Lamina Diş

Estetik diş hekimliğinde sıklıkla uyguladığımız ve” Yaprak Porselen”,” Lamineyt”, “Lamin”e ya daolarak da bilinen Laminate veneer dişler size güzel bir gülüş verir.Porselenden yapılan bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir yapıştırıcı  ara madde ile yapıştırılır. İşlem bittiğinde mükemmel bir yapışma sağlanır.
Görünüşü olumsuz etkileyen bir çok diş bozukluğunda  Laminate veneer mükemmel bir çözümdür.Lamina yaprak kaplamalar ile dişin çok az bir miktar aşındırılması sayesinde estetik sağlanabilmektedir.Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle, dişlere doğal bir güzellik ve doğal bir işlev kazandırmak için laminate veneerler yeterlidirler.
 Lamina diş kaplamalar sayesinde kişiler kendinden emin bir şekilde gülümseyebilirler.

Lamina diş tedavisi.

Hemen hemen herkes! Yukarıdaki sebeplerden dolayı şikayetçi olan her yaş grubundaki kişiler lamınat tedavisinden yararlanabilir. Ancak, çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ileri derecede dişeti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz. Buna en iyi karar verecek olan dishekiminizdir.

Lamina diş uzun ömürlü müdür?

Laminate veneer dişler iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Çünkü diğer adehziv sistemlerden (bonding) daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmişlerdir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.
Güzel bir gülüşe sahip olamak için laminate veneer dişler sıklıkla tercih edilirler ve memnun edici sonuçlar alınır.
Ayrıntılı bilgi almak için 

Error: Contact form not found.

Estetik.dentist@gmail.com

Bizimle iletişime geçerseniz size vakalarımızın görüntülerini size sunabiliriz.

Sağlık konusunda hazırlanan web siteleri reklam özelliği taşımaması gerektiğinden vaka resimlerimizi yayınlayamıyoruz.

Laminat kaplama (dental veneer) nedir?

(Laminey, Lamine ya da lamina olarak da bilinir.) Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozuklukları için kozmetik çözümdür. Laminat kaplamalarda temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu sorunların giderilmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler.

Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) yapıştırılır. İşlem bittiğinde bunların kaynaşması beklenir.

Hangi durumlarda laminat tedavisine başvurulur?

Laminat kaplamalar temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla yapılabilirler. Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:
Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında,
Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama),
Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda
Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde
Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) bir alternatif olabilir.

Lamina tedavisinden kimler yararlanamaz?

Çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ileri derecede dişeti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz.

Laminat tedavinin klinik uygulama aşamaları kısaca nedir?

Öncelikle dişiniz işleme hazırlanır, üzerindeki artıklar temizlenir. Ardından dişinizin tam bir kopyasını elde etmek için ölçü alınır. Porselen malzemeden dişinize yapıştırılacak olan tabaka hazırlanır. Son olarak da, adeziv sistemlerde (bonding) olduğu gibi, laminatlar da mevcut dişin yüzeyine rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) kaynaştırılır.

Laminatlar Dayanıklı mıdır?

Laminatlar iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Çünkü diğer adeziv sistemlerden (bonding) daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmişlerdir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.

Laminate veneer’in avantajları nelerdir?

Küçük bir müdahale ile sağlıklı ve doğal bir görünüş elde edilir,
Dişinizde sadece, tırnak genişliğinde bir yuva açılması (ki bu da her zaman gerekmeyebilir) yeterlidir,
Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.
Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere sahip olması sadece lamineyt veneer ile mümkündür. Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme ile sonucun daha düzgün olması sağlanabilir. Zaten diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mmile sınırlı oluyor. Böylece hiç bir dişin kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmıyor.
Tedavinin laboratuvar aşaması sadece 3-4 gündür. Ancak dudaklarınızın yeni görünümünüze uyum sağlaması 3-4 haftayı bulabiliyor. bu uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve okuma tavsiye ediyoruz. bu süre sonunda yüzünüzle tamamen bütünleşmiş ve yapay olduğu kesinlikle farkedilmeyen yeni dişlerinizi kullanabilirsiniz.
Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir. Sözgelimi, yapışmış bir veneer’ı dişten bütün olarak sökmek mümkün değildir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir.
Aşınmaya karşı direnci yüksektir.

Laminate veneer’in dezavantajları nelerdir?

Diğer restorasyonlara göre sağık açısından üstünlükleri vardır. Ancak diğerlerine kıyasla biraz daha pahalı bir sistemdir. Hassas bir tekniktir. İyi bir klinik ve laboratuar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine teknik bilgisinin ve artistik yeteneğinin tam olması gerekir.

Lamina diş kaplama uygun olmadığı durumlarda genellikle zirkonyum diş kaplama ile estetik sonuçlar almaktayız. Bu nedenle Zirkonyum kaplama hakkında da bu sayfada size bilgi vermek isterim.

Zirkonyum Diş Kaplama
Lamina Diş Kaplama

Kesik diş üzerine Zirkonyum kaplama  iyi yapıldığında doğal dişten ayırt edilemeyecek kadar estetik olur. Zirkonyum diş kaplama sisteminde metal yerine beyaz renkli zirkonyum kullanılır.

Diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir.Klinikte hazırlanmış diş laboratuvarda özel yöntemler ile şekillendirilir. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp bilgisayar tarafında işlenilir. Bu şekilde alt yapı oluşur,bu alt yapının üzeri özel porselenler ile kapanılır. Böylece ışığı geçiren ve oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur.
Zirkonyum diş kaplama estetik diş hekimliğinde metal porselenlerin dezavantajlarını ortadan kaldırmak için geliştirilen yeni nesil diş kaplamasıdır. Metalin dezavantajlarını ortadan kaldıran zirkonyum diş hastaların estetik beklentileri karşılar.
Avuç dolusun para verip ağzında kemik gibi dişlere dolaşan birçok insan var. Bu nedenle toplumda takma diş yapıldığı zaman çirkin olur vşeklinde yanlış bir kanı oluşmuş maalesef.
Amacımız ve hedefimiz yaptığımız kaplamanın kendi dişiniz gibi doğal olmasıdır. Dişin uzunluğu ve genişliğinin yani sıra rengi ve yüzey özelliklerinin doğal dişinize benzemesi yüz şekliniz ile uyum sağlaması temel hedeflerimizdendir.
Bunun yani sıra diş eti ile uyumlu olması ve kapanışa uyum sağlamasına gereklidir.
Bütün bu özellikleri bir dış kaplamasında sağlayabilmek için bilgi dikkat ve emek gerekir. Kullanılan malzemeler de bu unsurları tamamlar ve ortaya güzel bir iş çıkar. Senelerce kendi dışınız gibi kullanabileceğiniz estetik zirkonyum diş kaplamalar sizi rahat hissettirmek,rahat gülmenizi ve çiğnemenizi sağlamak için özenle hazırlanır.
Estetik beklentiler nedeni ile zirkonyum diş kaplama metal alt yapılı porselen diş kaplamalardan daha çok tercih edilmektedir.

Zirkonyum kaplama diş neden tercih edilir?

Zirkonyum porselen diş kaplama diş hekimliğinde kullanılan metalsiz estetik diş kaplama malzemesidir. Zirkonyum diş, metal porselen diş kaplamasına göre daha estetik ve doğal dişe benzeyen bir görüntü verir. Zirkonyumdiş kaplamada dişeti kenarında renklenme oluşmaz.Bilgisayar destekli üretim sayesinde diş etine oturması hatasızdır. Zirkonyum kaplama diş sağlamdır.Zirkonyum diş kaplamalar diş eti çekilmesi yapmaz. Zirkonyumdan yapılan diş kaplamaları allerjik reaksiyon oluşturmazlar. Dişetlerimiz zaman içerisinde doğal olarak biraz çekilirler.Zirkonyum porselen kaplamalı dişlerde, diş eti çekilse bile diş eti altından gri metal değil dişle aynı renkte zirkonyum yansıyacaktır. Bu durum estetik açıdan sizi rahatsız etmeyecektir.Kırık dişlerin onarımında kaplama yapılacak ise zirkonyum diş kaplama yapılabilir.
Eski dolgularda rengi ve yapı bozulmuş ise estetik düzeltilmesinde  zirkonyum diş kaplama yapılabilir.Eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak)  zirkonyum diş kaplama yapılabilir.Çok fazla madde kaybı olan dişlerde zirkonyum diş kaplama yapılabilir.Beyazlatma ile sonuç alınmayan ileri derecedeki diş renklenmelerinde estetik  zirkonyum diş kaplama yapılabilir.Dişlerinde tedavi ihtiyacı olan hastalarda ve önceden dişleri kesilmiş hastalara yapılacak yeni uygulamalarda  zirkonyum diş kaplama yapılabilir.
Metal destekli diş köprüsü veya tek diş kaplaması olanlardazirkonyum diş kaplamayapılabilir.Aşırı madde kaybı olan dişlerde estetik zirkonyum diş kaplama kullanılabilir.Zirkonyum kaplama; metal destekli porselen diş kaplamaların kullanıldığı tüm uygulamalarda iyi bir alternatif olarak kullanılmaktadır.

Zirkonyum porselen diş kaplama nasıl yapılır?

Anestezi yapıldıktan sonra diş üzerine kaplama gelebilecek şekle getirilir. Daha sonra dişlerinizden ölçü alınır.

Provaya kadar kullanacağınız geçici diş kaplamalarınız hemen yapılır.Bu şekilde dişlerinizde aşırı bir hassasiyet olmaz.

Zirkonyum altyapı diş laboratuvarında hazırlanır ve ağzınızda yapılan provayla diş eti uyumu kontrol edilir.

Bir sonraki randevunuzda zirkonyum dişlerin estetik provası yapılır.

Dişlerinizin yüzünüze uyumu kontrol edilerek hastanın onayınız alınır ve bitim aşamasına geçilir.

Provalar bittiğinde zirkonyum altyapılı estetik dişlerinize cilalama işlemi uygulanır.

Son olarak zirkonyum diş kaplama kendi dişleriniz üzerine yapıştırılır.

Yapım işlemleri 5-12 gün içerisinde tamamlanır.

Hayalinizdeki güzel gülümsemenize kavuşursunuz.

Hassas ölçü sistemleri ile diş eti üzerine gelen baskı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Zirkonyum dişler ile bütün bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. Diş eti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin  diş eti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur. Zirkonyum’un açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar.Yapılan kaplamaların şekilleri mutlaka yüz şekli ile uyumlu olmalıdır.
Bir başka önemi konu da yüzün çıkıntısıdır. Dışarı doğru konveks bir yapıdaki yüze hazırlanacak kaplamalarda bu konveksliğe uyumlu olmalıdır. Hastanın yaşı dişler üzerindeki makyaj çizgileri ile ve dişlerinin uç kısımlarının şekli ile yakından ilgilidir.Ten rengi ve göz rengi de dikkat edilmesi gereken konulardandır. Yapılan dişlerin hastaya ait görüntüsü verebilmesi için dikkatli bir şekilde bütün unsurlar dengelenerek diş hazırlanmalıdır. Hastanın da görüşleri dikkate alınarak provada son düzenlemeler yapılır.
Bir diğer önemli konu hastanın cinsiyetidir.
Bayanlarda daha yumuşak ve yuvarlak hatlar kullanılırken erkekler için köşeli keskin kenarlı dişler daha uygun olmaktadır. Hastalar için olduğu kadar diş hekimlerini de mutlu eden zirkonyum dişler maliyetlerinin yüksek olması dışında bir dezavantaj oluşturmadılar.
Laboratuvarlar zirkonyum dişyapmak için hatırı sayılır bir altyapı maliyeti yükünün altına girmişlerdi çünkü.Bu yatırım  diş teknisyenleri için  iyi bir geri dönüş oldu.Diş teknisyenleri yüksek fiyatlarla başladıkları bu malzemeyi artık daha uygun fiyatlar ile yapabilmekteler. Diş eti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin diş eti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur.Zirkonyum’unaçık rengi ile bu sorun ortadan kalkar.
Hassas ölçü sistemleri ile diş eti üzerine gelen baskı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Kaplama kenarlarının diş eti ile uyumunun iyi olmaması sorunu çoğu zaman diş etinde dolaşımın bozulmasına ve diş eti iltihabı ile diş eti kanamasına neden olmaktadır.Zirkonyumdişler ile bütün bu sorunlar ortadan kalkmaktadır.
Ağıza yapılan kaplamaların şekilleri mutlaka yüz şekli ile uyumlu olmalıdır. Oval, kare, dikdörtgen yüz şekilleri dikkate alınarak konturlar ayarlanmalıdır.Bir başka önemli konu da yüzün bombe sidir. Dışarı doğru konveks bir yapıdaki yüze hazırlanacak kaplamalarda bu konveksliğe uygun olmalıdır.Hastanın yaşı dişler üzerindeki makyaj çizgileri ile ve dişlerinin uç kısımlarının şekli ile yakından ilgilidir.
Zirkonyum diş kaplama estetik diş hekimliğinde  doğal görünüşü ve biyolojik uyumu ile adından her geçen gün daha fazla söz ettirmektedir. 2016 yılında zirkonyum diş fiyatlarında enflasyon oranında artış olabilir, ancak 2016 zirkonyum diş fiyatlarındaki artış enflasyon oranlarını  geçmeyecektir.Zirkonyum diş kaplama bilgisayar tasarımı ile hatasız üretildiği için, kullanım ömrünün de uzun olması beklenir. Ağızda uzun süre kullanılabilen zirkonyum diş kaplamalar zaman içerisinde yapım maliyetlerini fazlası ile geri ödemiş olurlar. Hem estetik olmaları hemde ağızdaki kesik diş ile tam uyum sağlamaları zirkonyum diş kaplamalarının en büyük avantajlarındandır.

Zirkonyum nerelerde kullanılır?

•Zirkonyum 40 yıldan fazla zamandan beri endüstriyel amaçlar için kullanılmaktadır. Fevkalade sağlam ve %100 biyolojik uyumluluğa sahip bir malzemedir. Bu sebepten dolayı kulak , parmak ve kalça protezlerinde kendisine artan bir kullanım alanı bulmaktadır.Zirkonyum diş hekimliğinde  pinler, kronlar, köprüler ve implantlarda kullanılır. Malzemenin doğal beyaz yapısı istenen diş renginde renklendirme yapmaya olanak tanır. Zirkonyum biyo teknik karakteristikleri mükemmel biyolojik  uyumluluğa ve estetik görünüme sahip, yüksek kaliteli kronlar ve implant için olanak tanır.

Metalsiz  Full Zirkonyum yapılar mümkün müdür?

•Bildiğimiz (kıymetli) metal tabanlı restorasyonların Zirkonya ile değiştirilmesi tamamen mümkündür, fakat bu konuda özel eğitimli teknisyenler tarafından gerçekleştirilmelidirler.
•Zirkonzahn ayrıca Prettau Zirkonya adı verilen yeni bir malzeme de geliştirmiştir. Bu malzeme yüksek ışık geçirgenliğine sahiptir ve %100 full zirkon yapılarda kullanım için oldukça cazip bir malzemedir. Öğrenilmesi gereken, özel bir renklendirme tekniği gerektirir.

ZİRKONYUM  DİŞ KAPLAMA ve METAL PORSELEN DİŞ KAPLAMA
Zirkonyum diş kapalama, klasik porselen diş kaplama kadar bilinmemektedir. Bu nedenle bu yazıda özellikle “zirkonyum diş” kaplama’nın ne olduğunu anlatıp sonra zirkonyum diş kaplama ile porselen diş kaplamaarasındaki farkların ne olduğunu açıklamaya çalışacağım.Zirkonyum dişkaplama’nın en büyük özelliği estetik olarak mükemmel sonuçlar vermesidir.
Zirkonyum diş kaplamalar bu kadar üstün estetik özelliklere sahipiken neden hala zirkonyum diş değilde metal alt yapılı porselen diş kaplamalar kullanılıyor diye düşünebilirsiniz.
Mutlaka her insan kendi dişlerinin yerine diş yaptırırken mümkün olduğunca doğal bir görüntü ve uzun ömürlü sağlıklı diş kaplaması ister. Ancak satın alma gücü ölçüsünde ekonomik olarak gücünün yettiği ile yetinir.
Metal porselen dişler de eksik dişlerin yerine yapıldıklarında estetik ve fonksiyonu bir ölçüde sağlarlar. Hiç diş yapılmadan eksik diş ile beklemek yerine mutlaka en azından metal porselen diş kaplamaları yapılmasını tavsiye ederim. İmkanlar elverdiğinde de daha estetik olan zirkonyum dişkaplama yapılması yerinde olacaktır.
Özellikle zirkonyum diş kaplama tercih etmemizin nedenleri;

Zirkonyum diş kaplamalar,metal alt yapılı klasik porselen diş köprülerinden farklı olarak,  alt yapıda metal yerine, beyaz renkli zirkonyum maddesi kullanılır. Son teknoloji ürünü bu beyaz zirkonyum altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilen bir malzemedir.

Zirkonyum porselen diş kaplamayapıldığında en büyük avantaj, metal olmadığı için zirkonyum altyapı da beyaz renkli olduğu için diş etine ve çevreye koyu bir renk olan metal rengini yansıtmamasıdır.Bu sayede diş etinde morluk ve koyu renk oluşmaz.
Zirkonyummalzemesi metal porselenlerde olduğu gibi allerjik reaksiyon yaratmaz. Ayrıca, ışık yansıtma özelliği sayesinde tam estetik bir görünüm sağlar.

Zirkonyum dişyapımında scanner denilen  tarayıcı kamera kullanılır. Bu tarayıcı yardımı ile elde edilen diş görüntüleri bilgisayara yüklenir. Daha sonra diş altyapı tasarımları (CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir.Zirkonyum tozunun sıkıştırılması ile oluşturulmuş bloklardan kazınarak elde edilenzirkonyum dişaltyapısı böylece hatasız olarak imal edilir.

Zirkonyum(zirkonyum porselen diş kaplaması) geliştirilen bu teknolojiler ile tek diş kuron restorasyonlarından, 3-6 üye köprülerde, implant üstü kron – köprü çalışmalarında başarı ile kullanılmaktadır.

Estetik diş hekimliğinin göstermiş olduğu gelişmeler ile 2000’li yıllardan itibaren diş hekimliğinde, yüksek kuvvetlere oldukça dayanıklı ve diş renginde olan‘zirkonyum diş’kullanılmaya başlanılmıştı. uzun zamandır başarı ile kullanılan zirkonyum diş kaplamalarının tek dezavantajı zirkonyum diş fiyatlarının porselen diş fiyatlarına göre daha pahalı olmasıdır.

ESTETİK DİŞ KAPLAMASI NEDİR?

Estetik diş kaplaması diş etinde renk değişikliği yapmayan , diş etinde kanama yapmayan,doğal diş formunda,doğal diş renginde,karşı dişlerle uyumlu diş kaplaması demektir.
Estetik beklentileri olan hastaların tercihi zirkonyum porselen diş kaplama dır. Bu nedenle kusursuz bir  estetik diş görüntüsü vermek de hekimin görevidir. Sadece zirkonyum malzemenin kullanılması hasta memnuniyeti için yeterli olamaz.

Zirkonyum diş fiyatları yüksek olsada estetik ve biyolojik olarak hastanın beklentilerini karşılamaktadır. Zirkonyum kaplama diş fiyatları’nın  diğer metal alt yapılı porselen diş kaplamalarına göre daha yüksek olması ve hastanın bu tekniği ve malzemeyi tercih etmesi  öncelikle hastaların  estetik beklentilerinden kaynaklanmaktadır.
Zirkonyum dişporselenleri ile çalışan teknisyenlerin görevi de hasta memnuniyeti sağlanana kadar hekimin istediiği değişiklikleri porselen üzerinde gerçekleştirmek olmalıdır.
Diş etinde koyu renk oluşmasını istemiyorsanız, kaplama dişlerinizin doğal dişler gibi ışık yansıtmasını istiyorsanız, zirkonyum bloklardan cad cam yöntemi ile oluşturulan zirkonyum alt yapılı kaplamalar sizin için uygundur.
Zirkonyum diş fiyatları metal porselen diş fiyatlarına göre daha  yüksek olmasına rağmen  elde edilen estetik ve uzun süre kullanılabilmesi açısından daha çok tavsiye edilmektedir.

Zirkonyumoksit esaslı seramikler düzgün bir sırada yoğun olarak birleşmiş atomlar içeren ve camsı komponentler içermeyen materyallerden oluşmaktadırlar. Bu materyaller, atomların daha az yoğun olduğu, düzensiz yapıya sahip cam seramiklerden daha güçlü
ve dayanıklıdırlar, çatlakların ilerlemesini engellerler ancak Computer Aided Design/Computer Aided Manufacture (CAD/CAM) ya da Manuel Aided Design/Manuel
Aided Manufacture (MAD/MAM) sistemleri kullanılmaksızın şekillendirilemezler.
Cam seramiklerle kıyaslandığında daha opaktırlar ve alt yapı materyali olarak kullanılırlar. Estetik, üst yapıda kullanılan camsı seramiklerle sağlanır.
Zirkonyum diş kaplamalar biyo uyumludurlar ve düşük bakteri adezyonu gösterirler.Yapılan in vitro çalışmalarda zirkonyanın bükülme direnci ortalama 900-1200 MPa, kırılma dayanımı ise 9-10 MPa olarak bulunmuştur. Yüksek direnç ve kırılma dayanıklılığı gibi mekanik özellikleri vardır.

İyi uyumlu ve hastanın kolay alışabileceği bir kuron köprü diş kaplaması yapmak için aşağıdaki durumlar değerlendirilmelidir.

a. Dişin kuron ve kök yapıları.
b. Dişlerin duruş şekli
c. Damak keniği (Alveol kretleri) nin durumu
d. Dikey ve yatay yöndeki kapanışlar
e. Diş eti sağlığı ve yapışma yeri
f. Diş çürükleri ve pulpa ile olan ilişkiler
g. Diş le kemiğin bağlantısını sağlayan periodontal ligamentlerin sağlığı
h. Dişlerdeki aşınmalar
L  Dişlerdeki renklenmeler
Zirkonyum yapı yeterli tutunmaya sahip değil ve model üzerinde durmuyor.
•Gerçek sürtünmeli oturuş teknik olarak yaratılabilir fakat önerilmez. Model üzerinde denemeden önce yapının içine vazelin sürebilirsiniz.
Zirkonyum radyoaktif midir?

•Her fiziksel yapı radyoaktiftir! İnsan vücudu 6000 Bq radyoaktivite yayar, lg zirkonyum dioksit yaklaşık 0.4 Bq ışıma yapar. Bir kron yaklaşık 1 gr ağırlığa sahiptir. Metal-seramik yapılar 2 Bq/gr a kadar radyasyon yayabilirler.

 Web sitemiz hekimin hastsını muayenesi yerine geçmez bilgiler genel amaçlı mahiyette olup sağlık sorunları her hastanın kendisine özeldir ve farklı tedaviler gerektirebilir.(c)
Lütfen ayrıntılı bilgi almak için bizim ile iletişime geçiniz.
drsertac@gmail.com
adresine mail atabilir veya
02129093748telefon ile bize ulaşabilirsiniz.
©Copyrigtdrsertac.comizinsiz alıntı yapılamaz.
2007-2013 KAYNAK GÖSTERMEDEN YAYINLANAMAZ
Rate post

Rate post
Önceki YazıDiş Kaplaması
Sonraki Yazıİmplant Tedavi Aşamaları
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap