Bu yazıda şeffaf plak ile ortodonti hakkında en çok merak edilen soruları sırasıyla yanıtlamaya çalışıyoruz. Diş hekimleri şeffaf aparey olarak adlandırsa da toplumda şeffaf plak olan bilinen yöntem hakkında tedavi öncesi bilinmesi gerekenleri anlatacağız. Dişlerin üzerine metal veya seramik braket taktırmak istemeyen hastalar için şeffaf plaklar ile eğri dişlerin düzeltilmesi mümkün. Gün içerisinde 20 ile 22 saat takılması gereken şeffaf plaklar 15 günde bir değiştirilerek dişlerin düzeltilmesini sağlıyor.

ŞEFFAF APAREY YAPIMI

Ağızdan alınan ölçü laboratuvarda bilgisayar ortamına aktarılarak dişler üzerinde yapılması gereken değişiklikler planlanıyor. Bilgisayar programı yardımı ile hangi bir şey ne kadar hareket ve kuvvet verileceği belirlendikten sonra plakların üretimine geçiliyor. Dişlerin eğrilik durumuna göre belirlenen plak sayısı hasta onayı alındıktan sonra üretim aşamasına geçiliyor. Analiz ve planlama bilgisayar ortamında yapıldığı için tedavi süreci üç boyutlu animasyon şeklinde hastanın tedavi öncesi diş hareketlerini görmesini sağlıyor. Tedavi süresi ve maliyetinin kesin olarak belirlendiği analiz aşaması hastanın tedavi sonucunu görmesine de olanak sağlar. Hasta onayı alındıktan sonra üretim aşaması başlayan ve üç gün içerisinde tamamlanan şeffaf aparey serisi diş hekimine teslim ediliyor.
Şeffaf plakların uygulanması için hasta randevuya geldiğinde dişler üzerinde temizlik yapılıp ara yüzlerin açık olduğu kontrol ediliyor. Planlamada olduğu gibi bir veya birkaç diş üzerine buton adı verilen ve diş hareketini kolaylaştıran küçük beyaz kompozit noktalar yerleştiriliyor. Plak ağızda uyumlu bir şekilde girip çıktığı kontrol edildikten sonra hasta plak kullanımına başlıyor.

ŞEFFAF PLAK KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENELER

Plak kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli konulardan bir tanesi sıcak içeceklerin plak ağızda iken içilmemesi, yemek yerken plakların çıkarılması ve dişler fırçalandıktan sonra plakların tekrar yerine takılması önem taşıyor. Her zaman olduğu gibi ağız bakımının istenilen seviyede olması vazgeçilmez koşullardan bir tanesidir. Özellikle eğri dişler olan azlar da diş Çürüğü oluşma riski daha fazladır. Diş temizliği bu bakımdan büyük önem taşır. Ulaşılması zor alanlarda diş ipi kullanımı ve arayüz fırçası uygulanması tavsiye edilir.

ŞEFFAF APAREY AĞRI YAPAR MI?

Dişlerin hareket etmesi sırasında bir miktar ağrı duyulması normaldir. Tyne ile yapılan ortodonti tedavilerinde bu ağrıyı daha fazla olmaktadır. Şeffaf aparey yönteminde diş hareketleri bilgisayar ortamında planlanarak uygulandığı için diğer yöntemlere Göre daha dengeli ve orantılı kuvvetler oluşacağından ağrı milim ol olacaktır. Dişler hareket ettikçe hissedebileceğimiz ağrı yeni Aarey takıldığında daha çok hissedilir ve yeni aparey birkaç gün düzenli kullan aldıktan sonra azalır.

ŞEFFAF APAREY İLE ORTODONTİ TEDAVİSİNDE KONUŞMAM DEĞİŞİR Mİ?

Ağız içerisindeki en ufak bir değişikliğin fark edilmesi ve konuşmayı etkilemesi olandır. Diğer ortodonti tedavilerinde olduğu gibi uygulamanın ilk birkaç haftası hafif bir konuşma bozukluğu görülebilir. Şeffaf apareylerin neden olduğu bu hafif pelteklik ve konuşma bozukluğu zaman i̇çerisinde düzelecektir.

ŞEFFAF APAREY DİŞLERİMİN ÜZERİNE TAM OTURMAZ İSE NE YAPMALIYIM?

Diş ekimine izin size verdiği yumuşak Silikonu silebilirsiniz veya temiz bir sevgi gibi zarar vermeyecek ancak apar iyi diş üzerine oturmasını sağlayacak bir malzeme kullanarak ön ve arka bölgeleri isirarak oturta bilirsiniz. Ciddi problem yaşıyor iseniz diş hekiminizin kontrolü gerekir.

ESETİK DİŞ TEDAVİLERİ

Estetik Diş şeffaf plak ile ortodonti, zirkonyum diş kaplama, lamina

Eğri dişlerin düzeltilmesi için ortodonti tedavisi dışında uygulanabilecek tedavi yöntemleri de vardır. Dişlerin lamina ile düzeltilmesi veya üzerlerine zirkonyum diş kaplama yapılması iyi dişlerin düzeltilmesi için uygulanan en yaygın tedavi yöntemlerindendir. Estetik diş tedavilerinde hızlı sonuç almak isteyen hastalar için uygulanan bu tedaviler kısa zamanda istenilen sonuca ulaşılmasını sağlar. Dişlerin üzerine kaplama yapılmadan önce ağızdaki diğer dişlerin ve diş etinin durumu da göz önüne alınarak iyileştirme planı oluşturulmalıdır. Rengi sarı görünen veya lekeli olan dişler için üzerine herhangi bir uygulama yapılmayacak dişlerde diş beyazlatma işlemi uygulanmalıdır. Diş eti şekli simetrik olmayan ve estetik görünümü bozan dişeti oluşumları

Diş kaplama işlemi öncesinde düzeltilmelidir. Bazen dişeti renginin koyulaşması estetik olarak rahatsız edici olabilir bu durumlarda da elektro cerrahi yöntemi ile diş eti rengini açmak mümkün olmaktadır. Estetik diş tedavileri ile ilgili ayrıntılı bilgi almak Ve size uygun tedavi yöntemlerini öğrenmek için lütfen iletişim formu aracılığı ile randevu talep ediniz.

Rate post

Rate post
Önceki YazıŞeffaf Plak ile Ortodonti Uygulaması ve Aparey Kullanımı
Sonraki YazıŞeffaf Plak ile Ortodonti Tedavisi
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
03/10/2024

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Neden Kaplama Yapılmalıdır?

Dişe Neden Kanal Tedavisi Yapılır? Dişlerin iç yapısında bulunan sinirler ve damarlar, dişin canlı kalmasını sağlayan önemli yapılardır. Ancak derin çürükler, travmalar ya da...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş taşı temizliği
03/10/2024

Diş Taşı Temizliği: Sağlıklı Dişler İçin Neden Önemlidir?*

- **Diş Taşı Neden Oluşur? Temizlenmezse Ne Olur? İstanbul Küçükçekmece’de Tedavi Seçenekleri** - **Diş Taşı Temizliği: Neden Yılda Bir Defa Yaptırmalısınız?**   Diş...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap