İmplant üzeri Protez diş

Protez (Takma) Diş Nedir?

Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine konan, kişinin çiğneme, estetik ve konuşma fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasını sağlayan yapay materyallerdir.

Protez Dişlerin Amacı Nedir?

Protez (takma) dişlerin amacı, kişinin kaybettiği çiğneme, estetik ve konuşma gibi fonksiyonlarını yeniden yerine getirmesini sağlamaktır. Böylece, kaybedilen ağız sağlığı yeniden kazandırılmış olduğu gibi, aynı zamanda da, toplum içinde yaşayan birey psikolojik açıdan da desteklenmiş ve yaşam kalitesi yükseltilmiş olur.

Protez Çeşitleri Nelerdir?

Sabit Protezler:

 Hastanın kendisinin çıkaramadığı, ağızda var olan diş veya dişlerin üzerine yapıştırılan protezlerdir.

Kuron Protezleri (Kaplamalar) :

Yeterince diş desteği olmayan büyük bir dolguyu restore etmek, zayıf dişlerin kırılmasını önlemek veya kırık, şekli bozuk veya rengi değişmiş dişlere yeniden estetik kazandırmak amacıyla, dişlerin üzerine uygulanan kaplamalardır.

Köprü Protezleri:

 Herhangi bir nedenle kaybedilmiş olan diş veya dişlerin oluşturduğu boşluğun, iki tarafındaki dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir.İmplantüstü Protezler: Hastanın çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardan(implant) destek alınarak yapılan kuron veya köprü protezleridir.

Hareketli Protezler:

 Sabit protez uygulanamayacak kadar çok diş eksikliklerinde uygulanan, hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği protezlerdir.

Total Protezler (damak):

 Tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda uygulanan, hastanın çene kemiği ve onu örten yumuşak dokudan destek alan protezlerdir.

İmplant üzeri Protez diş
İmplant üzeri Protez

Bölümlü (iskelet) Protezler:

Ağızdaki dişlerin bir kısmının kaybedildiği durumlarda uygulanan, ağızda hala var olan dişlerden destek alınarak uygulanan protezlerdir. Bu dişlerden destek almak için ya metal kroşeler (kanca) kullanılır, ya da daha estetik bir görüntü sağlayan hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezler tercih edilir.

Overdenture (implantüstü hareketli) Protezler:

Çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardan(implant) destek alınarak yapılan hareketli protezlerdir.

Protez Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Protezlerin günlük temizlik ve bakımının yapılması, estetik görünüm, dişetlerinin tahriş olmasının önlenmesi ve ağız kokusunun giderilmesi açısından önemlidir. Sabit protezler: Dişlerimizi günde en az 2 kez, özellikle kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce fırçalamalı, 1 kez de diş ipiyle diş aralarını temizlemeliyiz. Köprü protezlerinin altına sıkışabilecek yemek artıkları, dişeti iltihaplarına ve ağız kokusuna neden olacağından, özel olarak tasarlanmış olan diş ipleri ile köprü altları temizlenmelidir. Kabuklu fındık, fıstık gibi sert yiyecekleri kaplama dişlerle yemek, kaplamaların kırılmasına neden olabileceği gibi, kullanım süresini de kısaltacaktır.

Hareketli Protezler:

Yemeklerden sonra protez çıkarılmalı, ağız çalkalanıp, protez yıkandıktan sonra geri takılmalıdır. Protez, günde en az bir kez diş fırçasıyla, diş macunu veya protez bakım ürünleri kullanılarak fırçalanmalıdır.
Dişlerin ve çevre dokuların çeşitli nedenlerle madde kaybına uğradığı ya da tamamen yok olduğu, yani kaybedildiği durumlarda, onları onarmak ya da yerine konması için kulllanılan, hazırlanmış materyallere protez adı verilir.Protezin Amacı Nedir?

Protezde, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırılmaya çalışılırken, aynı zamanda bozulan konuşmasının da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olması amaçlanmaktadır. Böylelikle büyük oranda kaybedilen ağız sağlığı düzeltilirken toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açıdan da desteklenmesi sağlanır. Çünkü bu şekilde yaşamlarını ( bir süre de olsa ) sürdürmek zorunda kalan bireyler, öncelikle gülmeyi unuturlar.

Bu da fonksiyonel bozuklukların yanı sıra, insanlarda kendine güven duygusunun zedelenmesine neden olur. Bu tip hastalara yapılan çeşitli protezlerle insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.

Harap Olmuş Dişler Nasıl Korunur?

Yıllar boyunca insanların yemek yeme, çiğneme, yutkunma ve geceleri bazı nedenlerle diş gıcırdatmaları sonucunda, dişler farklı oranlarda aşınırlar. Ayrıca çürükler ve kaza sonucunda dişlerin bazı bölümlerinde kırılmalar oluşur. Bu gibi durumlarda, kron adı verilen protezler ile dişlerin kaybolan yapıları, tekrar yerine konur. Bu kronlar porselen, akril ya da dişhekimliği için özel olarak üretilmiş olan metal alaşımları kullanılarak yapılır. Dişhekimliğinde son dönemdeki gelişmeler bu yapıların son derece doğal görünmesini sağlayabilmektedir.

Dişlerin kaybedilmesi sonucunda yapılan protezler genel anlamda iki türlüdür:

1.Ağızda kalan dişlerin üzerine yapılan ve hasta tarafından çıkartılamayan kron , köprü gibi SABİT PROTEZLER

2. Hasta tarafından istenildiği zaman takılıp çıkartılabilen HAREKETLİ PROTEZLER

Estetik, Protezlerle Düzeltilebilir mi?

Eğer gülerken dişlerin görünümü insanları sürekli mutsuz kılıyorsa, o kişinin bir dişhekimine başvurmasında yarar vardır. Kırılmış,renk değiştirmiş ya da şekil bozukluğuna sahip dişler insanların estetiğinde son derece olumsuz bir etki yaratırlar. Bu nedenle psikolojik olarak zarar gören insanlar yapılacak çeşitli protezler yardımıyla kurtulabilirler.

İmplant Nedir?

İmplantlar, dişlerini kaybeden hastaların çene kemiği içine operasyonla yerleştirilen saf titanyum ya da titanyum alaşımlarından yapılmış metal yapılardır. Bunlar, hastaların kaybedilen dişleri yerine kullanılarak üzerlerine yapılan protezlerle daha önce anlatılan amaçlara erişilmeye çalışılır.

Rate post

Rate post
Önceki YazıPorselen diş fiyatları
Sonraki YazıCam Fiber ile Diş Yapımı
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
03/10/2024

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Neden Kaplama Yapılmalıdır?

Dişe Neden Kanal Tedavisi Yapılır? Dişlerin iç yapısında bulunan sinirler ve damarlar, dişin canlı kalmasını sağlayan önemli yapılardır. Ancak derin çürükler, travmalar ya da...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş taşı temizliği
03/10/2024

Diş Taşı Temizliği: Sağlıklı Dişler İçin Neden Önemlidir?*

- **Diş Taşı Neden Oluşur? Temizlenmezse Ne Olur? İstanbul Küçükçekmece’de Tedavi Seçenekleri** - **Diş Taşı Temizliği: Neden Yılda Bir Defa Yaptırmalısınız?**   Diş...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap