Diş Ağrısı Sebepleri

Diş ağrıları nedenleri arasında en sık görülen diş çürükleridir. Toplumun %97’sinde diş çürüklerine rastlanmaktadır. Bu durum özellikle yetersiz veya kötü ağız hijyeninden kaynaklanır. Ağız içine yerleşen bakteriler şekerli ve unlu yiyecek kalıntıları ile asit oluşturur ve bu da dişin koruyucu tabakasını zayıflatarak çürüklere sebep olur.

  1. Diş minesinin aşınması
  2. Diş eti hastalıkları
  3. Diş çürükleri ve diş apseleri
  4. Gömülü Dişler (yirmilik dişler)
  5. Eski diş dolgu ve kaplamalar
  6. Sinüzit gibi ağız dışı hastalıklar olarak sıralanabilir.
Amalgam diş dolgusu renk olarak kişiyi rahatsız eder. Artık tercih edilmemektedir.
Amalgam diş dolgusu renk olarak kişiyi rahatsız eder. Artık tercih edilmemektedir. Diş dolgu fiyatı ucuz ama içerisindeki civa tartışmalıdır.

Diş ağrıları genellikle zonklama biçiminde ve son derece rahatsız edici olarak hissedilir. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Özellikle abse gibi iltihabi bir durum mevcutsa dışarıdan fark edilecek kadar şişliklere sebep olabilir. Sıcak – soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar görülebilir.
Diş ağrısı başladığında zaman kaybetmeden bir diş hekimine gitmekte yarar vardır. Çünkü diş ağrısı sebeplerinden de anlaşılacağı gibi, ağrı kendi kendine geçme özelliği göstermez ve tedavi gerektirir.

Diş Ağrısı ve Tedavisi (diş ağrısına pratik çözümler)

Kesinlikle ağrıyan diş üzerine ASPİRİN ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları sebebi ile bu gibi ilaçlar dişetinde ve çevredeki yumuşak dokularda tahrişlere sebep olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ekstra bir ağrının oluşmasına sebep olacaktır.

  1. Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda artıkları, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave ederek karıştırılmalı ve bu tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.
  2. Diş hekimine gitmeden önce ağrı kesici bir ilaç alınabilir.
  3. Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.
  4. Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk konulabilir. Eugenol ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol ün diş etine sızması önlenmelidir. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.
    Bir an önce diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş ağrısına yandaki dişlerin de neden olabileceği unutulmamalıdır. Diş hekimi yapacağı muayene ile tam olarak hangi dişin ağrıdığını tespit etmeye çalışacaktır. Sizin sıcak soğuk veya temeas anında his ettikleriniz ve hekime vereceğiniz bilgiler doğru teşhis için çok önemlidir.

5/5 - (12 votes)

5/5 - (12 votes)
Önceki YazıDiş Beyazlatmanın Yan Etkileri
Sonraki YazıSallanan Ön Diş İçin Zirkonyum Diş Kaplama Mı?
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap