Bilgisayar desteği ile uygulanan yeni bir ortodonti tedavi yöntemidir. Birden fazla plak basılarak dişlerin hareketi aşamalı bir şekilde sağlanır. Şeffaf plak ile telsiz ortodonti sistemi adından da anlaşılacağı gibi tel takmadan uygulanan alternatif bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Bilgisayar üzerinde yapılan analiz sonucunda dişlerin istenilen seviyede düzeltilmesi için kaç plak yapılacağı ve bu plakların ne kadar süre ile uygulanması gerektiği konusunda rapor çıkarılır. Çıkan rapor doğrultusunda hastaya bilgi verilir.
ŞEFFAF PLAK UYGULAMA AŞAMALARI
Hasta ağzından alınan ölçü sonrasında model hazırlanır. Model tarama cihazında taranarak bilgisayar ortamına aktarılır. Program yardımı ile dişlerin olması gereken pozisyon belirlenir ve ortodonti uzmanı tarafından kontrol edilir. İdeal diş pozisyonu kazandırmak için hangi dişlere ne kadar kuvvet verilerek nasıl hareket ettirileceği ile ilgili plan uygulamaya koyulur. Sonuçta elde edilecek dişlerin dizilim şekline göre belirlenen sayıda şeffaf plaklar üretilir.
Analiz sayesinde hasta dişlerinin bitmiş halini bilgisayar ekranındaki canlandırma sayesinde görebilmektedir. Her yönüyle hastaya ve hekime büyük avantaj sağlayan sistem her geçen gün daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Çünkü ortodonti tedavisi yaptıran ve hayatını değiştirmeden görüntü bozulmadan bu sistem rahatlıkla kullanılabilir. Özel günlerde fotoğraf çekilme veya toplantılar sırasında şeffaf apareyi çıkarmak mümkündür.
ŞEFFAF PLAK SİSTEMİ NASIL BAŞLADI
Sistem aslında ortodonti tedavisi olarak uzun yıllar kısmi olarak uygulanmış bir sistemdir. 1940 lı yıllardan itibaren küçük çaptaki diş hareketleri için bilgisayar desteği olmadan laboratuvarda hazırlanan model üzerinde aşamalı ok hazırlama tekniği ile uygulanmıştır. Dişlerin düzeltilmesi amacıyla model üzerinde küçük hareketler manuel olarak gerçekleştirilmiş Her aşama için bir plak hazırlanarak tedavi gerçekleştirilmiştir. Ancak bu şekilde el ile yapılan sistem için bir standart oluşturmak mümkün olamamıştır. Küçük hareketler vermek amacıyla kullanılan yöntem günümüzde gelişmiş bilgisayar yardımı ile bir çok ortodonti tedavisinin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.
Şeffaf fareler hakkında genel bir bilgi sahibi olduktan sonra sizlere sistem ile ilgili kendi düşüncelerimi de aktarmak isterim.
Her zaman olduğu gibi şeffaf plak ile ortodonti tedavisinde de empati yaparak kendimi hastayı yerine koyduğumda neler düşündüm?
Öncelikle tabii ki dişlerim hiç eğri olmasa idi ve ben de hiç bu işlerle uğraşmasaydım diye hayıflanırım. Ancak başa gelen çekilir diyerek kendime en uygun tedavi yöntemini araştırırdım. İşlerimin üzerine metal hareketler takılarak yapılacak tedavi işin doğrusu hiç hoşuma gitmezdi. Öncelikle dişimin üzerine bir madde yapıştırıp işlerimin çekileceği düşüncesi beni rahatsız ederdi. Sonrasında bu takılan tellerin görüntüsü ve bunun da ötesinde dişlerimin üzerinde bu kadar tutucu malzeme var iken dişlerimi nasıl temiz tutacağım diye düşünürdüm. Tedavi bittiğinde de tellerin çıkarılması sırasında altında çürük oluşup oluşmadığı önemlidir. Çünkü tel çıksa bile braketlerin yapıştığı diş yüzeyinin en azından çizik olması kaçınılmaz bir durumdur.
Çevremdeki insanlarda da gördüğüm ortodonti sonrası diş çürükleri veya diş üzerinde renk değişiklikleri gibi problemler kafamı kurcalayıp dururdu. Şeffaf plak tedavisi ilk başta mucize bir tedavi gibi gelse de ayrıntılı bir şekilde düşünüldüğünde onun da bir çok zorluğu olduğu bir gerçektir. Her şeyden önce dişlerin üzerinde sürekli bir tabaka sürekli bir kılıf olacak. Ve bu plaklar günde 20-22 saat gibi bir süre ağzında kalacak. Özellikle alışma devresinde bu beni biraz yorardı işin doğrusu. Beni en çok kaygılandıracak şey ise konuşmamın bozulması olurdu.
Şeffaf Plak ile Ortodonti Tedavisinde Konuşmalarım Anlaşılmazsa?
İşte bunu anlamanın tek yolu plakları takmak ve konuşmak olacaktır. İşin doğrusu bir de analiz için istenilen ücret aklımı karıştırdı ilk başta. Sonra bir daha düşündüğümde bu ücretin normal ortodonti tedavisi ile bir farkının olmadığını toplam olarak ödeyeceğim miktarının neredeyse birebir aynı veya yakın bir ücret olduğunu hatırladım. Geriye sadece yemek yerken plakları çıkarmak ve kutusuna koymak yemek bittikten sonrada dişleri fırçalayarak plakları tekrar ağza takmak kısmı kalıyordu. Plakların aslında dişlerimi bir kılıf gibi koruyacak fikri de hiç fena gelmedi aslında. Ancak diş hekimi ağzımda plaklar var iken asitli veya eksi gıdalar yememem gerektiği konusunda beni uyardı. Hele sıcak bir şeyler yemek veya içmek planın erimesine benim bozulmasına neden olacaktı ki bunu hiç unutmadan uygulamam gerekiyordu.
Diğer bir konu da konuşmamın değişmesi olurdu. Ağzımda plak varken nasıl konuşurdum merak ederdim. Bunu hayal etmek zor yaşamak lazım. Yada yaşayanlara sormak lazım. Genellikle bir hafta içerisinde alışıyormuş insanlar.
Analiz yaptırmak ve kesin fiyat bilgisi almak için Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ile randevu alarak görüşebilirsiniz.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorumlar (1)
Pingback: Diş teli ile ve telsiz şeffa aparey ile 2020 ortodonti fiyatları Güncel!