Ağızda en son çıkan dişler olan 20 yaş dişleri (yirmilik dişler) genellikle çıkacak yer bulamazlar. Kendilerine yetecek kadar yer bulamadıkları için problem oluştururlar. 20 yaş dişleri çoğunlukla 17 yaşından sonra çıkmaya başlar.
Yedi numaralı dişin yani ikinci büyük azı dişinin hemen yanında son diş olarak bulunurlar. Bazı kişilerde doğuştan hiç oluşmazlar. Böyle olduğu takdirde bir müdahalede bulunmamız gereksizdir. Fakat zamanımızda çoğu zaman gömülü olarak kalan 20’lik dişler çene kemiğine ve öndeki dişlere baskı uyguladıkları için kişiye ağrı ve sıkıntı verebilirler. Şayet böyle bir durum var ise cerrahi yollarla alınması gerekir.
Dİş gömülü olduğu takdirde diş eti altından veya kemik altından alınabilirler. Dişin çekimi için diş etinin kaldırılıp, gerekir ise eğer diş etinin altındaki kemik aşındırılır ve sonra dişe çekim işlemi uygulanır. Çene cerrahisi 20’lik dişlerin çekimi konusunda sıkı çalışmalar yürütmektedir.
GÖMÜK 20 YAŞ DİŞLERİNİN OLUŞTURDUĞU SORUNLAR
En ciddi sorun ağızdaki dişleri ittirmesi sonucu bunlara ortodontik hareket yaptırarak dişlerin görüntüsünü bozmasıdır. Gömülü kalan 20 yaş dişleri etrafında yarattıkları basınç sebebiyle iltihap oluşturur. Bu acı nedeniyle yüzde ağrı ve çene açıp kapamada sıkıntı yaratabilirler. 20 yaş dişinin olduğu alanda diş eti kabarır. Dişin bir parçası çıkar diğer parçaları kalırsa diş eti cebi oluşur. Ortaya çıkan diş eti cebi içinde bakteri plağı meydana gelir ve ağızda kötü koku oluşmasına sebebiyet verir.
Diş eti cebi kenarından 20 yaş dişinin çürümesi de çokça karşılaşılan bir problemdir. 20 yaş dişleri alt çenede basınç yaptığından dolayı çenede ileriye doğru bir büyüme gözlenebilir. Ortodonti tedavisinde genellikle alt çenede bir büyüme oluşmasından kaçınmak için bu dişlerin en kısa zamanda çekilmesi gerekir.
Önemsenmeyen 20 yaş dişlerinin etrafında kemik evi değil de sinir dokusuna basınç yapan iltihap sebebiyle alt dudakta uyuşukluk meydana gelebilir. Yine 20 yaş dişlerinin iri olması nedeniyle etrafındaki kemiği oluşacak iltihap sonucunda eritebilirler ve buna bağlı olarak ufak bir darbe sonucunda bile çene kemiğinin kırılmasına sebebiyet verebilirler. Uzunca zaman çıkamayan 20 yaş dişleri yaptıkları basınç sebebiyle kaslarda spazma yol açabilir hatta ağızda açma zorluğu yani çene kilitlenmesine neden olabilirler. Dişin çenenin içine hangi pozisyonda gömüldüğüne bağlı olarak diş çekiminde cerrahın uygulayacağı teknikler de farklı olacaktır. Cerrah hangi tekniği uygularsa uygulasın hiçbirinde ağrı hissedilmez.
YİRMİLİK DİŞ NASIL ÇEKİLİR?
Çene cerrahisi ilk olarak lokal anestezi uygular ve bölgeyi uyuşturur daha sonra dişi bulunduğu bölgeden çıkarmak için diş etini kaldırır. Diş kemiğin içinde ise kemiği aşındırma suretiyle dişe ulaşmaya çalışır. Bu işlem sırasında ağzınızda bir titreme ve sıvı hissedebilirsiniz. Kemiğin ısınmasını önlemek için bir serum fizyolojik sıvısı ile birlikte çalışan tur motoru kemiği aşındırır ve dişin ağızda gevşeyerek dışarıya çıkarılması sağlanır. Problemsiz 20 yaş diş operasyonu isteyen hastaların hekimin tavsiyelerine dikkatle uyması gerekir. Eğer size tedavi öncesi bir antibiyotik veya bir ağrı kesici verilmiş ise şayet bunu size söylenilen zamanda ve düzenli bir biçimde kullanmanız çok önemlidir.
Çekim işleminden önce karnınızın tok olması ancak tıka basa dolu olmaması önerilir. İşlem sırasında mümkün olduğu kadar hekime yardımcı olmaya özen göstermeli ve ağzınızı boş yere kapatmamaya dikkat etmelisiniz.
20 yaş dişlerin çekimindeki en zor kısım dişin ağzın en arka tarafında olması buna bağlı olarak erişim güçlüğünün yaşanmasıdır. Bu problem hastanın yardımı ile hallolabilir. 20 dişin çekim fiyatı dişin çekiminin zorluğuna göre farklılık arz eder. Dişin kemik içindeki vaziyeti çevresinde bulunan anatomik yapılar ve hekim için işlemin ne kadar süreceği gibi hususlar çekim fiyatını belirler.
Çekim işleminin öncesinde ve sonrasında ilaç kullanımı yapılmamalıdır. Operasyon sonrası için iş yerinizden izin almanız veya işlerinizi ayarlamanız gerekebilir çünkü çekim işlemi sonrasında yüzünüzde birazcık şişkinlik olabilir.
KLİNİĞİMİZDE YİRMİLİK DİŞ ÇEKİMİ
Yirmilik diş çekimleri hizmeti için randevu almanız gerekmektedir. İlk muayenede panoramik diş röntgeni çekilir ve size uygulanacak işlemin fiyatı konusunda kesin bilgi aktarılır. Bir sonraki gelişinizde cerrahi işlem uygulanır ve bir hafta sonra dikişleri aldırmak için yeniden hekimin yanına gitmeniz gerekir. Randevu almak için iletişim sayfamızdan bize erişebilirsiniz.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap