Diş taşı temizliği ile sağlıklı diş ve diş etleri

DİŞ TEMİZLİĞİ

Dişlerimizin de  bütün vücudumuz gibi bakıma ve temizliğe ihtiyacı vardır. Günde en az iki veya üç  öğün yemek tüketen bir insanın aynı oranda dişlerini de temizlemesi gerekir. Dişler üzerinde çürük oluşmaması için yemek artıklarını en kısa süre içerisinde ağız ortamından uzaklaştırmak gerekir.  Her zaman fırçalamak yeterli olmayabilir. Bazen insanların diş üzerinde çürük oluşmadan, diş eti problemi nedeniyle işleri kaybettiğini de görmüşsünüzdür. Çürük olmadan diş kaybetmenin birincil etkeni bakteri plağıdır. Diş temizletme nin önemini ve diş temizletme fiyatları hakkında bilgi vermiştik. 

Plak nedir?

Bakteriler tarafından üretilen, bir gramında 200-500 milyon kadar bakteri barındıran, yapışkan saydam yüzeyi bulunan tabakaya plak diyoruz. Bakteriler dişe tutunabilmek için bir madde üretirler. Ağzımızı çalkalasak bile ne yazık ki plağı uzaklaştıramayız. Dextran dediğimiz madde yediğimiz yiyeceklerin küçük parçalarını yakalar, plak oluşturmak için bir sonraki öğüne kadar beklerler.

Bu sebeple diş hekimleri düzenli olarak plak temizliği yaptırmanızı isterler.Aksi halde sertleşen plak diş taşlarını oluşturur.Yerleştikten sonra da diş ve diş eti hastalıklarını neden olurlar.Bu taşlar diş hekimi tarafından özel bir işlemle temizlenmelidir.

Plak kontrolünü nasıl sağlaya biliriz?       

Eski teknikte sert diş fırçası kullanılırdı. Aşağı yukarı ve sağ sol hareketler yapılarak fırçalanır idi. Aralara kaçan besinlerde  diş ipi kullanarak çıkarılırdı.Doğru olan ovalama tekniğiyle fırçalamaktır. Çocuklara ilk etapta bunu parmağıyla yapmasını öğretebilirsiniz.Fırçalaması içinde onun avuç içine yerleştirin kıllar esneyecek şekilde 15 cm kadar ileri geri hareket ettirin. Sonra basıncı hafifletip hareketleri hızlandırın ovalama işleminiz başlamıştır.Dişe zarar verecek kadar bastırmıyoruz fırçayı. Aksi halde diş minesini aşındırabilirsiniz.

Diş Bakımı Yapılmadığında Ne olur?

Diş eti hastalığı ile başlayan süreç ağız kokusu, diş eti kanaması ve dişlerin sallanmasına kadar giden bir tablo ortaya çıkarır. Diş çürüğünün oluşumu ve diş ağrıları insanı canından bezdirebilir. Zamanında doğru yapılan diş bakımları diş çürüğü oluşumunu engeller. Diş çürükleri bildiğiniz gibi diş estetiğini de olumsuz etkilemektedir. Büyük çürükler veya yaygın diş çürükleri olması diş kaplaması ihtiyacı ortaya çıkarır. Kanal tedavisi sonrasında da dişlerin kaplanması gerekir. Geç kalınan diş çürük tedavileri veya başarılı olunamaan kanal tedavisi sonrası diş çekimi gerekebilir. Diş kayıpları ve implant diş tedavi ihtiyacını ortadan kaldırır.

 

Rate post

Rate post
Önceki YazıTıbbi Cihaz Yönetmeliği
Sonraki YazıDİŞ PROTEZ BAKIMI NASIL OLMALI?
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap