YİRMİ YAŞ DİŞİ (YİRMİLİK DİŞ)

Gençlerin baş belası yirmi yaş dişleri. Maalesef ya sınav zamanı, ya tatile giderken, bazen mezuniyet törenine bir gün kala başımıza iş açarlar. Şişmeleri ile ünlüdürler. Çene ağrısı ve ağzı açmada zorluk gibi belirtiler verirler. Çoğu zaman çekilmeleri yönünde karar verildiği için gereksiz diş diye de adlandırılırlar. Bu yazıda size yirmi yaş dişi ile ilgili bilgiler vermek istiyorum. Yirmilik diş ne zaman çekilmelidir? Çekimleri gerçekten zor mu? Çekim sonrası nelere dikkat etmek gerekiyor? Yirmi yaş dişi
nedir? Yirmi yaş dişlerinin cerrahi çekimi hakkında bilgiler ve ilgili sayfalara linkler bulacaksınız.

Bu merak edilenlerin yanında en çok sorulan sorulardan birisi de yirmi yaş dişi çekim fiyatı ne kadar? Yirmilik diş çekim fiyatları dahil her konuda sizi aydınlatacak bir yazı hazırladım. bir de yirmilik diş çekim videosu ekliyorum. Sakın korkmayın. Aslında izlemenize gerek yok. Ama işlem sırasında hastanın canı yanar mı diye soranlar var. Bunun için videoda yirmilik diş çektiren hastanın ne kadar soğuk kanlı olduğunu görmek sizi rahatlatabilir. Ağrı olsa hasta yerinde duramaz tahmin edeceğiniz gibi değil mi?

Çene kemiğine kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin ileride yol açacağı zararlar göz önüne alınarak çekimine karar verilebilir. Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin sürmesi dişeti- kemik ve diğer komşu diş engeline takılabilir.

Yirmilik dişin çekilmesini gerektiren haller nelerdir?

röntgende yirmi yaş dişi görüntüsü
Röntgende yirmi yaş dişi görüntüsü. 4 adet yirmilik diş eğri pozisyonda oldukları için çekilmesi gerekecek.

Çürük: Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini tehdit eder. Bu tip çürükleri fark etmek ve tedavi etmek oldukça zordur. Ağrı ve enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar meydana gelebiliyor.

Yirmilik Diş Ve Dişeti Sağlığı:

Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin dişetinde bakteri ve yiyecek artıklarının depolandığı bir enfeksiyon odağı oluşur. Bu durum ağız kokusu, ağrı, ödem ve trismusa (ağzın tam açılamaması hali) sebep olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydır. (Bakınız, Dişeti hastalıkları)
Basınç Ağrısı: Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan dolayı da bir ağrı hissedilebilir. Bazı durumlarda bu basınç aşınmaya yol açar.
Ortodontik Sebepler: Pek çok genç birey dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodonti tedavisi görmektedir. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlere de yansıyacağından diğer dişlerde de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar artabilir.
Protezle İlgili Sebepler: Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmak gerekecektir.
Kist Oluşumu: Gömük bir dişin sebep olduğu kistik vakalar gözlenmiştir. Kist kemik yıkımına, çene genişlemesine ve çevredeki dişlerin yer değiştirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadiren bu kist çok geniş alanlara yayılırsa tümörlere dönüşebilir veya çene kemiğinde kendiliğinden kırılmalara yol açabilir.(Bakınız, Diş Apsesi)

Hiçbir rahatsızlık vermese de kötü pozisyonlu bir yirmilik diş niçin çekilmelidir?
Dişin pozisyonunun bozuk olması enfeksiyon için tek başına yeterli bir sebeptir. böyle bir durumda bahsedilen problemler mutlaka yaşanacaktır. Üstelik bu tip problemler aniden ve beklenmeyen bir zamanda gelişirler.

Yirmilik dişler, fırça ve diş ipiyle ulaşılması zor alanlarda bulunurlar. Zamanla çürümeye yol açan bakteri, asit ve yiyecek artıkları bu bölgede toplanır. Eğer diş çürür ve dolguyla restore edilmezse diş kısa zamanda iltihaplanır.
Bu dişleri temiz tutmak zor olduğundan biriken bakteri ve yiyecek artıkları kötü ağız kokusuna sebep olur.
Dişeti altında yatay pozisyondaki gömük bir diş, diğer dişlerin çarpıklaşması ile sonuçlanacak olan bir basınç oluşturur.
Gömük dişin üzerini kaplayan dişetinin altına toplanan bakteriler enfeksiyona yol açar.

Yirmilik dişlerin çekilmesi için en uygun zaman nedir?
Kötü pozisyonlu bir diş, kişide şikayete yol açsın ya da açmasın 14 ila 25 yaşları arasında çekilmelidir. Genç yaşlardaki operasyonlar teknik olarak daha kolaydır ve iyileşme daha çabuk olur. 40 yaşın üstünde operasyonlar epey zorlaşır. Ayrıca yaşın artmasıyla birlikte yan etkiler de artar ve iyileşme dönemi uzar.

Akut- aktif enfeksiyonun olduğu durumlarda (perikoronitis) diş çekilebilir mi?
Genellikle hayır. Enfeksiyonun var olduğu bir durumda müdahale edilirse enfeksiyon çevreye yayılır, yara iyileşmesi geç ve güç olur. Lokal ağız hijyeni, antibiyotikler ve bazen de karşı çenedeki yirmilik dişin çekimi ile enfeksiyon kontrol altına alınır.

Diğer diş çekimlerinden farklı mıdır?

Yirmi yaş dişi ağrısı ve çekilmesi
Yirmi yaş dişi ağrısı ve çekilmesi

Yirmilik dişin konum, şekil ve boyutuna bağlı olarak uygulanacak işlemin zorluk derecesi değişir. Basit bir çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabilir. Daha özel işlemler gerektiren bazı kompleks çekimler de uygulanabilmektedir. Diş hekiminizin alacağı önlemler ve bulunacağı tavsiyeler yan etkileri minimalize eder.
Bu çekimi takiben -dry soket- denen bir iyileşme bozukluğu yaşanabilir. Çekim boşluğunda kan birikmez ve ağrı da gelişebilir. Birkaç gün içinde durum düzelir. Ayrıca diş hekiminin tavsiyelerine uyulduğu takdirde bu olayla hiç de karşılaşılmayabilir. İleri yaşlarda kemik yapısı yoğunlaştığı ve esneklik azaldığı için çekim zorlaşır, iyileşme yavaşlar.

YİRMİ YAŞ DİŞ ÇEKİM VİDEOSU

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası

  • Yara yeri kurcalanmamalıdır. Yoksa ağrı, enfeksiyon veya kanama gelişebilir.
  • İlk 24 saat boyunca o taraf ile çiğneme yapılmamalıdır.
  • İlk 24 saat sigara içilmemelidir. Çünkü sigara iyileşmeyi bozar. Şişmeye neden olur.
  • Tükürülmemelidir. Yoksa kanama artar ve pıhtı yerinden oynayabilir.
  • Kanama kontrol edilmeli. Eğer dikiş atılmamışsa steril gazlı bezle tampon yapılır. Pıhtı oluşumu için tampon yarım saat ağızda tutulmalıdır. Tampon alındıktan sonra kanama devam ediyorsa yeni bir tane konur.
  • Şişkinliğin kontrolü. Operasyon sonrası bölgeye soğuk bir tampon uygulayarak dolaşım yavaşlatılır ve yüzün şişmesinin önüne geçilir. Uygulama şöyle olmalıdır: 20 dakika soğuk tampon- 20 dakika ara- tekrar 20 dakika soğuk tampon şeklindeki periyotlarla devam edilir.
  • İlk 24 saatten sonra  bir ılık tuzlu suyla ağzı gargara yapmak gerekir. Karışım 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz koymak suretiyle hazırlanır. Zirkonyum diş kaplama ve implant tedavi

20 yaş Dişi Çekim Fiyatı

İlgili bölgedeki dişin pozisyonu yirmi yaş dişi çekim fiyatını belirler. Çene kemiğinde anatomik oluşumlar ile olan mesafesi ve risk durumuna göre diş çekim ücreti belirlenir. Kliniğimde yirmi yaş dişi çekimlerinde uzmanlaşmış bir kadromuz mevcut. Bu nedenle rahatlıkla gelip önce muayene olur sonra dişin durumu hakkında bilgi alırsınız. Diş çekim fiyatı ve var ise muhtemel riskler konusunda da aydınlatılırsınız. Yirmi yaş diş çekim ücretleri sizi korkutmasın. Bekleyen yirmilik diş çekimleri ileride size daha büyük sorunlar çıkarmadan bu işten kurtulmanın zamanı geldi.Hemen arayıp randevunuzu alın.

02126616979

5/5 - (6 votes)

5/5 - (6 votes)
Önceki Yazıİmplant Uygulaması ve Süresi
Sonraki YazıKöprünüzü korumak için
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap