Birçok insan diş hekiminden ağrı duyacağı kaygısı ile korkar. Artık diş tedavilerinde ağrılı bir işlem kalmamıştır. İşlem yapılacak alan basit bir lokal anestezi ile iki üç saat sürecek şekilde uyuşturulur. Dolgu, kanal tedavisi, diş kesimi diş çekimi ve implant uygulamaları için uyuşturulan bölgede hastalar uygulanan tedaviler sırasında hiç bir ağrı acı hissetmez. Kullandığımız anestezi yöntemlerinden bahsedelim. Bu yöntemler doğru yerde doğru şekilde uygulandığında diş tedavisi sırasında ağrı duymazsınız.
ANESTEZİ YÖNTEMLERİ
Lokal Anestezi
Lokal anestezi adı verilen bu uyuşturma işlemi ağzınıza önce yüzeysel olarak hissizlik sağlayan sprey in sıkılması ve sonrasında da neredeyse şeker hastalarının her gün uyguladığı insülin iğnesi gibi ince enjektörler ile uygulanır. İğnesiz anestezi yöntemi de diğer bir yenilik olarak uyguladığımız işlemlerden birisi.
Diş tedavim sırasında ağrı hisseder miyim?
Hastalar genellikle yanlış bilgilendirilmeleri nedeniyle diş hekiminin yapacağı anestezinin zararlı olduğunu düşünürler. Diş hekiminin yaptığı anestezi maddesi morfin değildir. İşlem yapılacak köküne yakın bölgede yumuşak doku içerisine sadece iğnenin ucu batırılarak anestezi solüsyonu doku içerisine enjekte edilir. Çoğu zaman lidokain, jetokain ve ultracain gibi anestezi maddeleri diş hekimliği işlemlerinin yapılması için yeterlidir.
Blok anestezi
Alt çenede arka büyük azı dişler için blok anestezi gerekir. Önce ağzın arka bölümünde bir enjeksiyon yapılır ve alt çenede dudağın ortaya kadar uyuşması beklenir. Dudağınız ortaya kadar uyuşmadı ise bu anestezi tekrarlanabilir. İkinci veya üçüncü defa ile yapılması hasta için hiç bir sakınca oluşturmayacaktır. Sistemik bir rahatsızlığı olmayan insanlar için 5-6 ampule kadar lokal anestezi rahatlıkla uygulanabilir. Dudağın orta bölümü buluştuktan sonra bunu tamamlayan ikinci bir anesteziye ihtiyaç vardır. Bu sayede yapılan işlem ne olursa olsun hiçbir rahatsızlık duymazsınız.
Diş hekiminin yapacağı ilk iğneden sonra kendinizi rahat hissedecek ve sonraki işlemler için iğneden korkmadan rahatlıkla diş tedavilerinizi yaptırabileceksiniz. Eğer bu iğneyi yaptıracak kadar sabır gösteremiyorsanız psikolojik olarak tedavilere toleransınızı attıracak sakinleştirici bir ilaç kullanabilir veya sedasyon ile diş tedavilerinde devam edebilirsiniz.
İğnesiz Anestezi
İğne kullanmadan anestezik maddenin yumuşak doku içerisine püskürtüldüğü uyuşturma yöntemidir. Yaylı bir sistem kurulduktan sonra uyuşturulmak istenen alana temas ettirilen uç yay basıncı ile püsküren anestezi solüsyonunun yumuşak dokuyu uyuşturması ile etki gösterir. Derin bir anestezi olmamasına karşın iğne batmasından korkan hastalar için etkili bir yöntemdir. Bölge bu biçimde uyuşturulduktan sonra kişi iğnenin yapıldığını hiç hissetmez.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap