Sigara içmek diş eti problemi riskini neden artırır?
Sigara içmek, sigara içmeyenlere kıyasla diş eti probleminın daha hızlı gelişmesine yol açan bakteri plağı birikimini artırır.
Plak diş eti çizgisinin altında oluşursa, bakteriler diş etini enfekte edebilir, kızarıklık ve şişkinliğe (enflamasyon) neden olan toksinleri salgılayabilir.
Enflamasyon ve toksinler, kemik dahil dişi destekleyen dokuların yıkımına yol açabilir. Bu durum meydana geldiğinde diş eti, cepler veya boşluklar oluşturarak dişlerden ayrılır.
Bu boşluklar veya cepler, daha fazla enfeksiyona neden olan daha çok plakla ve bakteriyel toksinle dolduğundan bu bir sorun teşkil eder. Tedavi edilmediğinde, diş eti çekilmesi yaşanabilir, bu da dişlerin daha uzun görünmesine neden olur ve muhtemelen dişlerin gevşemesi ve dökülmesi ile sonuçlanabilir.
Sigara içenler diş eti enfeksiyonuna daha duyarlıdır.

Sigara ve tütün kullanımının kan dolaşımında oksijen eksikliğine neden olması sonucu diş eti dokularına giden kan ve besin akışı azalır. Bu, vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak, diş etini enfeksiyona daha duyarlı hale getirir.
Sigara içmek aynı zamanda vücudun iyileşme sürecini de yavaşlatır, böylece enfekte diş etinin iyileşmesi daha uzun sürer veya diş eti iyileşemez.
Diş eti probleminın saptanması sigara içenlerde daha zordur.
Diş eti problemlerinin sigara içenlerde saptanması genellikle daha zordur. Bunun nedeni, tütünde bulunan nikotin ve diğer kimyasalların kan akışında azalmaya neden olarak, diş etinde kanama gibi sıklıkla diş eti problemiyla ilişkilendirilen semptomların bazılarını gizleyebilmesidir.
Ne Yapabilirsiniz?
Sigara içenlerde diş eti problemlerinin tedavisi zor olabilir, ancak imkansız değildir. Bu nedenle mümkün olduğunca erken harekete geçmek önemlidir.
Sigara kullanımı bırakmanın, diş eti sağlığı üzerindeki zararlı etkilerini kademeli olarak yok ettiği görülmektedir.
Ağız sağlığınız hakkında herhangi bir endişeniz varsa, diş hekiminizi ziyaret ediniz.

Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını Oku
Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını Oku
Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap