Diş Hekimliğinde kullanım alanı gittikçe genişleyen bir destekleyici tedavi olarak adından söz ettirmeye başlamıştır. Diş hekimliği ağırlıklı olarak diş sert dokuları üzerinde çalışma alanı olan bir branş olduğu için özellikle de çürük dişler  ve onların temizlenerek tedavi edilmeleri gerektiği için uzun yıllar bu teknolojisi kullanılmaya çalışılsa da pek başarılı sonuçlar alınamadı. Çünkü diş sert dokusu özellikle diş minesini lazer ile  kazımak için elverişli değildir. Çok güçlü enerji kullanıldığında ağız içerisinde istenmeyen sonuçlar görülebilmekte ve dişe ve dokulara zarar verebilmektedir. Uygun değerlerde kullanıldığı zaman çok yavaş bir şekilde diş sert dokularını uzaklaştırmak mümkündür ancak fazla zaman aldığı için tercih edilmemektedir. Lazerin zararı denildiğinde de  ısınmadan dolayı diş ve ağız dokularının yanması ve nekroz olması söz konusu olabilir.

LAZER İLE DİŞ DOLGUSU

Dişin sert dokuları lazer enerjisi yardımı ile temizlenebilir. Özellikle çocuk hastalarda dönen aletlerin çıkardığı ses çocukları korkutur. Lazer sisteminde dönen alet sesi yoktur. Su ile soğutma uygulanarak diş çürüğü üzerine etki eden sistem çürüğün uzaklaştırılmasını sağlar. Diş çürüğü yapan bakterilerin de lazer ile etkisiz hale getirilmesi diğer bir avantajıdır. Ortodonti tedavilerinde braketlerin sökülmesinde lazer kullanılabilmektedir. Diş dolgularının yüzey tutuculuğunu artırmak için bizotaj adı verilen yüzey pürüzlendirme işlemi sistem kullanılarak en ideal şekilde uygulanabilmektedir. Bu sayede diş dolgusunun tutuculuğu maksimum düzeye çıkar. Lazer ile diş dolgusu günlük uygulamalarda kullanılmamakla birlikte araştırma aşamasındadır.

DİŞ BEYAZLATMADA LAZER

Diş beyazlatmada kozmetik amaçlı kullanılmakta olup diğer diş beyazlatma yöntemleri ile aynı sistemde çalışmaktadır.Sadece daha teknolojik bir isim olan lazer kelimesi hastalar için cazip hale gelebilmektedir. Diş beyazlatmada kullanılan tekniklerin birçoğu 10 yılı aşkın süredir yaygın bir şekilde kullanılmakta olup kendini kanıtlamış yöntemlerdir. Ancak diş beyazlattım diyebilmek isteyenler için ek bir maliyet ile bu yöntemi kullanmak da mümkündür.
Yazı diş hekimliğinde, diş beyazlatma, diş eti, konularını kapsar ve hekimin hastasını muayene etmesi yerine geçmez. Hekim ile yapılan sözlü görüşmenin yazıya alınmış halidir ve hekimin şahsi fikirlerini içerir. İzin almadan kopyalanması ve yayınlanmasına izi verilmemektedir.

LAZER İLE İMPLANT DİŞ HEKİMLİĞİ

Ancak sistemi kullanabileceğimiz yerler de mevcuttur. Son yıllarda lazerin diş kökündeki enfeksiyonu azaltıcı etkileri üzerinde bilimsel çalışmalar ağırlık kazanmıştır. Yapılan bazı araştırmalarda lazer ile bakteri sayısını azaltmanın mümkün olabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmaları takiben enfekte olan implant  çevre dokuları için de lazer kullanımı araştırılmaya başlanmıştır. Diş hekimliği geleceğinde lazer ile ilgili araştırmalar genişletilip ortak konsensuslar sağlandığında yöntem diş hekimliği için uygun bir tedavi destek alternatifi olabilecektir.

5/5 - (1 vote)

5/5 - (1 vote)
Önceki YazıDiş Ağrısında Hangi Antibiyotik
Sonraki YazıDiş Röntgeni
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap