Diş Çürüğü Nedir Nasıl Başlar?
Diş çürümesi bir bakteriyel enfeksiyonla başlar, bulaşıcıdır ama önlenebilir. Çürüğe neden olan bakteriler asit, yiyecek birikintileri ve salya ile birleşerek plak denen yapışkan bir maddeye dönüşür. Bu plak bakterilere koruyucu kalkan oluşturarak gelişip çoğalmalarına ortam sağlar.
Zamanla bakterinin ürettiği asit diş minesini yiyerek bir delik açar. Eğer tedavi edilmezse asit ve bakterilerin yumuşak dentine ulaşması kaçınılmazdır.
Bakterinin dentine sızma aşamasında çürük ve bakteriler temizlenerek delik örtülmez ise, diş pulpasında enfeksiyon başlar. Diş sinirinden başlayan enfeksiyon kök kanalları vasıtası ile diş kökünden kemiğe ilerler.
Çürük Nasıl Önlenebilir?
Tükürük su, protein, elektrolit ,mineral tuzlar, kalsiyum ve flordan oluşur. İyi bir tükürük salgılama düzeyi doğanın dişteki yiyecek artıkları temizleyerek çürüğü önleme yoludur. Çürük konusundaki belirtiler o kadar azdır ki ancak eğitimli bir diş hekimi bunları teşhis edebilir. Çoğu zaman çürük çıplak gözle görülmez. Çürüğün var olu olmadığını anlamak için röntgen, dijital görüntüleme, ağız içi kamerası ya da özel büyütücü gözlüklerden yardım alınır. Erken teşhisin burada büyük bir önemi vardır.
Erken teşhisin burada büyük bir önemi vardır.
Diş çürüğüne neden olan önemli bir etken de dişlerin eğri olmasıdır. Eğri dişlerin kolaylıkla çürüyeceğini unutmayın. Diş eğriliklerinin ortodonti tedavisi ile düzeltilmesi sayesinde dişlerde oluşacak diş çürüklerini engellemek mümkün olmaktadır.
Diğer bir çürük yapan etken ara öğünlerdir. Yemek aralarında bisküvi, gofret gibi atıştırmalıklar yenildiğinde diş çürükleri için elverişli ortam hazırlanır. Dişler kolaylıkla çürür. Çürüksüz bir ağız için iyi diş fırçalamanın önemini de unutmamak gerekir.
Diş Çürüğü Tedavisi
Çürüyen diş en kısa süre içerinde temizlenip diş dolgusu yapılmalıdır. Diş çürüğü bekledikçe yayılır. Hem yapılacak diş dolgusunun sağlamlığını, hem de estetiğini olumsuz etkiler. Çürük başlangıç aşamasında diş dolgusu ile tedavi edilmelidir. Dolgu olabileceği zamanı geçirdiğimizde ağrı başlar. Bu da dişin kanal tedavisi olması anlamına gelir.
Kanal tedavisi hem maliyetli hem de her zaman istenilen sonucun alınamadığı bir diş tedavisidir. Diş kanallarının eğri olması veya tıkalı olması gibi durumlar dişin çekimine kadar neden olabilir.
Daha estetik olması nedeni ile artık diş çürüğü tedavisinde kompozit diş dolgusu kullanılmaktadır. Amalgam diş dolgusu söküp yerine estetik kompozit diş dolgusu yapmak mümkündür.
Yandaki resimde eski metal amalgam diş dolguları sökülüp yerine kompozit estetik beyaz diş dolgularının yapılmış şeklini görüyorsunuz. Lompozit diş dolgu fiyatı amalgam dolgu fiyatı ile karşılaştırıldığında kompozit dolgu fiyatı daha yüksektir. Ancak civa içeren amalgamlar artık terk edilmiştir. Hem sağlık hem estetik bakımdan kompozit diş dolguları tercih edilmekte ve uygulanmaktadır.
2019 diş tedavi fiyatları tarifesinde kompozit diş dolgusu fiyatı 280 TL dir. Diş dolgusu çürüğün kapladığı yüzey sayısına ve çürüğün derinliğine göre fiyatlandırılır.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap