röntgende yirmi yaş dişi görüntüsü

Gömülü Yirmi Yaş Dişleri

Gömülü yirmi yaş dişleri kist oluşumuna yol açabilir ve belirgin bir ağrı ve enfeksiyon kaynağıdır.Kısa bir video çekmiştim. Yazının sonunda yatay pozisyondaki yirmilik diş çekim görüntüleri var. İzlemenizi ben önermiyorum. Ancak benden bu dişin çekildiğini gösteren video isteyen çok sayıda mail alıyorum. Ben tekrar izlemeyin diyorum ve videoyu yazının en sonuna koyuyorum. En azından önce yirmi yaş dişi neden çekiliyor.

1.Gömülü Diş Ne Demektir?

Yirmi yaş dişi ağrısı ve çekilmesi
Yirmi yaş dişi ağrısı ve çekilmesi

Diş dizisi içinde kendisine yeteri kadar yer olmayan, ağız içine doğru sürmesi kalın bir kemik tabakası ya da o bölgede bir başka dişin varlığı tarafından engellenen diş demektir. Köpek dişleri ve yan kesici dişlerde de bu durum görülmekle birlikte en çok gömülü diş olgusu yirmi yaş dişleri konusunda söz konusudur. Yirmi yaş dişleri üçüncü büyük azı dişleridir. Bunların gömülü kalmasının en büyük nedeni çoğunlukla evrimin ilk dönemlerindeki beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Bu dişler o dönemin sert ve zorlayıcı beslenme biçimi etkisiyle öteki büyük azıların zaten zedelenmiş, kırılmış olduğu 17-25 yaş arası dönemde ağız içine sürecek biçimde programlanmışlardır. Günümüz insanının çene yapısı ise beslenme ve yaşam biçiminin kolaylaşması sonucu küçülmüş sert ve çiğ gıdaları öğütmeye yarayan bu dişler artık diş dizisine sığmayacak duruma gelmiştir. Ayrıca ortodontik tedavinin yaygınlaşması ile birlikte diş dizisi artık hiçbir boşluk kalmayacak biçimde tamamlanabilmektedir.

2.Gömülü Dişler Neden Sakıncalıdır?

Yirmi yaş dişi çekimi
Yirmi yaş dişi çekimi ne zaman gerekir
Gömülü dişler çoğunlukla önemli bir ağrı sebebi ve enfeksiyon odağıdır. Komşu dişlere ve kemiğe uyguladıkları basınç sonucu hem mekanik itme etkisi nedeniyle ağrıya yol açarlar hem de komşu diş köklerinde ve çevre kemikte aşınmaya yol açarlar. Çevresindeki kemiğin erimesi sonucu oluşan bölge mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir ortam yaratır. Bu dişler ağzın temizlenmesi en zor bölgesinde ve fırçalanması zaten güç bir pozisyonda oldukları için enfeksiyon hızla gelişir, kist oluşur. Bölgedeki gıda birikimi ve enfeksiyon varlığı ağız kokusunun önemli sebeplerinden biri olarak ortaya çıkar.
Kist tedavi edilmezse kist duvarlarındaki hücrelerden tümör hücrelerine başkalaşım söz konusu olur ve hasta hem maddi hem de manevi açıdan çok zor süreçler yaşamak zorunda kalır.
Gömülü dişlerin bence en sakıncalı olduğu özellik söz konusu süreçlerin herkeste aynı ağrıya yol açmaması hatta bazı hastalarda hiç ağrı şikâyeti olmasızın kist oluşumuna kadar giden zamanın kaybedilmesine neden oluşudur. Birçok hasta ağrıları ya da şikâyetleri olmadığını öne sürerek erken teşhis ve tedavi önerilerini reddetmekte ve geri dönülmez sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalmaktadırlar.

3.Gömülü Diş Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Gömülü diş tedavisi cerrahidir. Operasyon çoğunlukla lokal anestezi ile yapılabilmektedir ancak bazı durumlarda genel anestezi uygulamak gerekebilir.
Hastanın yaşı ilerledikçe, doktora başvurma süresi geciktikçe, enfeksiyon ve enfeksiyonun yarattığı yıkım arttıkça elbette tedavi güçleşmektedir. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan hipertansiyon, diabet gibi başka rahatsızlıklar ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. Hastanın sigara alışkanlığı ve ağız hijyenine gösterdiği özen, diş fırçalama sıklığı, genel sağlık durumu, ağızda dişeti hastalığı ve çürük yaygınlığı oranı da önemli etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

4.Gömülü Dişlerin Erken Teşhis

Günümüzde radyolojik tanı yöntemleri çok gelişmiştir. Özellikler panoramik röntgen çekimi ile olası yirmi yaş dişi sorunları kolay, ucuz ve kısa süre içinde erkenden saptanabilmektedir.

Yirmi yaş dişi çekilmeli mi? Beklemeli mi? Hekiminiz buna panoramik diş röntgeni tetkiKi ve ağız içi muayenesi sonrası karar verecektir.Yirmi yaş dişi çekimi ücreti merak edilen konulardan bir tanesi. Cerrahinin zorluğuna göre yirmilik diş çekim fiyatı değişir. Diş çekim ücreti hekimin o konudaki uzmanlığı ve başarısına da bağlıdır. Deneyimli ve komplikasyonsuz diş çekimi yaptığı için bazı hekimler çekim fiyatlarını daha fazla isterler. Tıpkı müzik sanatçısının notaları ve sesi ile insanı rahatsız etmeden sanatını icra etmesi gibi. Her işin ustası karşılığını almak istediği gibi bu yirmilik diş çekim işleminde de geçerlidir. Neden pahalı demek yerine ucuz diş çekim fiyatı verenlere neden ucuz diye sormanızı öneririm.

5. Gömülü Diş Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci

Operasyon sonrası şişlik ve o bölgede rahatsızlık hissi olabilir. Doktorun önerisine göre soğuk kompres uygulaması, beslenmede yapılacak bazı değişiklikler ve gerekli ilaçların alınması iyileşme sürecini kolaylaştırır. Yirmi yaş dişi çekimi sonrası ağrı olmaması için verilen reçetedeki ilaçları aksatmadan içmek gerekir.

6-Yirmi yaş dişi çekimi

Yazının başında da belirttiğim gibi diş çekiminin nasıl yapıldığı ile ilgili meraklı yastalar var. Onlar için aşağıya yirmilik diş çekim videosu koyacağım. Ama izlemeyin. İzleyeceğinizi düşünüyorum. Bari bilgi vereyim. Bu hastada yirmilik diş yatay pozisyonda ve ön dişe zarar veriyor. Bu nedenle çekilmesi gerekiyor. Dişin önce boyun kısmı kesiliyor. Diş kökünün çıkabilmesi için alan açılmış oluyor. Bu sayede arkadaki kök de kesim ile çıkarılan bölgeye hareket ettirilerek çıkarılıyor. İşlem lokal anestezi ile gerçekleştirildiğinden yirmilik diş çekimi ağrısız yapılır. İyi bir anestezi bütün çene cerrahisi işlemlerinin ilk koşuludur. Bu konuda hiç sorun yaşamıyoruz. Neden mi? Her şeyi kuralına göre uyguluyoruz.

You Tube Kanalıma abone olduğunuzda faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Sağlıkla kalın.

Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

İlgili Diğer Yazılar:
Çene Kayması Tedavisi Nerede Yapılabilir?
Alerji Testini Hangi Bölümde Yaptırabilirim?
İki Yıl Önce Diş Eti Çekilmesinden Ameliyat Oldum.
Kanal Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Diş etleri çekilen kişi dişlerini nasıl fırçalamalı?
Rate post

Rate post
Önceki YazıLamina diş lamine diş laminate veneer
Sonraki YazıLamine Veneerler
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap