- Aletler ilk olarak, deterjanlı dezenfektan suların bulunduğu küvetlere atılır. 6 -7 saat burada bekletilir.
- Fırçalanarak yıkanır.
- Kurulanır.
- Özel bir cihaz yardımıyla sterilizasyon poşetleriyle paketlenir.
- Poşetler basınçlı, nemli ısı uygulayan otoklav cihazına konur.
Bu poşetler kullanım alanlarına dağıtılır. Hasta yanında açılır. Bu sürede paketler sayesinde aletler bulaşmaya maruz kalmamış olur.
Steril makinasına atılamayacak yüzeyler (ünitler, koltuklar, yerler) özel üretilmiş kimyasal ajanlarla dezenfekte edilmelidir.
STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON
Dental uygulamalarla bulaşabilirlik gösteren mikrobiyal tehdit, son yıllarda sıçrama kaydetmiştir.Bununla beraber sterilizasyon ve dezenfeksiyon kavramı daha ön plana çıkmıştır.Diş hekimleri, hastalarının,kendilerinin ve beraber çalıştığı personelinin sağlığını korumak için sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarını kendi kliniklerinde uygulamak zorundadır.
Etkili bir enfeksiyon kontrolünün 3 aşamadan oluşması gerekmektedir.
TEMİZLEME
Kullanılan araç – gereç ve aletlerin üzerlerindeki her türlü kirin temizlenmesi işlemidir.
MİKROORGANİZMALARIN UZAKLAŞTIRILMASI
Sterilizasyon: Aletler üzerinde bulunan bakteri – virüs ve bunların sporlarının tamamen öldürülmesi işlemidir. Bu işlem için yüksek ısıda kuru hava cihazı ve basınçlı buhar cihazı kullanılmaktadır.
Dezenfeksiyon: Mikroorganizmaların kullanılacak olan malzeme ve yüzeylerden kimyasal ilaçlar kullanılarak uzaklaştırılması veya inaktif hale getirilmesidir.
Temizlik ve sterilizasyon – dezenfeksiyon ile sağlanmış olan şartların, tedavi süresince korunmasıdır.
Enfeksiyon Kontrolü İçin Alınabilecek Bazı Önlemler:
Galoş, hasta önlüğü, maske, muayene eldiveni, koruyucu gözlük kullanımı
Isıyla Sterilizasyon: Tedavilerde kullandığımız birçok alet yüksek ısı yardımıyla steril edilmelidir. Genellikle bu işlem iki cihaz kullanılarak yapılmaktadır. Yüksek ısı veren Sterilizatör (Kuru Hava Sterilizasyonu) denilen cihaz iyi sterilizasyon sağlamasına rağmen, uzun süre yüksek ısıyla çalışması bazı aletlerin yapı ve özelliklerini bozar. Yani sterilizatöre her alet yerleştirilemez. Bu tür aletleri steril edebilmek için, Otoklav(Basınçlı Hava Sterilizasyonu) adı verilen ikinci bir cihaz daha kullanılmaktadır.
Disposible (Tek Kullanımlık) Aletlerin kullanılması (enjektör, anaestezik solüsyon, plastik bardak, tükrük emici başlık gibi)
Dezenfektan spreyler ve solüsyonların kullanılması
Kullanılan malzemenin cinsine göre ayrı ayrı poşetlenip atılması
Dezenfeksiyon en önemli konuların başında gelir.Ağız ve diş sağlığınız için seçtiğiniz tedavi merkezinde hekiminizin ve hekiminize bağlı çalışan yardımcı personelin sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarını uygulaması tercih sebeplerinizden biri olmalıdır.
Sterilizasyon
- 3M Comply TM 1243 Renk İlerlemeli Kimyasal Entegratör
- 3M Attest Rapid Readout Biological Indicator.
Ayrıca; İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Mikrobiyoloji Bilim Dalı tarafından “spor testi” yöntemi ile her düzenli olarak kontrolü yapılmaktadır.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap