İmplant Diş Nedir?
Bu yazıda Türkiye de implant diş yaptırmak isteyen ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımıza bilgi vermeyi amaçladım. İmplant diş Türkiye de nasıl yapılır, implant dişin kullanım süresi ve implant hangi durumlarda yapılmaz sorularına yanıt bulabileceksiniz. Yazımızın içerisinde 2018 implant diş fiyatları ile ilgili bilgi verdiğim sayfaya linki de bulabilirsiniz.
İmplant diş kısaca kaybedilen dişin yerine yapay diş kökünün yerleştirilmesi işlemine verilen addır. İmplant (kök) ve suni diş (kaplama) eski dişinizle aynı işlevleri yerine getirebilmektedir. Diş implantı yerleştirildikten sonra bu implant üzerine kaplama takılarak yapay diş tamamlanmış olur. İmplantın sıkça kullanılan diğer adları arasında yer alan vidalı diş ya da diş vidası tanımlamaları bu kökün çeneye vidalı olarak yerleştirilmesinden ileri gelmektedir.
Vidalı diş kökü en sık kullanılan implant olmasına karşın son yıllarda farklı implant modelleri de kullanıma sunulmuştur.Günümüzde insanlar diş ve ağız bakımı konusunda eskiye göre daha bilinçli ve bu alanda kullanılan ürünler ile tedavi yöntemleri oldukça gelişmiş durumda. Ancak yine de çeşitli nedenlere bağlı olarak kaybedilen dişlerin sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Diş kayıplarının başlıca nedenleri arasında dişin çürümesi, diş etlerinin çok fazla çekilerek sağlam dişlerin bile kaybedilmesine neden olan dişeti hastalıkları (gingivit) ve kazaları sayabiliriz. Eskiden kaybedilen dişler için sadece takma diş ve köprü yöntemleri çözüm olarak kullanılırken son yıllarda (her ne kadar daha pahalı olsa da) diş implantları tercih ediliyor.
Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
İmplant diş, temel olarak iki farklı prosedürden oluşur ve bu iki işlem arasında 3-4 ay arasında süre bırakılmaktadır. İlk işlem kaybedilen dişin kökünün çene kemiğinden tamamen temizlenmesi (eğer kırıldıysa ya da bir nedenle kökü hala çene kemiğine bağlıysa) ve yerine implantın yerleştirilmesidir. Bu işlemden bir kaç ay sonra ise çene kemiğine yerleştirilen implantın üzerine doğal diş görünümünde kaplama takılır. Bu işlemler implant takılırken yapılan temel uygulamalardır ve çok karışık bir süreç değildir. Ancak hastanın çene kemiğinin durumuna, diş etlerinin ve diğer dişlerin konumuna göre implantın yerleştirilmesi sırasında gereken uygun ortamın yaratılması için ekstra müdahaleler gerekebilmektedir. Çene kemiğinde yaşanan kemik kaybı durumlarında yeni kemik dokusunu oluşturmak için yapılan müdahaleden sonuç almak ve implantı yerleştirmek 9 ay hatta daha uzun süreler alabilir. Ancak normal süreç 3 ile 5 ay arasında tamamlanabilmektedir.
Diş implantı fiyatları henüz çok ucuz olmasa da kalıcı ve sağlıklı çözüm olarak görüldüğü için pek çok kişi tarafından kullanılıyor. Doğal dişe en yakın görünümü nedeniyle özellikle kaybedilen ön dişlerin yerine tercih edilen implant diş fiyatı pek çok faktöre bağlı olarak kişiden kişiye değişmekle birlikte fikriniz olması açısından tek implant fiyatı olarak doktorunuzun tecrübesine ve alanındaki uzmanlığına göre 2000-3500 TL arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu rakam diş etlerinin iyileştirilmesi, çene kemiğinin sağlamlaştırılması gibi diğer tedaviler ve implantın uygulanacağı bölge gibi faktörler neticesinde 4-5 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.
İmplant Hangi Durumlarda Yapılamaz
Sistemik rahatsızlıklardan bazıları implant yapımı için engel olabilir. Oto ümmin sistem problemleri bunların başında gelir. Her vaka kendine özgü ayrıntılar taşıdığı için size implant yapımının uyun olup olmadığını öğrenmek için mutlaka klinik muayene olmanızı öneriyoruz. Buradan okuduklarınız ile kendi kendinize benim için implant tedavisi uygundur ya da değildir diyemezsiniz. Hatta bazen bir hekimin size implant yapmamam dediğinde diğer hekimin belirli koşullar altında implant tedavisi işleminizin yapılabileceğini söylediğini göreceksiniz.
Türkiye dışında yaşayan hastaların bulundukları ülkede muayene olmaları ve çekilmesi gereken dişlerini çektirmeleri iyii olur. Zaman olarak ve Türkiye ye gelip gitme sayısını bu şekilde azaltabilirler.
Şeker hastalığı, kronik kalp hastalıkları, astım, mide problemleri, kan sulandırıcı kullanımı gibi detaylı bilgileri hekiminiz ile paylaşmanız gerekecektir. Yanınızda bir yakınınız ile diş kontrolüne giderseniz detayları atlamamış olursunuz.
İmplant İçin Türkiye’ye Kaç defa Gelmek Gerekiyor?
İmplant yapımı için 7 gü Türkiye’de kalmanız yeterlidir. Bu süre içerisinde implant tedavi uygulamanız yapılır ve dikişlerimiz alınır. Ülkenize dönüp 3 ay bekledikten sonra müsait olduğunuz zaman implant üzerine diş yapmak için Türkiye’ye geri gelmeniz gerekir. Bu süre 5 ay belki 10 ay bile olabilir. Sorun olmaz.
İkinci geldiğinizde 2 hafta kalmanız gerekir. Bu süre implant üz açılıp iyileşme başlığı takılır. Diş eti iyileşip diş ölçüsü alınır. İyi bir sonuç almak için diş hekiminin önerileri yönünde hareket etmelisiniz.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap