Dişlerimizin sadece düzgün sıralanması estetik diş görüntüsü için yeterli olmaz. Diş rengi ve dişlerin temizliği iyi bir estetik diş görüntüsü için büyük önem taşır. Genellikle çay kahve ve sigara renklenmesi olarak adlandırdığımız diş lekeleri ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Bana klinik pratiğimde gelen hastaların üçte birinin dişlerinde sigara lekeleri oluyor. Bu hastaların tamamı dişlerini iyi fırçaladığını söylüyor. Tanıdığım kişilerde bile bu durum ile karşılaşıyorum. Asla yalan söylemeyeceğini çok iyi bildiğim arkadaşların bile dişlerimi fırçalıyorum diyor. Ama dişlerinin üzeri lekeli. Demek ki diş fırçalamak diş temiz kalması için yeterli değil.
Ben sigara kullanmadığım için sigara içildiğinde dişlere ne yaptığımda ne oldu şeklinde bir geri bildirim yapamayacağım. Ancak 25 yıldır diş tedavileri ile meşgul olduğum için kimin ne kadar sigara tükettiği ve dişlerinin bundan ne kadar etkilendiği ile ilgili engin tecrübelere sahibim. Bu yazıda sigara lekelerinin ne şekilde oluştuğunu diş yapısının ve sigara miktarının diş lekeleri oluşumundaki etkisinden bahsedeceğim. Sigara lekeleri oluşmaması için ne yapılabilir? Oluşmuş sigara lekeleri nasıl çıkarılır sorularına da cevap vereceğim.
DİŞ YÜZEYİ
Öncelikle diş yüzeyinin sert ve parla mine tabakası ile kaplı olduğunu biliyoruz değil mi? Bu tabaka oluşumu anne karnında başlayıp diş sürme zamanına kadar beslenme, kullanılan ilaçlar ve geçirilen önemli hastalıklardan etkilenmektedir. Diş sürmesi tamamlandıktan sonra da yiyecek içeceklerin asitleri, kürdan kullanımı, sert fırça kullanmak, diş fırçasını diş yüzeyine bastırmak, reflü, diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi olumsuzluklardan etkilenir. Bu saydığın durumlar diş minesini yıpratan ve aşındıran olumsuz etkilerdir. Mine yüzeyi ne kadar pürüzsüz olur ise o kadar zor kirlenir. Diş üzerindeki anatomik girinti ve çıkıntılar olsa bile yüzeyin parlak olması sigara lekelerinin oluşmasını zorlaştırır. Diş yüzey yapısından başka diş lekesi oluşumunu etkileyen önemli bir etken de dil ve dudağın diş yüzeyi ile temasıdır. Dişler nötral zon adı verilen dudak ile dil arasındaki pasif alanda yer alırlar. Diş dişlerin iç yüzeyi ile temas ettikçe bu bölgeler süpürülmüş yıkanmış olur. Aynı şekilde dudak ile diş ön kısımlarının temizlenmesi de söz konusudur. Dudak kaslarının pasif olması ve diş yüzeyini temizleyemediği durumlarda diş lekesi oluşumu daha fazla olmaktadır.
Diş yüzeyindeki girinti çıkıntılar haricinde yüzey parlaklığı farklılık göstermektedir. Buzlu cam ile parlak yüzeyli bir cam düşünün. Üzerine sigara dumanı üflendiğinde her ikisi de lekelenir. Ancak parlak yüzey kolayca temizlendiği halde buzlu cam yüzeyi maalesef lekeli kalacaktır. Diş yüzeyi de bu şekilde parlaklığı arttıkça daha az lekelenen yapıdadır. Diş üzerindeki dolgular da sigara lekelerinden olumsuz etkilenirler. Diş ile dolgunun birleştiği bölgelerde siyah çizgi şekline lekeler oluşur. Bu lekeler kaliteli malzeme ile yapılan diş dolgularında daha az oluşur. Diş hekiminin dolgu uygularken gösterdiği özen ve dikkat de diş dolgusu ile diş arasında oluşan bu lekelerin azalmasında etkilidir. En çok bonding ile aralıklı dişlerin kapatılması işleminde bu durum önem kazanır. Ön dişlerde görülen bu olumsuzluk bazen kompozit dolgu cilası ile giderilse bilse de genellikle diş dolgusunun değiştirilmesi gerekmektedir.
LEKE YAPAN MADDELER
Diş üzerindeki lekelerden genellikle sigara sorumlu tutulsa da aslında diğer etkenlerin de rol oynadığını bilmek gerekir. Diş lekeleri beslenme alışkanlıkları ile de doğrudan ilgilidir. Boyalı ve şekerli gıda tüketenlerde sigara lekelerine benzer lekeler oluşur. Çay ve kahve tüketiminin fazla olduğu durumlarda aynı sigara lekesine benzeyen kirlenme görülmektedir. Özellikle granül kahvenin diş aralarını ve yüzeylerini boyadığı bir gerçektir. Demir şurupları da diş üzerinde istenmeyen lekeler neden olur. Çocukların daha sık kullandığı bu faydalı ilaç sonrasında iyi bir ağız diş temizliği gerçekleştirilmelidir. Aşağıda yer alan yorum bölümüne sizin dişinizde leke yaptığını düşündüğünüz etkenleri yazarsanız herkes faydalanmış olur.
DİŞ LEKELERİ NASIL ÇIKAR?
Farklı nedenler ile oluşan diş lekeleri diş taşları ile birleştiğinde insanlar dişlerinden ümidi kesebiliyor. Bir daha eski beyaz dişlerine sahip olamayacaklarını düşünüyorlar. Aslında durum hiç de öyle değil. Yapmanız gereken sadece diş hekimine gidip diş temizletme işlemi yaptırmak. Bu işlem için ödemeniz gereken fiyat ise bir karton sigara fiyatı kadar. Ben olsam bir karton eksik alıp dişleri temizletmek mümkün. Hem kendimize hem çevremize gösterdiğimiz önem ve saygının göstergesi olan kişisel hijyenin önemli bir unsuru olan diş temizliği için senede en az bir defa da diş doktoruna gidilmesi önerilmektedir. Diş hekimi ziyaretlerini düzenli yapmaya ek olarak elektrikli diş fırçası ve diş ipi kullanımı diş lekelerinin oluşmasını önemli oranda azaltmaktadır.
DİŞLERDEKİ SİGARA LEKELERİ NASIL ÇIKAR?
Dişler üzerinde leke oluştuktan sonra bu lekelerin sizin çabanız ile çıkması mümkün değildir. Diş hekimine gittiğinizde yapılacak diş temizleme işlemi ile sigara lekelerinin önemli bir bölümünden kurtulabilirsiniz. Ancak bu temizlemenin ardından sizin iyi bakım yapmanız gerekir Bu sayede diş lekelerinin tekrar oluşmasını önleyebilirsiniz. Çevrenizden veya internet kaynaklarından limon, tuz, soda gibi malzemeler kullanarak diş lekelerinin çıkarabileceğiniz yönünde zararlı bilgiler edinebilirsiniz. Bunlar asit etkisi ile diş minenizin erimesine neden olur. Granüllü malzeme olan tuz, soda veya diş beyazlatma tozları da diş yüzeyinizde mikro çizik ve aşınmalara sebebiyet verir.
Asıl olan diş lekesini temizletmek değil, dişleri kirletmemektir. Ne kadar temizlenirse temizlensin dişleriniz de akciğerleriniz gibi hiçbir zaman eskisi gibi olamayacaktır. Diş temizliği sonrası sigarayı bırakmayı düşünür müsünüz? Pek çok hastam temizlik sonrası sigarayı bıraktı bu güne kadar. Belki siz de onlar gibi yapabilirsiniz. Tabi önce şu lekelerden kurtulmak gerekiyor. Bekleriz. 02126616979

Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını Oku
Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını Oku
Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap