Hastalar yıllar geçtikçe diş tedavileri için estetik beklentilerini yükseltmişlerdir. Diş hekimleri de bu estetik diş beklentilerine karşılık vermek için özellikle ön diş bölgesinde doğal dış görüntüsü veren ve dayanıklı diş kaplamaları üretmeye çalışmıştır. Uzun yıllardır sabit restorasyonların içerisinde dayanıklı olması nedeni ile metal alt yapı kullanılmaktaydı. Ancak metalin bir takım olumsuz özellikleri nedeniyle alternatif malzeme arayışı ortaya çıkmıştır.
Diş hekimliği sektörüne malzeme üreten sanayi yatırımcıları hem estetik ihtiyaçları karşılayan hem de doğal dış görüntüsü yanı sıra dayanıklılığı sağlayan zirkonyum malzemesine ağırlık vermeye başlamıştır.
Zirkonyum seramikler yüksek bükülme direncine sahiptir. Alt yapı ile üzerindeki seramik bağlantısı sorunları nedeni ile dezavantaj taşısalar da genel olarak ağız içerisinde başarıyla kullanılabilirler.
Uzun estetik diş kaplamaların yapımına imkan veren zirkonyum malzemesi tek parça olarak üretilir. Üzerine herhangi bir seramik malzeme yapılmasına gerek kalmadan üretilen monolitik zirkonyumlar gün geçtikçe cilalanabilirlik özelliklerinin de artması ile birlikte daha çok uygulanmaya başlamıştır.
Üst yapı kırıklarını azaltmak amacıyla ile
1-Anatomik kesim yerine düz oklüzal indirgeme yönteminin seçilmesi kaplama malzemesinin kalınlığının her bölgede aynı olması bakımından önemlidir.
2-Kaplama sırasında uygun soğutma protokolü uygulanması, altyapıdaki kor ve üzerindeki kaplama seramiğin ısı genleşme katsayılarının birbiriyle uyumlu seçilmesi önemlidir.
3-Mekanik stabilitenin arttırılmasına yönelik bir diğer yaklaşım tam kontür zirkonyum restorasyonların uygulanması olabilir. Estetik porselen ile kaplanmış kuvvetli ve dayanıklı zirkonyum alt yapılı restorasyonların iki tabakalı sistem olmasına bağlı bir takım sakıncalar vardır.
Üretimleri çok aşamalı işlem gerektirir.
İki tabakalı zirkonyumun dayanıklılığı düşüktür kırık oluşabilir.
Üst yapı ve veneer arasındaki bağlantı nedeni ile birleşen malzeme tabakalarının dayanıklılığına göre daha güçsüz olur ve kırık oluşmasına neden olabilir.
Veneerleme işlemi esnasında artık gerilim stresleri oluşabilir. Porselen altyapıya bağlanmasını azaltır.
Üretici firmanın da önerdiği gibi özellikle çiğneme yüzünde mesafenin az olduğu ve Veneer porselende yeterli kalınlığının sağlığınamayacağı durumlarda monolitik zirkonyum kaplama üst yapı istenmeyen problemler ile karşılaşmamak amacıyla tercih edilmelidir.
Ekonomik olarak bakıldığında tabakalandırma yönteminde fırınlama işlemi birkaç defa uygulanmak zorundadır. El ile fırça kullanarak yapılan porselenlerin yapımı hem zaman alır hem de maliyetli olur. Bu neden ile tek parça zirkonyum kuronlar daha çok uygulanır ve kullanılır olmuştur.
Kaplamalar tek parça uygulandıklarında daha uzun köprülerin yapılmasına imkan tanırlar. Bu sayede daha fazla endikasyon alanı oluşur. Bu şekilde üretilen zirkonyum kaplamalar mekanik özellik olarak avantaj sağlarsa da estetik olarak çok yüksek başarı beklenmemelidir.
Üst yapı kırık oranın azaltılması ve fiziksel olarak dayanıklılığı arttırmak amacıyla tek parça zirkonyum restorasyonların uygulanma alanları gün geçtikçe artmaktadır.
Tek parça uygulanan zirkonyum kaplama ve köprüler karşı dişlerde aşınmaya neden olurlar.
Yapılan bir çalışmada zirkonyum alt yapılı kuron restorasyonların glazürlenmiş monolitik zirkonyum ve cilalanmış monolitik zirkonyum kuron restorasyonlar ile karşılaştırıldığında karşı çenedeki dişte oluşturduğu aşınma miktarı incelenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda glazürlenmiş monolitik örneklerin karşı dişteki oluşturduğu aşınma miktarı diğer örneklerle benzer sonuçlar vermiştir. Cilalanmış tek parça zirkonyum örneklerinin karşı dişte oluşturduğu aşındırmanın ise diğer gruplardan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek olduğu ifade edilmiştir. Özellikle diş sıkma ve gıcırdatma gibi alışkanlıkları olanlar için gece koruyucu plak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap