. Bu nedenle burada doğruyu ve sadece doğruları yazacağım. Korkuları gidermek için değil doğruları duyurmak amacındayım.
DİŞ ÇEKİMİ ZOR MU?
Kimi hastalar yirmi yaş dişi çekimini, çürümüş diş köklerinin çekimini, ortodonti tedavisi öncesi yaptıracakları diş çekimini kendilerine dert ederler. Tek tek anlata cağım hiç merak etmeyin. Şimdi önce diş neden çekilir onu doğru bir şekilde anlayalım. Sonra diş çekimi ağrısı neden yaşanır cevap bulalım. Bu ağrının olmaması için ne yapılması gerektiğini de anlatacağım tabi. Yazı içeriğini beğenir iseniz yorum bölümüne veya beğen kısmına ifade bırakmanızı rica edeceğim. Bu sayede ben de sizin için hazırladığım yazılar ile ilgili geri bildirim alıp ona göre içerik hazırlamaya gayret edeceğim.
Bu yazıda diş çekimi neden gerekir? Diş çekilirken ağrı olur mu? Ağrısız diş çekimi mümkün mü? Diş çekiminden sonra nelere dikkat etmeliyiz? gibi sorulara yanıt bulabileceksiniz. Yazılanlar genel anlamda bilgilendirmek amacı ile kaleme alınmıştır. Her vaka farklılık göstermektedir. Ancak size net olarak şunu ifade edebilirim diş çekimi ağrılı bir işlem değildir kesinlikler. Korkmadan diş hekimine gitmeli ve ne gerekiyorsa geç kalmadan yaptırmalısınız. Az sonra okuyacaklarınız da sizin konu hakkında doğru bilgilenmenizi sağlayacak ve yersiz endişe ve kaygılarınızdan kurtulacaksınız.
DİŞ NEDEN ÇEKİLİR?
Kanal tedavisi ile kurtarılamayacak kadar kötü durumdaki dişlerin çekilmesi gerekebilir. Bazen de daha önce yapılmış kanal tedavili dişin çekimi söz konusu olur. Diş çürükleri, kırıklar, travma etkisi en yaygın görülen diş çekim nedenleri arasındadır. Ağızda bazen doğumsal olarak hiç sürmemiş gömük dişler bulunabilir.
Özellikle 20 yaş dişleri arka bölgede en son çıkan dişler oldukları için sürmek için yer bulamazlar. Bu dişler ya gömük kalırlar ya da öndeki dişleri sıkıştırırlar. Cerrahi diş çekimi denildiğinde de yirmi yaş dişi çekimi akla gelir. Gömük veya çürük diğer dişlerin de cerrahi olarak çekildiğini bilmek lazım aslında. Bazen de çenelerdeki yer darlığı nedeni ile eğri çıkan dişlerin çekilmesi gerekebilir. Özetler isek
- Çürükler
- Hatalı yapılmış dolgu kanal tedavili dişler
- Enfeksiyonlu dişler
- Eğri dişler ortodonti amaçlı olarak eğri dişler
- Kök ucu erimesi olan dişler
- Diş eti hastalığı nedeni ile tedavi edilemeyecek durumdaki dişler
- Travma nedeni ile yerinden oynamış veya çatlak dişler.
istemesek de dişlerimizi kaybetmemize neden olan faktörlerdir. İş başa düştüğünde de diş çekimi ertelenmemeli zamanında çekilmelidir. Aksi durumda ağız kokusu, ağrı, enfeksiyon ve şişlik gibi sorunlar ile karşılaşabiliriz.
Yirmilik Diş Çekimi
20 yaş dişlerinin çekiminde diş kliniğine giderken yanınızda birisinin olması sizin için faydalı olacaktır. Çünkü operasyon sonrası bir soğuk kompres ile diş Kliniğinden ayrılmanız gerekir bir eliniz İle soğuk kompresi tutarken araba sürmeniz veya toplu taşımaya bilmeniz zor olabilir. Bazen baş dönmesi gibi problemi olan hastalarda işlem sonrası dikkatli olmak gerekebilir.
İltahaplı Diş Çekimi
Şimdi bir duralım. İltahaplı diş çekilmez. Klinik muayene ve röntgen değerlendirmesi ile dişin iltahaplı olduğuna karar veriliyor ise çekim öncesi antibiyotik kullanmak gerekir. Diş çekiminde ağrı hisseden hastaların büyük bölümü nu kategoridedir. Diş etrafındaki enfeksiyon lokal anestezi ilacının etkisini göstermesini engeller. Biz iyi bir anestezi maddesi kullansak bile diş uyuşmaz. Bu durumda diş çekilmeden önce antibiyotik kullanılması önerilir. Antibiyotikeri kurallarına göre içmek ve hekimin çağırdığı günü aksatmadan kontrole gitmek gerekmektedir.
Kanal Tedavili Dişlerin Çekimi
Yapılmış kanal tedavisi var ve diş ağrısı şikayetiniz geçmedi ise bir sorun var demektir. Kanal dolgusunun sökülür yeniden kanal tedavisi yapılması veya dişin çekilmesi gündemde. Retreatment olarak adlandırılan bu yenileme işlemi için diş kökünüz uygun olmayabilir. Uygun olduğu durumda da fiyat bazı hastalara yüksek gelebilir. Çözüme ulaşılamıyor ise sonuç diş çekimi demektir.
Diş Eti Hastalığı Nedeni ile Çekim Gerekmesi
Bu durumdaki dişler genellikle çene kemiği ile zayıf bir tutunma halindedir. Bu kolay bir çekim demek oluyor. Dişi kaybedeğiniz için üzülürken diş çok kolay çekileceği için sevinmek gibi duygu karmaşası yaratan bir durum bu değil mi? Üzülmeyin çekilen dişlerin yerine yenilerini yapak mümkün.
DİŞ ÇEKİLİRKEN AĞRI OLUR MU?
Bu soruya net ve kesin bir cevabım var. Hayır diş çekiminde ağrı hissetmezsiniz. Acı da olmaz. Sizi rahatsız edecek, canınızı yakacak bir işlem değildir diş çekimi. Tabi kurallara uygun ve doğru bir şekilde gerçekleştirilir ise. Senelerdir diş çekimi yaptığım her hastam ama hocam hiç acımadı. Bilseydim hiç korkmadan gelirdim, dün boşu boşuna heyecan ve korkudan uyuyamamıştım gibi beni mutlu eden cümleler kurarlar.
DİŞ ÇEKİMİ SONRASI MERAK EDİLENLER
- Diş Çekimi Sonrası yazıma göz atmadan önce aşağıda yazdıklarımı mutlaka okumanızı öneririm.
Çekim Yerinde Kanama: Cerrahi diş çekimi yapılan hastalar için özellikle çekim bölgesinde ağrı ve kanama olabilir. Diş çekimi sonrasında yemek yemeyi de zorluk ağız açmada zorluk olabilir. İşlem yapılmadan önce alınan ağrı kesici işlem sonrası ağrı duyulmaması için önemlidir. Ağrı kesicilerin şiş oluşmasını engelleyecek bir etkisi olduğunu da unutmamak gerekir. Operasyondan sonraki gün Ağrınız olmasa bile doktorunuzun size reçete ettiği ilaçları düzenli içmeniz iyi olacaktır.
Çekim Yerinde Ağrı: Nede olsa diş çekildi değil mi? Çekim bölgesinde ağrı olmaması için ilk gün ağrı kesici kullanılmasında fayda var. Ancak ağrı kesici ilaçları mideniz ve diğer organlarınız için yapacağı etkileşimler dikkate alınmalıdır.
Diş Çekimi ve Antibiyotik: Tedavi öncesi diş hekimi gerekli görür ise antibiyotik yazar. Diş çekimi sonrasında da antibiyotiğin devam edilmesi gerekebilir. Bazen de antibiyotik diş çekildikten sonra kullanılmaya başlanır. Hekim yapılan diş çekimi ve kişinin genel sağlık durumunu göz önünde bulundurarak diş çekiminden sonra antibiyotik önermeyebilir. Her diş çekiminde antibiyotik kullanılması gerektiği düşünülmemelidir.
Ağza Dikiş Atılması: Cerrahi çekim yapılan bölgeye dikiş atılır. Ağza dikiş atılması linkinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Bu işlem yara yerini çabuk kapanması ve kanamanın olmaması için büyük fayda sağlar. Cerrahi diş çekimi sonrası ağızda dikiş atılmasından korkmamanız gerekir. Bu tamamen sizin daha hızlı iyileşmemiz ve çekim yerinde komplikasyon oluşmaması için gerekli bir işlemdir.
Ağız Gargarası: Diş çekiminden 24 saat sonra ağız gargarası yapabilirsiniz. Çekim bölgesini yavaş bir şekilde fırçalamanız iyi olacaktır. Bir hafta on gün gibi bir süre sonrasında dikişlerinin izin alınması için doktor sizi kliniğe çağırır. Dikiş alınması son derece kolay ve kısa süren bir işlemdir. Bunun için endişelenmenize gerek yoktur. Cerrahi işlem sonrasında dudaklarınızı çekiştirerek işlem bölgesine bakmanız dikişlerin bozulmasına ve kanamanın yeniden oluşmasına neden olabilir. Bu açıdan doktor tavsiyelerine uymanız Sizin için iyi olacaktır.
CERRAHİ DİŞ ÇEKİM ÜCRETİ
Bu işlem için size ayrılan süre, kullanılan alet ve ekipmanlar, klinik amortismanları, maaşlar, hekim saat ücreti gibi giderler var. Tabi çok ucuz bir fiyat beklemeyin. Ama ödenemeyecek kadar da pahalı değil doğrusu. Diş çekiminin devlette de yapılabildiği halde birçok hastanın özel diş kliniklerini tercih ettiğini biliyoruz. Bunda en büyük etken sorunsuz işlemler. Sıra, kuyruk, randevu problemi olmaması, diş çekimi sonrası kontrol ve eksilen diş yerine bir diş yaptırma gibi ileri zamandaki işlemlerin de sorunsuz yapılabilmesidir. Cerrahi diş çekim fiyatı ne kadar dediğinizde 100 dolar seviyelerinde bir tutarın gerekebileceğini düşünebilirsiniz. Cerrahi diş çekme ücreti için TL değil de döviz ile fiyat yazdım. Çünkü enflasyon nedeni ile bir iki yıl sonra bile yazıda verdiğim diş çekimi ücretinin güncel olmasını arzu ediyorum.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap