Diş çekimi

Değerli olan her şey bakım ve ilgi ister. Dişleriniz de saçınız, tırnağınız, arabanız, bahçeniz ve gibi düzenli bir bakıma gerek duyar. Dişlerinizi korumak masraflı, zahmetli ve ağrı verici müdahalelere uğramaktan çok daha sağlıklı ve ucuzdur.
Hiçbirimiz dişlerimizi kaybetmek istemeyiz. Zira dişlerimizi kaybetmek yalnızca sağlığımızı ve refahımızı temelden etkilemekle kalmaz. Aynı zamanda görünüşümüzü, yaşantımızın kalitesini, hatta romantik öngörülerimizi bile etkiler.
Çiğneme, konuşma ve gülme bunlar doğal dişlerine sahip olan kişiler için sıradan sayılacak yaşamsal işlemlerden yalnızca birkaçıdır.
Ama, ağzımızda bir ağrı duyana kadar dişlerimizin farkında bile olmayız.  Diş ağrısı başlayınca kaybetme korkusu baş gösterir.
Kendimde bir rahatsızlık hissetmedikçe niye bir çare arayayım, hatta onu kafama takayım demeyin.
Yüzünüze hızla yabancı bir cismin çarpması gibi bir kazayı saymazsak, diş kaybının üç şekli vardır:
  1. Çürüme
  2. Dişeti hastalığı
  3. Travma
İşin sevindirici yanı, bunların üçünün de tedavi edilebilir ve önlenebilir olmasıdır.

Önlenebilir Bir Enfeksiyon Diş Çürüğü

Diş çürümesinin bir enfeksiyon ve bulaşıcı olduğunu duyan şoke oluyor. Evet bir başkasından kapabilirsiniz, siz de bir başkasma geçirebilirsiniz.
Kavitelerin oluşması birçok neden bağlı olabilir. Ama bu senaryodaki diş katili çürümeye neden olan bir bakteri türüdür.
Elbette ki bu “kötü” bakterinin bir amacı olduğunu anlatmak için edebi bir benzetmeye başvurmamız gerekiyor: sinire ulaşarak dişi öldürmek. Asit ile bakteri dişi kaplayan sert mineye sızar ve eğer fark edilmezse, dişin yumuşak dentin kısmına yürür. Katil bakteriler sinire doğru ilerlerken çoğalır ve geçtiği yeri yiyerek bir çürüme yolu açarlar. Şansımıza, bu zehirleyici yolculuk biraz zaman alır.

Çürük Önleme Mümkün mü?

Önleme: Diş temiz ve plaklardan arınmış halde tutulur, her gün bakterilerden temizlenirse, diş çürümesinin başlama şansı yoktur. Bakteri plağı olduğunda diş minesi zayıflar ve çürük oluşur. Diş bakımı sayesinde diş çürükleri önlenebilir. Diş bakımı nasıl olmalı sorusuna da cevap verelim.

Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Dişlerin düzenli fırçalanması ilk koşuldur. Bir dönem düzenli fırçalanmış olsa bile dişler iyi fırçalanmadıkları dönemlerde mineral yapıları bozulma gösterdiği için diş çürüğü üçün elverişli duruma gelir. Mine tabakasının zayıflaması ile diş çürükleri ilerler. Önce soğuk hassasiyeti oluşur. Çürük kavitesi oluşur. Dişin sinirine yaklaştıkça da kendiliğinden başlayan ağrılar ile hayatı kabusa çevirebilir. Diş çürüğü erken aşamada müdahele edilerek

5/5 - (1 vote)

5/5 - (1 vote)
Önceki YazıDiş dolgusu düşmesi
Sonraki YazıZirkonyum diş nasıl yapılır? Model hazırlanması
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap