Diş Rengi Seçimi

Zirkonyum Diş

Günümüzde yayın olarak kullanılan bir kaplama türü olarak zirkonyum diş kaplama fiyatı ile ilgili bilgilerin yanı sıra bu malzemenin özellikleri ve kullanım süresi hakkında bilgi edinmek ister misiniz? Bu yazıyı bana en çok sorulan soruların yanıtını vermek amacı ile hazırladım. Yazının sonunda uzun ömürlü bir diş kaplaması için yapıştırma tekniği hakkında da bilgi verdim. Bu sayfada bulamadığınız bilgi olur ise sitemde bulunan zirkonyum sayfama göz atabilirsiniz. Size önce yazıyı sonuna kadar okumanızı cevap bulamadıklarınız için ilk paragrafa gelip verdiğim linki takip etmenizi öneririm. Aşağıda da iyi yapılmamış bir zirkonyum kaplamayı yeniden yaptığımızda nasıl farklı göründüğüne bakabilirsiniz.

Öncelikle zirkonyum malzemesinin diğer diş kaplama malzemeleri ile karşılaştırıldığında gerçekten önemli üstünlükleri olduğunu söyleyerek başlamak gerekiyor. Metal destekli porselen restorasyonlar klinik olarak uzun yıllardan beri başarıyla kullanıldılar. Ancak porselen ile kaplanmak zorunda olan metal alt yapı, özellikle diş eti kenarlarında gri renkte hoş olmayan bir görüntüye sebep olabilmektedir. Bu problemin çözümü için çok sayıda tam porselen sistemi metal destekli porselenlere alternatif olarak geliştirilmişlerdir.

Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatı

Zirkonyum diş kaplama fiyatı, porselen diş kaplama fiyatlarından daha yüksek fiyatlar ile uygulanmaktadır. Malzeme için ödenen ücretlerin fazla olması ve diş laboratuvarında kullanılan cihazların yüksek maliyetli olması zirkonyum diş fiyatlarını arttıran faktörlerdir. Malzeme haricinde diş teknisyeninin cihaz alınması için bağladığı para ve diş kliniği giderlerini de düşünmek gerekmektedir.
Malzeme ham maddesi zirkonyum bloklar Türkiye’de üretilmediği için döviz ile ithal edilmektedir. Son zamanlarda döviz fiyatlarının yükselmesi de zirkonyum diş fiyatlarının artacağı anlamına gelmektedir. Kısa bir süre içerisinde zirkonyum diş kaplama fiyatlarının ortalama 1000 TL nin üzerinde olacağı beklenmektedir.

Uzun Ömürlü Diş Kaplaması İçin

Sadece kullanılan malzeme değil yapılan dişi yapıştırmak bile kaplamanın ömrünü etkiliyor. Diş yapıştırma ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.  Diş ile kaplama arasındaki bağlantıyı sağlayan yapıştırma ilaçlarına siman deniliyor. Bu yapıştırma işlemine de simantasyon. Seramik diş kaplamalarının uzun dönem ağız ortamında başarıyla hizmet verebilmeleri seramik, yapıştırma ajanı ve diş yapıları arasındaki bağlanmanın başarısına bağlıdır. Zirkonyum restorasyonların simantasyonu çinko fosfat yada cam iyonomer simanlarla yapılabilir. Fakat kenar açıklıkları daha iyi kapatmaları, tutuculuklarının daha fazla olması ve restorasyonun kırılma direncini arttırmaları gibi avantajlarından dolayı rezin yapıştırma simanlarının kullanımı tercih edilmektedir.

Tam seramik diş kaplamalarının yapıştırılması
Diş hekiminin hastasına estetik ve fonksiyonel beklentilerini  geri kazandırmak için tatbik ettiği bir restorasyonun başarısı, başından sonuna kadar tüm klinik ve aşamalarında uygun teknik ve malzemelerin kullanılmasıyla doğrudan ilişkilidir.
Hastaların artan estetik beklentilerini karşılamak ve aynı zamanda fonksiyonel ve dayanıklı restorasyon alternatifleri sunma konusu hem diş hekimleri hem de diş teknisyenleri için en üst sıralardaki yerini almıştır.
Yapıştırma işlemi:
  • Sabit restorasyonlarla diş arasında mikrobiyal sızıntıya engel olmalı,
  • Diş ve restorasyon arasındaki yüzeyi mekanik, kimyasal veya bu ikisinin kombinasyonu bir mekanizma ile tamamen örtmelidir.
İdeal bir yapıştırma simanı; 
1-İnce bir tabaka oluştururken, kesme kuvvetlerine karşı yüksek direnç göstermeli
2-Farklı materyaller arasında kalıcı bir bağlantı sağlamalı
3-Gerekli sıkışma ve gerilme direncine sahip olmalı
4-Yeterli kırılma direnci göstermeli
5-Diş ve restorasyon yüzeyini ıslatabilmeli
6-Uygun film tabakası ve viskoziteye sahip olmalı
7-Ağız içinde çözülmemeli
8-Doku uyumu olmalı
9-Yeterli sertleşme ve çalışma süresi olmalıdır
10-Çevresel faktörlerle yeterince dengeli bir
uyum içerisinde olmalı (yorgunluk direnci, erozyon vb.)
Tam seramik restorasyon  ların yapıştırılmasında seramik materyaline göre farklı simanlar kullanılmaktadır. Bir materyal için uygun olan siman diğer materyal için uygun olmayabilir.
Örneğin In-ceram ve zirkonyum oksit benzeri yüksek dayanıklılığa sahip restorasyonların yapıştırılmasında geleneksel simanlardan yararlanılabilir.
Fakat lityum disilikat esaslı tam seramik restorasyonlar olan IPS e-max sistemlerinde simantasyonda göz önünde bulundurulması gereken en önemli konulardan biriside yapıştırma simanının optik özellikleridir. Özellikle anterior bölgede uygulanan tam seramik restorasyonların yapıştırılmasında bu konu ön plana çıkar. Geleneksel simanların
opak olmaları sebebiyle restorasyonun optik özelliklerini olumsuz etkileyecekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Tam seramik restorasyonların yapımındaki temel sebeplerden birisi optimum estetik ve doğala en yakın görünüm olduğuna göre doğal ışık geçişine imkan veren kompozit rezin esaslı yapıştırma simanlarının kullanılmasıda kaçınılmaz olmaktadır.
Yüksek dayanıklılığa sahip restorasyonların yapıştırılmasında geleneksel simanlardan  Cam iyonomer simanlarla klinik olarak başarılı sonuçlar alınmıştır. Günümüzde kullanım kolaylığından ötürü tercih edilen cam iyonomer simanların en önemli avantajları;
  1. Bakteriostatik etkileri,
  2. Dentine benzer termal ekspansiyon katsayıları,
  3. Dentin üzerinde minimum büzülme gösterip mine ve dentine iyi bağlanmaları,
  4. Sıkıştırma kuvvetlerine yüksek dirençleri
  5. İyi mikrosızıntı direnci

şeklinde özetlenebilir.

Bu nedenle dentin tübüllerindeki sıvıyı çekme eğilimiyle hassasiyete, su alıp şişerek özellikle içerisinde mikro çatlak bulunan lityum disilikat tam seramik restorasyonların yapıştırma sonrasında kırılmasına sebep olabilir.
Yapıştırma simanlarının tarihsel gelişimine bakılırsa,
  • fosfat simanlar
  • karboksilat simanlar
  • cam iyonomer simanlar
  • kompozit rezin esaslı yapıştırma simanları
bahsedilebilir. Tam seramik restorasyonların klinik başarısı büyük ölçüde kompozit resin yapıştırma simanına ve simantasyon işlemine bağlıdır
Rate post

Rate post
Önceki YazıEN İYİ İMPLANT VE ESTETİK DİŞ TEDAVİLERİ TÜRKİYEDE Mİ?
Sonraki YazıSİGARA LEKELERİ
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap