Halitosis Nedir? (Ağız kokusu)
Ağızdan veya ağız kaynaklı olmayan sebeplerle ortaya çıkan nefesteki istenmeyen kötü kokuyu tanımlayan bir terimdir halitosis. Uzun yıllardan beri bilinen ve sıklıkla rastlanılan bir durum olmasına rağmen özellikle son zamanlarda üzerinde daha fazla durulan bir rahatsızlıktır. Ağız kokusu tükürük, dişeti oluğu sıvısı, dişler arasındaki bakteri plağı, burun akıntısı, sinüzit, kandaki şeker miktarının düzensizliği, mide rahatsızlıkları ve akciğer rahatsızlıkları gibi birçok farklı sebeple ortaya çıkabilir.
Başlıca koku sebebi sülfür bileşenleridir. Dil üzerindeki bakteriler ve periodontal ceplerde bulunan bakteriler peptitlerin ve proteinlerin hidrolizinden ve VSC üretiminden sorumludur.
Ağız Kokusunun Sınıflandırılması
Ağız kokusunun sınıflandırılması farklı şekillerde yapılabilir.Gerçek ağız kokusu veya yalancı ağız kokusu ve ağız kokusu fobisi gibi sınıflandırmalar yapılabilmektedir. gerçek ağız kokusu kimyasal yollardan kolaylıkla teşhis edilebilen bir problemdir alancı ağız kokusu ise ağız kokusunun olmadığı fakat hastanın kötü ağız kokusuna sahip olduğuna inandığı durumdur.
Gerçek ağız kokusu fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayrılır.
Fizyolojik Koku: Bu durumda geçici bir ağız kokusu problemi olup ağız kuruluğu, açlık, stres, sarımsak soğan gibi kokulu yiyecekler, sigara nedeniyle oluşur. Sabah nefesin kötü kokması geçici ağız kokusunun en çok rastlanılan biçimidir.
Patolojik Koku: Bilinen ağız bakım yöntemleri ile ortadan kalkmayan ve kişinin günlük yaşantısını etkileyen durum ise patolojik halitosis olarak adlandırılır. Ağız kaynaklı olmayan koku sebepleri ise şunlardır
- Üst ve alt solunum yolu hastalıkları
- Gastrointestinal sindirim sistemi hastalıkları
- Karaciğer rahatsızlıkları
- Sistemik metabolik bozukluklar
- Hormonal sebepler
- İlaç kullanımı
Üst ve alt solunum yolu hastalıkları akut farenjit,kronik sinüzit, kronik tonsillit, postnazal obstrüksyon, üst solunum yolunda yabancı cisim, nazofarengeal abse, nekrotize pnomoni, akciğer karsinomu, ve tüberküloz.
Gastroiintestinal olarak Zenker divertikülü, Helicobacter pylori enfeksiyonu, gastrit, gastroözofagal reflü,,malabsorbsiyonsendromları, gastrik karsinomlar, inflamatuvar bağırsak hastalığı olabilir.
Karaciğer ile ilgili siroz ve böbrek hastalıkları, glomerülonefrit, Tip 1 diabet, menstural siklus nedeni ile koku oluşabilir.
Metranidazol, ökaliptus içeren ilaçlar diş ve dişeti rahatsızlıkları, implant enfeksiyonları, yirmi yaş dişleri, mukoza ülserleri, diş çürüğü, eski kaplamalar, çekim boşlukları koku nedeni olabilir.
Ağız Kokusunu Giderme
Ağız kokusu tedavisi başlamadan önce kokunun kaynağı bulunmalıdır. Koku kaynağı dişlerden, boğazdan, mide, akciğerden veya hormonlardan kaynaklı olabilir demiştik. Bu nedenle tedavi için sırasıyla diş hekimi, kulak burun boğaz uzmanı, gastroenteroloji uzmanı, dahiliye, akciğer hastalıkları uzmanının sırasıyla kontrolleri gerekecektir.
Sistemik hastalıklarda oluşan ağız kokularında tedavi hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır.
Ağız kaynaklı halitozis tedavisi Diş Hekimi tarafından kolaylıkla yapılabilir. Varsa diş çürüklerinin temizlenip dolgu veya kanal tedavisi yapılması, diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi, hatalı yapılmış diş kaplama veya protezlerinin yenilenmesi gerekebilir, 20 yaş dişlerinden kaynaklı ağız kokularında yirmilik diş çekimi önerilir ve gerçekleştirilir.
Ağız kokusu tedavisinde maskeleyici ürünler nane şekeri, diş macunları, ağız gargaraları, ağız sprey, pastil, geçici bir süre kokuyu ortadan kaldırabilir. Mikroorganizma ve bunların ürünleri mekanik olarak azaltıldığında, açlığın giderilmesinde, tükürük miktarının arttırılmasında, sakız çiğneme, diş, diş, kür, dil ve diş hekiminin yapacağı ağız diş temizliği ile sağlanabilir.
Dilin özellikle arka bölgesindeki bakterilerin ağız kokusuna birinci etki yaptığı bilinmektedir. Bu nedenle diş fırçası ya da dil temizleyici ile hafif basınç uygulayarak arkadan öne doğru dil yüzeyinin temizlenmesi büyük önem taşır. Diş macunları ve ağız gargaraları ağızdaki mikroorganizmaları sayısal olarak azaltır. Bu tür ürünler klorheksidin, triklosan, esansiyel yağlar ve cetylpyridinium dur.
Çinko içeren ağız gargaraları da ağız kokusunun giderilmesinde önemli rol oynar. Aktif içerikler metal iyonları ve oksitleyici ajanlar kimyasal olarak koku bileşiklerini nötralize ederek ağız kokusunu azaltma. Özellikle çinko, sodyum, kalay magnezyum gibi metalleri içeren macun, gargara ve diğer ürünlerin sülfür ile etkileştiği düşünülmektedir. Ayrıca, sodyum bikarbonatlı ve hidrojen peroksitli diş macunlarının ve gargaralarının VSC düzeyini azalttığı bilinmektedir.
- Ağız kokusu giderici sprey
- Ağız kokusu giderici gargara
- Ağız kokusu giderici macunlar
Dil temizleyici piyasada “Dilsil” olarak satılan çok başarılı bir ürün.
Ağız kokusu giderici dil temizleyici piyasada dilsil olarak satılan çok başarılı bir ürün bulunmaktadır. bu ürünü alıp düzenli kullanmanızı tavsiye ederim.
- İmplant öncesi sonrası
- Diş ağrısına ne iyi gelir?
- Dişeti hastalığı aşamaları
- Diş Eti Hastalığı Tedavisi

Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını Oku
Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını Oku
Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap