Diş eti hastalıklarını ve tedavilerini doğru bir biçimde anlamak ve bunların üstesinden gelebilmek için, öncelikle sağlıklı diş etinin ne olduğunu bilmek gerekir. Sağlıklı diş etleri açık pembe renkli portakal kabuğu görünümündedir. Kızarık ve kanamalı diş etlerinde, diş eti hastalığından söz edilir.
Diş eti hastalıklarının tedavisinde diş hekimliğinin periodontoloji bilim dalı devreye girer. Kızarık ve kanamalı diş etlerinde diş eti hastalığından söz edilir.
Çok yaygın bir rahatsızlık olan diş eti hastalığı toplumda fazla ciddiye alınmaz ve genellikle tedavisi için geç kalanlar. Bu nedenle de yaygın dış çocukları ile karşı karşıya kalınmaktadır. Pyore olarak isimlendirilen diş eti hastalığı Erken teşhis ve tedavi ile ilerlemesi durdurulabilir. İlerlemenin durması demek diş kaybının olmaması demektir.
Hastalığı teşhis edebilmek için önce sağlıklı durumun tanımını bilmek gerekiyor. Sağlıklı diş eti dediğimizde pembe görünümlü yüzeyli portakal kabuğu gibi gözenekli diş ile birleşme alanında düzgün sınırlı bir yapı akla gelmelidir. Sağlıklı diş eti fırçalama sırasında ve yemek yerken kanamaz. Diş eti sağlığı iyi olan kişilerde ağız kokusu problemi de olmaz.
Diş eti çekilmesi tedavisi
Diş eti çekilmesi tedavisi mümkündür.
Hastalığın oluşması genellikle dişlerin iyi temizlenmememesi sebebiyle başlar. Yiyecek artıkları dişler arasına ve dişler ile diş etinin birleştiği alanlarda toplanır. Fırçalama ile uzaklaştırılanmadığı zaman bu yiyecek artıkları içerisinde bakteriler ürer. Bakteri plağı adı verilen tabaka oluştuktan sonra hem diş eti, hem de diş Yüzeyinde yıkım başlar. Bakterilerin salgıladığı toksinler ürettikleri kimyasallar çevre dokulara zarar verdikçe hastalık ilerler.
Periodontal hastalık ilerledikçe diş eti içerisinde oluşan cepler daha fazla belirginleşir. Bakteri toksinleri kök yüzeyini ve diş etini etkileyerek dişte Çürük hassasiyet diş etinde kızarıklık ve kanamaya yol açar.

Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?

Diş eti hastalığı ilerledikçe diş kökünü saran kemikte yıkım olur ve dişin çeneyle tutunmasını sağlayan alan azalır. Buda ateşin sallanması demektir.Diş diş sallanmaya başlamadan önce hastalık belirtileri anlaşılır ve giderilir ise peşin kullanım ömrü uzatılır. Tedavi yapılmayan ve sallanmaya başlayan dişlerin kaybedilmesi uzun dönemde büyük problemler ortaya çıkaracaktır. Unutulmaması gereken kemik kaybıyla birlikte ortaya çıkan diş eksikliklerinde implant tedavisinin de çok fazla verimli olamadığı gerçeğidir.
Diş eti Hastalığının Belirtileri : 
•Diş fırçalama sırasında kanama olması
•Diş etlerinde şişlik ve kızarıklık
•Diş etinde hacim azalması, çekilme ve dişin kök yüzeylerinde hassasiyet
•Diş taşlarına bağlı cepler ve taşlar.
•Diş ile dişeti arasından gelen iltihap,
•Diş sallanması, dişlerde uzamalar, dişlerin aralanması ve yer değiştirmesi

Dişeti Hastalığı Tedavisi

Kemik tozu
Kemik tozu

Çete hastalığının tedavisi için hekim kadar hastanın da rolü vardır. Ağız temizliğinin düzenli yapılması bakteri planın tam olarak uzaklaştırılması diş eti hastalığının ortadan kalkması için son derece önemlidir. Ağız bakımında diş ipleri arayüz fırçaları ve dental flosslar önemli yer tutar. Bu bakımı ürünlerinin nasıl kullanılacağıyla ilgili bilgiyi hasta ihtiyaçlarına göre klinikte anlatmaktayız.

Hastanın evde yapacağı düzenli diş bakımı yanısıra diş hekiminin klinikte uygulayacağı profesyonel uygulamalarda diş eti hastalığının ortadan kalkması için rol oynar. Hastalıkla mücadelede hekim ile hasta birlikte mücadele vermelidir.
Diş hekiminin klinikte ilk olarak yapacağı işlem diş taşı temizliğidir. Diş temizliği neden önemlidir yazısını okumalısınız. Diş taşları ve bakteri plakları uzaklaştırılır kök yüzeyi temizliği yapıldıktan sonra iltihaba sebep olan etkenler diş ve diş eti çevresinden uzaklaştırılmış olacaktır. Bundan sonrasında yeni plak birikimine ve bakteri oluşumunu engellemek gerekir. Diş eti hastalığı ilerlemeden yapılacak bu işlemler sayesinde Çok iyi sonuçlar alınıp hastalık tamamen ortadan kaldırıla bilmektedir.
Diş eti tedavisi için geç kalınmış durumlarda ise periodontal cerrahi işlemler uygulanır. Bunlarda amaç derinleşen bir şeydi ceplerinden içerisindeki bakteri plaklarını ve diş başlarına uzaklaştırılan rock düzgün bir kök yüzeyi elde etmektir. Nekrotize alanlar iyice uzaklaştırılıp düzenli ağız bakımı sağlandığı zaman ağız kokusu ve diş eti kanaması tamamen geçecektir. Ancak diş eti tekrar eski seviyesine kadar uzamaz.
Hastalığınızın hangi aşamada olduğunu öğrenmek ve yapılabilecek tedavileri hakkında bilgi almak isterseniz hemen randevu alarak muayene olabilirsiniz.
Rate post

Rate post
Önceki YazıPorselen diş fiyatları
Sonraki YazıCam Fiber ile Diş Yapımı
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap