Zirkonyum Diş Kaplamalar

Zirkonyum diş kaplama diğer adı ile zirkon diş. Estetik ve biyolojik avantajları ile modern diş hekimliğinin gözdesi bir diş kaplama malzemesi. Diş estetiği ve sağlığı için önemli bir uygulama. Ne olduğu ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ister misiniz?

Scanner yani tarayıcı denilen kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları(CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir. Zirkonyum geliştirilen bu teknolojiler ile tek diş kuron restorasyonlarında, 3-6 üye köprülerde, implant üstü kron – köprü çalışmalarında başarı ile kullanılmaktadır.

Zirkonyum Porselenler

Estetik diş hekimliğinin göstermiş olduğu gelişmeler ile 2000’li yıllarda diş hekimliğinde, yüksek kuvvetlere oldukça dayanıklı ve diş renginde olan ‘zirkonyum’ kullanılmaya başlanıldı. Klasik metal köprülerden farklı olarak, zirkonyum sistemlerinde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik bir görünüm sağlamasıdır.

Zirkonyum Porselen Kaplamaların Avantajları

Estetik yapısı ile doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça güçtür.
Işık geçirgenlikleri vardır. Metal destekli porselenlerde özellikle gün ışığında ve fotoğraf flaşında
oluşan opak görüntü zirkonyum porselenlerde oluşmaz.
Anti-alerjik materyallerdir.
Diş eti hastalıklarında ve dişeti çekilmelerinde sıkça görülen diş eti morlukları zirkonyumda görünmez.
Metal destekli porselenlerde zamanla dişeti metal rengini alarak porselen başlangıç noktaları ile dişeti arasında gri renkte bir hat oluşur. Zirkonyum porselenlerde böyle bir sorun görülmez.
Isı yalıtıcı özellikleri çok iyi olduğundan soğuk sıcak hassasiyetini önlerler.
Zirkonyum porselenler yaklaşık 900 megapaskal dirence sahiptirler.
Bu özellikleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de çok rahatlıkla kullanılırlar.
Zirkonyum metal destekli protezlere göre oldukça hafiftir.
Zirkonyumlar Ağızda metalik tat bozukluğuna neden olmazlar.

Zirkonyum Porselen Nedir ?

Estetik diş hekimliğinde gün geçtikçe metal içeren porselenlerden vazgeçiliyor. Daha sağlıklı daha estetik ve daha direçlilik gibi istediğimiz tüm özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek sağlamlıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz. Bu sistemler hekimin ve hastanın hayatını daha kolay hale getirmektedir ve kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Avantajları

1- Diş eti kenarlarındaki koyu renklenmenin olmaması,
2- Daha estetik ve doğal dişe yakın görüntü vermesi,
3- Dişeti dostu. Allerjik reaksiyon oluşturmaması.
4- Cad cam sistem ile tam uyumlu mükemmel oturma sağlaması

Diş hekimliğinde kaplama ve köprü dediğimizde 3 farklı materyal vadır. Bunların hepsinin dış katmanı porselendir.Bu 3 tedavide de ağızda gördüğümüz dış tabaka porselendir.

ZİRKONYUM PORSELEN ESASLI KURON & KÖPRÜ SİSTEMLERİ

Bu sistemde metal yerine yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir.

Tamamen el becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş yapımı laboratuvarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprünü bilgisayar tarafında işlenilir.
Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir.
Diş dolguları (kliniğimizde amalgam dolgu tercih edilmemektedir)Tamamen el becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş yapımı laboratuvarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprü bilgisayar tarafında işlenilir.
Porselenin kırılgan yapısından dolayı kron ve köprü tüm kaplamalarda porselenin sağlamlığını arttırmak için alt yapı olarak sert ve dayanıklı bir madde kullanma zorunluluğu vardır. Zirkonyum desteklilerde bu madde zirkonyum alaşımından meydana gelmektedir.

Nerelerde Kullanılabilir?

• Tek diş kuron restorasyonları
• 3-6 üyeli (anatomik uzunluğu 38 mm.ye kadar olan) köprüler
• İmplant üstü kron-köprü çalışmaları

Şu ana kadar zirkonyum oksit çok sert bir malzeme olduğundan zor işleniyordu ve bu yüzden protez olarak kullanımı çok zordu. Ancak yapılan son çalışmalarla bu sert ve dayanıklı malzeme ağızda kullanılabilir hale getirildi. Diş hekiminizin belirttiği özelliklere göre yeni dişinizin bir modeli diş laboratuvarında yapılır. Bu model yardımıyla bilgisayar kontrolünde zirkonyum oksit kuron veya köprünüz üretilir. Daha sonra dişinizin doğal rengine uyması için, yapılmış olan zirkonyum oksit seramik kaplama uygulanır. Zirkonyum akıllı seramikleriyle diş restorasyonu hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, lütfen diş hekiminizle görüşünüz.

METAL DESTEKSİZ ZİRKONYUM ESASLI KÖPRÜLER

Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.

Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir. Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde dişeti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant yada köprü ile restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabilir.

 





Rate post

Rate post
Önceki YazıDiş çekimi sonrası neler yapılmalı
Sonraki YazıRADYASYON TEDAVİSİ VE KURU AĞIZ
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap