Gelişen teknikler ve estetiğe artan talep biz diş hekimlerini, artık diş kaplamalarının altında metal kullanmamaya yönlendiriyor. Uzun yıllar uygulanan (amalgam) metal dolgulardan tamamen vazgeçtik. Sırada metal içeren porselen diş kaplamalar ve köprüleri var. Yakın gelecekte zirkonyum kaplama diş ve tam seramik diş malzemelerin kullanılması ile porselen diş kaplamalar da artık terk edilecek gibi görünüyor.

Zirkonyum diş kaplamalar, metal porselen altyapılı diş kaplamalara göre önemli avantajlar sağlıyor. Bu yazıda kaplamaların, zaman içerisindeki gelişim aşamaları ile birlikte iyi bir diş kaplamasında aranılan özellikleri de öğrenmiş olacaksınız. İçi metal olan diş kaplamalar ile günümüzde bilgisayar destekli üretilen zirkonyum kuronların arasında ne kadar büyük fark olduğunu anlayabilmek için yazının tamamını dikkatlice okumalısınız.

Diş Kaplama Tarihçesi

Bu yazıda size diş kaplama malzemelerinin tarihsel gelişimine yakın zaman aralığından başlayarak yer vermek istedim. Aşağıda önce metal ve biodent diş kaplamalarını ardından porselen kaplamalar ve zirkonyum diş kaplamaları ile ilgili genel bilgiler bulabilirsiniz. Zirkonyum diş kaplama ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz sitemdeki zirkonyum linkine göz atabilirsiniz. Günümüzde metalsiz zirkonyum diş kaplamalar ile çok başarılı estetik sonuçlar alabiliyoruz. Ancak diş kaplama konusunda nereden nereye gelindiğini bilmekte de fayda var diye düşünüyorum.

Zirkonyum kaplama ve porselen diş kaplama farkı
Zirkonyum kaplama ve porselen diş kaplama farkı

Metal ve Biodent Diş Kaplamalar

Diş renginde kaplamalarla ilk tanışma plastik esaslı biyodent diş  kaplamalarla oldu. Bunlar plastik ham maddeden üretilen malzemelerdi. Diş kaplaması olarak kullanıldığında bu malzeme fiziksel özellikleri yeterli olmadığı için kırılıyor ve aşınıyor idi. Zaman içerisinde ağız sıvıları nedeni ile renkleniyordu. En önemlisi de zamanla ağız sıvılarını emdiklerinden kötü kokuya neden olmalarıydı. Bu olumsuz özellikleri nedeni ile metal kaplamalar ile birlikte uygulanmaya devam ediliyorlardı. Metal olarak da altın kaplama diş kuronları en iyi sonucu veren fakat estetik olmayan uygulamalardı.

Daha sonra metal destekli porselenler geliştirildi. Metal destekli porselen dişin üzerine ince metal bir kaplama ve bu alt yapı metalin tamamen  porselenle kaplanması şeklinde hazırlanır. Diş rengindedir ve çok dayanıklıdır. Ancak metal altyapı eritilerek döküldüğünden oksitlenme yapar. Döküm işlemi sonrası da tesfiye edilerek diş ile uyumlandırılır. Bu uyumlandırma esnasında kesik diş ile metal altyapı arasında olması gerekenden daha fazla boşluk kalır. Bu da zaman içerisinde kaplamanın altında kalan dişin çürümesine neden olur.

Günümüzde metalsiz zirkonyum diş kaplamalar ile çok başarılı estetik sonuçlar alabiliyoruz. Ancak diş kaplama konusunda nereden nereye gelindiğini bilmekte de fayda var diye düşünüyorum. 

Zirkonyum diş kaplamalar ile bu olumsuzluklar ortadan kaldırılmıştır. Estetik olarak da metalin koyu rengi zaman içerisinde diş etinde mor bir renk oluşturur. Zirkonyum diş kaplamalarda bu diş eti renklenmesi de olmaz.

Zirkonyum Diş Kaplama ve Yapım Tekniği

Porselen diş kaplamalar ile zirkonyum yapımı arasında hiç bir benzerlik bulunmuyor. Zirkonyum üretimi tamamen bilgisayar ortamında hassas çalışma ile gerçekleşen bir uygulama.

Porselen kaplamalarda model üzerine mum çalışması sonrasında muflalama ve mufla içinden mumu akıtarak elde edilen boşluğa metal döküm yapılması söz konusu idi. Metal mufladan çıkarılıp  temizlendikten sonra diş modeli ile uyumlandırma için içerisinden ve etrafından tesfiye ile kazıma gerçekleştirilirdi. Bu sırada diş ile kaplama arasında istenilenden daha büyük diş boşlukları oluşur ve yapılan diş kaplamasının altındaki dişin çürümesi söz konusu olabilmekteydi. Ayrıca diş eti kenarında morluk, şişlik ve kanama da metal porselen kaplamaların önemli dezavantajları idi.

Zirkonyum Yapımında Kalite

Malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun diş hazırlığı, ölçü ve diş teknisyeninin el becerisi olmadan diş kaplamasında başarıdan söz edilemez. Yapılan kaplama diş ile uyumlu olduğu kadar diş eti ve çevre dokular ile uyumlu olmalıdır. Hekimin zaman ayırarak hazırladığı dişler iyi bir ekipman ve kaliteli sarf malzemeler ile alınan ölçü sayesinde diş laboratuvarına aktarılır. Diş teknisyeni de kendi cihaz ve ekipmanlarının kalitesi ölçüsünde malzemeyi üretir. Malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun bilgi, deneyim ve sanat gerekir.

Metal alerjisi olanlarda zirkonyum diş kaplama güven ile kullanılabilen bir diş malzemesidir.

Zirkonyum estetik özelliklerinden dolayı ön diş kaplamalarında en çok tercih ettiğimiz malzeme türüdür.

Porselen ile Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Ayırt Edilir?

Çok sorulan sorulardan bir tanesi de porselen ile zirkonyum diş kaplamanın nasıl ayırt edileceği. Zirkonyumların ışık geçirgen özelliklerinden bahsetmiştim. Dişin üzerine ışık tuttuğunuzda içerisinde koyu bir gölge görünüyor ise o diş metal porselen diş kaplamadır. Doğal diş gibi ışığı yansıtan bir görüntü var ise zirkonyum diş kaplama olduğuna emin olabilirsiniz. Diş kaplamasının diş eti ile birleştiği alanda koyu bir renk gördüğümüzde de bu kaplamanın metal porselen diş kaplaması olduğunu düşünebilirsiniz. Ben bunları yapamam bilemiyorum diyenler için ve geriye tek bir seçenek kalıyor hekiminize sormak! Zirkonyum diş koku yapar mı linkinden de ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.

Bilgi almak için arayınız: 0549 347 43 47

Bu yazıda,

  • Zirkonyum Kaplama Diş ve Porselen Kaplamalar
  • Metal ve Biodent Diş Kaplamalar ile Karşılaştırma
  • Zirkonyum Yapım Tekniği
  • Zirkonyum Yapımında Kalite
  • Porselen ile Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Ayırt Edilir?

sorularına yanıt verdik.

Rate post

Rate post
Önceki YazıDOLGULAR
Sonraki YazıDiş dogusu
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorumlar (1)

Kaya Gülen

Mar 15, 2020 at 10:54 PM

Bilgilerndirici yazıların devamı https://www.drsertac.com/zirkonyum

Reply

Yorum Yap