Ağzınıza yeni bir diş protezi takıldı. İlk günlerde rahatsızlık ve dolgunluk duyarsınız. Sanki ağzınızın içerisine sığmıyor gibi hissedersiniz. Konuşmakta zorlanır, yemek yerken lokmaları çiğnemek için adeta düşünürsünüz. Protezin ilk takıldığı günlerde son derece rahatsızlık hissetmeniz gayet normaldir. Bu dişlerle nasıl yemek yiyeceğim? nasıl konuşacağım? diye sorarsınız kendinize ve diş doktorunuza. Gece protezi çıkarsanız sabaha alışmakta zorlanırsınız. Çıkarmaz iseniz bir türlü rahat edemezsiniz ve yaralarınız daha da büyür. Yeni protez ağzınızda kaldıkça damaklarınızı yara yapar.

Protez ile İlk Günler

Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

Protezin ilk takıldığı günlerde yaşadığınız sorunları ve bu problemler karşısında ne yapmamız gerektiğini size bu yazıda anlatmaya çalışacağım. Protezi kullanmaya alışana kadar sizi geçiş dönemi bekliyor. Proteze alışma tabiki çok da kolay olmayabilir. Ancak sakın ümitsizliğe kapılmayın. Proteze karşı ilk günlerde vereceğiniz mücadele sizin kararlılığınız ve hekim ile olan iletişiminiz sayesinde bu savaşı siz kazanacaksınız.

Dünyada pek çok kişi dişlerini erken yaşlarda kaybediyor. Kaybedilen dişlerin yerine protez kullanmak zorunda kalan insanların sayısı da her geçen gün artmakta. Protezler doğal dişlerinize benzeyen sizin çiğneme konuşma ve estetik görünümünüze de yardımcı olan yapay dişlerdir. Adı üzerinde onlar kendi dişlerinizi sadece taklit etmeye çalışırlar. Siz proteze alışana kadar onlar sizin için yabancı bir maddedir. Tıpkı bir ip cambazının ipin üstünde yürümeye alışması gibi sizde zaman içerisinde protez kullanmaya, onunla konuşmaya ve yemeye alışacaksınız. Protez kullanmayan birisinin zorlukları anlaması mümkün değildir. Ancak siz bu mücadeleyi kazanacaksınız ve protezler sizler kendi dişleriniz gibi hizmet etmeye başlayacak şimdi parantezi taktıktan sonraki ilk günleri nasıl geçirmemiz gerektiğini anlatacağım.

Ben Bunu Nasıl Kullanacağım?

İlk başlarda protezin size ait olmadığını hissedebilirsiniz. Sanki başka bir insanın protezi yanlışlıkla size verilmiş hissine kapılmayın. Bunlar gerçekten de aslında sizin dişleriniz değildir. Bu dişleri takarsanız sizin dişleriniz olacaklar. Protezi taktığınızda sadece konuşmanız değişmez. Görüntünüz de değişir. Konuşmanız bozulur, görüntünüz güzelleşir. Burada bir verdiğinize karşılık bir almış oluyorsunuz. Unutmayın, size takılan protez doğal dişleriniz yerine uygulanmış bir protezdir kendi dişlerinizi taklit etmek üzere tasarlanıp üretildiler.

İlk defa protezi taktığınızda, ilk bisiklete bildiğiniz veya yüzmeyi öğrendiniz günler gibi zorluk çekeceksiniz. İlk başlarda her hareketi düşünerek yapmak oldukça normal. Gün geçtikçe pratiğiniz arttıkça tıpkı yüzerken veya bisiklete binerken yaptığınız gibi hareketleriniz otomatik hale gelecek. Proteziniz takıldıktan sonra artık yemek yiyebilirsiniz.

İlk günlerde yumuşak gıdalar tüketmeniz tavsiye edilir. Lokmaları küçük almanız önerilir. Yemekleri özellikle ilk günlerde yavaş yavaş tüketin. Ne kadar yavaş yerseniz protez ile çiğneme öğrenmesini o kadar iyi yaparsınız. Ağzınıza aldığınız besinleri her iki tarafta eşit miktarda tutmalı ve dengeli bir şekilde çiğnemelisiniz. Protezin tek tarafına gıda götürüp çiğnemeye çalıştığımızda protez hareket eder.

Oynayan Proteze Ne Yapılır?

Yemek yeme sırasında protezin oynadığını hissediyorsanız protez yapıştırıcı toz veya kremlerden faydalanabilirsiniz.

Yapıştırıcı toz veya protez yapıştırıcı kremler proteziniz ile damağınız arasında tutucu bir tabaka oluşturacaktır. Bu sayede protezin oynaması azalır. Eğer protez yapıştırıcı toz kullanıyor iseniz tozun üzerine birkaç damla su ilave etmeyi unutmayın.  Kremi gerektiğinden fazla sürmekte tutuculuğu arttırmayacaktır. Krem veya toz proteze uyguladıktan yaklaşık 10 dk. sonra en iyi tutuculuk elde edilir. Çünkü protezin içerisine yayılması ve tutuculuğu sağlaması için ağız içerisinde beklemesi gerekir.

Protez kullanmaya başladıktan sonra protez ağızda bazı bölgelerde fazla kuvvet uygulayabilir bu bölgelerde yara veya ağrı oluşması normaldir. Diş hekiminiz size bu alanlar için protez uyumlandırması yapar. Birkaç gün içerisinde sorununuz ortadan kalkacaktır. Bezende ağızda düzeltilmesi gereken yerler olabilir ancak yara yapmayabilir bu nedenle hiç sorununuz olmasa da protezi taktıktan 10 gün sonra diş hekimi kontrolü yaptırmanız tavsiye edilir. Özellikle tam protez kullanan hastalar için senede bir defa kontrol yapılması mümkündür. Bu sayede protezinizin tutuculuk daha iyi hale gelir.

Suyun içerisine atacağımız temizleme tableti sayesinde bakteri üremesini engellemiş ve protezin ömrünü arttırmış olursunuz.

Protezler düzenli olarak temizlenmelidir. İyi bakım yapıldıklarında uzun süre ilk yapıldıkları gibi kullanılabilirler. Ağızdan çıkan protezi protez fırçası ve diş macunu kullanarak fırçalamak tavsiye edilir. Proteze kullanmadığınız zamanlarda temiz bir kap içerisine koyacağınız su içerisinde saklamanız önemlidir. Suyun içerisine atacağımız temizleme tableti sayesinde bakteri üremesini engellemiş ve protezin ömrünü arttırmış olursunuz.

Protezi kullandığınız süre içerisinde ağzınızda ağrı veya yara oluşur ise en kısa zamanda diş hekimi muayenesine gitmeniz tavsiye edilir.

Rate post

Rate post
Önceki YazıAMALGAM DİŞ DOLGUSU
Sonraki YazıDiş Protez Kırıkları
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorumlar (2)

Funda Bora

Oca 28, 2020 at 2:49 PM

Dr Sertaç bey oldukça yararlı bir yazı olmuş. Emeklerinize sağlık teşekkür ederim

Reply

suleyman yigit

Şub 29, 2020 at 12:54 AM

Hocam devletten kron porselen yaptirdim protez dis icin yazdiklarinizla ayni hissiyattayim yanliz ust cene yaptirdim alt cene kendi disim dolgunluk hissi var takmadan doktor bana disleri gostermedi ne derece fantom ceneye uyumlu yapildigini bilemiyorum azilardaki egriler tam yapildimi bilemiyorum iki dis arasi mezial distal bosluklari acilmamis gibi dilimle gezdirdigimde sanki kesici disler bir kalip gibi duz hatta ilerliyir azilardaki disbukeylikler verilmis ama butun olarak azilar lingual bolgesi tek bir dismis gibi duruyor kesici dislerin yemek yerken kesme ozelligide yok gibi yanal hareket yapamiyorum cunku disler sanki cam isiriyormus gibi his veriyor ayni sekil dikey harekettede oyle estetigi zaten gectim fonosyondada problem var azilarda sulkuslar yok gibi iki tane tepe yapip birakmislar doktora dedim alisirsin dedi
Ne yapabilirim birde arkada kron takilan destek azi disi gecici disi takip cikarirken elektriksel bir sizi yapiyordu oda sorun cikarirmi bu porselen dislerde duzeltme yapilabiliniyormu bir hata varsa

Reply

Yorum Yap