Ön dişler için estetik bir tedavi şeklidir. Özel olarak hazırlanan güçlendirilmiş seramik ile yapılır. Mükemmel görünümleri ile doğal dişten farksız görünürler. Birçok insan hayal ettiği güzel dişlere laminate veneer diş kaplamalar sayesinde ulaşabilmektedir. Uzun yıllar sağlıklı ve estetik diş kullanma arzusunda olanlar için ideal bir tedavi seçeneğidir. Lamineyt, lamine ya da lamina olarak da bilinir.
Lamine Veneer (Yaprak Porselen) randevusu için Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ile görüşebilirsiniz. 02126616979 arayarak sizin için en iyi tedavinin hangisi olduğunu diş muayeneniz sonucunda öğrenebilirsiniz.
Kendi dişlerim için daha iyi bir estetik ihtiyacı hissetsem ben de araştırma yapar ve hangi tedavinin bana uygun olabileceği ile ilgili fikir sahibi olmaya çalışırdım. Sanırım siz de bu aşamadasınız. Lamina veneerler çok güzel sonuçlar aldığımız diş estetiği uygulamalarının başında gelmektedir. Görünüşü olumsuz etkileyen bir çok diş bozukluğunda Laminate veneer mükemmel bir çözümdür diyebiliriz. Ancak bu demek değil ki size laminate veneer uygulamak en iyi tedavidir.
Hangi işlemin yapılması gerektiği sizi klinik olarak muayene ettikten sonra belli olacaktır. Neden mi? Hemen anlatayım ve ardından laminate veneer ile ilgili genel bilgileri vermeye devam edeyim.
Lamineyt, lamine, lmaina, yaprak porselen olarak da bilinir.
Çoğu durumda estetik olarak tatmin edici olmayan kendi dişlerinizin üzerine yapılacak lamina diş kaplamalar, sağlam yapıları ve değişmeyen parlak renkleriyle, dişlere güzellik ve doğal bir işlev kazandırmak için laminate veneerler yeterlidirler. Lamina diş kaplamalar sayesinde kişiler kendinden emin bir şekilde gülümseyebilirler.
Laminate Veneer Diş Uygulamasından Kimler Yaralanabilir?
Yukarıda ifade etmeye çalıştığım nedenlerden ötürü problemi olan kişiler lamina diş tedavisinden faydalanabilirler. Ancak, çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ileri derecede dişeti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz. Diş eti sağlığınız, çeneler arası ilişki problemleri değerlendirilir. Buna en iyi karar verecek olan diş hekiminizdir. Daha önce diş kaplaması yapılmış dişler gibi durumlarda uygulama mümkün olmayacaktır.
Lamina diş kaplama tedavisine hangi durumlarda uygundur?
Lamina kaplamalar temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla yapılabilirler. Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:
Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında, Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama), Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) bir alternatif olabilir. Lamina tedavisinden kimler yararlanamaz derseniz: Çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ileri derecede dişeti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz.
Lamina Diş Ömrü
Laminate veneer dişler iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Çünkü diğer adehziv sistemlerden (bonding) daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmişlerdir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.
Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir yapıştırıcı bir ara madde yapıştırılır. İşlem bittiğinde bunların kaynaşması beklenir.
Laminate veneer’in avantajları nelerdir?
Küçük bir müdahale ile sağlıklı ve doğal bir görünüş elde edilir, Dişinizde sadece, tırnak genişliğinde bir yuva açılması (ki bu da her zaman gerekmeyebilir) yeterlidir. Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler. Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere sahip olması sadece lamineyt veneer ile mümkündür. Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme ile sonucun daha düzgün olması sağlanabilir. Zaten diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mm ile sınırlı oluyor. Böylece hiç bir dişin kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmıyor.
Tedavinin laboratuvar aşaması sadece 3-4 gündür. Ancak dudaklarınızın yeni görünümünüze uyum sağlaması 3-4 haftayı bulabiliyor. Bu uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve okuma tavsiye ediyoruz. Bu süre sonunda yüzünüzle tamamen bütünleşmiş ve yapay olduğu kesinlikle fark edilmeyen yeni dişlerinizi kullanabilirsiniz.
Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez. Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir. Söz gelimi, yapışmış bir veneer’ı dişten bütün olarak sökmek mümkün değildir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir.Aşınmaya karşı direnci yüksektir.
Laminate Veneer Diş Kimlere Uygundur?
Siz her ne kadar benim için lamina veneer tedavisi uygun diye düşünürseniz düşünün diş hekiminin sizi muayene etmesi sonucunda bu işleme uygun olup olmadığınız kesinleşecektir. 25 yılı geçen klinik deneyimlerinde gördüğüm gerçek çok sayıda hastanın kendisi için laminate veneer uygulamasının uygun olduğunu düşünmesine rağmen aslında hiç de uygun bir tedavi olmadığı yönündedir. Bunun tam tersi dişlerini zirkonyum kaplama yaptırmak isteyen bazı hastaların da laminate veneer için çok uygun hastalar olduğunu söyleyebilirim. Tedaviniz için en iyi kararı verebilmek ancak klinik muayene sonrasında mümkün olacaktır. Ücretsiz lamina muayenesi için randevu almak isterseniz 02126616979 dan bizi arayabilirsiniz.
Laminate Veneer Fiyatı
Kliniğime geldiğinizde size lamina için uygun bir vaka olduğunuz söylenir ise ilk olarak çene yüz kayıtlarınız, fotoğraflarınız, alt-üst çene modeliniz,şu andaki diş renginiz, panoramik filminiz alınır. İlk randevuda hastanın istekleri, beklentileri dişlerinizde nasıl değişiklikler olmasını istediği değerlendirilir. Hastadan alınan ölçülerden oluşturulan modeller üzerinde geçici laminalar yapılarak, protezin son hali ile ilgili genel bir fikir oluşturulur. Kaç lamina uygulanacağına karar verilir. Her bir lamina veneer diş fiyatı en az 300€ dur. Yapılacak işlemin özelliğine göre fiyatta değişiklik olabilmektedir.
- Ön dişleri aralıklı olan kişilerde
- Ön dişlerinde ufak kırık, çentik ya da form bozukluğu olan kişilerde
- Dişlerinin renginde bozukluk olan ya da renginden memnun olmayan kişilerde
- Dişlerinde tetrasiklin ya da aşırı flor alınması sonucu oluşan lekelenmelerde
- Travma ya da kanal tedavisi sonucu renk değişikliği olan dişlerde
- Ön dişlerinde şekil bozukluğu olan ve ortodontik tedaviyi kabul etmeyen kişilerde uygulanır.
Laminate Veneer Diş İçin Uygun Olmayan Vakalar
Sağlıksız diş etleri olan kişilerde öncelikle diş etleri tedavi edilmelidir. Dişin büyük bir kısmı kaybedilmişse Yine büyük miktarda dişin mine yapısının kaybedildiği durumlarda bondingler büyük oranda mineye tutunurlar. Mine az ya da hiç yoksa yapıştırma sorunu olur. Dişleri daha önceden kesilmiş kişilerde. Özellikle geceleri farkına varmadan dişlerini gıcırdatan kişiler mutlaka ama mutlaka gece koruyucu plak kullanmaları gerekir. Aksi takdirde laminate veneer hastası olamazlar.
Laminate Veneer Dezavantajı
Uygulama Aşamaları
Öncelikle dişleriniz için tedaviye tam olarak uygun olduğunuza karar verilmesi gerekir. Diş kapanışları, diş yapısı, diş eti sağlığı gibi kontroller tamamlanır. Kullanma ve bakım kurallarını uygulayacağınıza emin olmanızı tavsiye ederiz. Aksi durumda size anlatılan sorunlar ile karşılaşma ihtimalini düşünmeniz gerekir. Sizi uyarıyorum ki kurallara dikkat edesiniz. Ama laminaların bonding ile yapılan diş estetiğinden daha üstün özelliklere sahip seramikten imal edildiklerini de tekrar belirtmek isterim. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir. Şimdi lamina uygulama aşamalarından diş hazırlama ile devam edelim.
Dişin Hazırlanması
Bu aşamada gerekirse anestezi yapılabilir. Amaç olabildiğince en az kesim yapmaktır. Vakaya göre değişmekle beraber 0.5 milimetre ile 2 milimetre arasında kesim yapılır. Amaç eşit kalınlıkta laminate yüzeyi elde etmektir ve kesim o doğrultuda yapılır. Bazen dişlerin doğal konumları o kadar geridedir ki dişte kesim yapılmasına gerek kalmayabilir.Ölçü alınması
Laminate porselenlerin ölçüleri çok hassas tekniklerle ve hassas ölçü maddeleriyle alınır. Ölçü alındıktan sonra laboratuvarda modeller elde edilir.
Geçici Lamina
Diş yüzeyi aşındırıldıktan sonra dilinizi götürdüğünüzde dişleriniz üzerinde girinti çıkıntılar ve keskin kenarları fark edersiniz. Diş minesi aşındırıldığı için soğuk sıcak hassasiyeti his edersiniz. Tedavi süreniz içerinde mümkün mertebe fazla soğuk ve sıcak tüketmemeniz önerilir. Dişlerinizin yapım süresi içinde size geçici lamina takılır. Bu laminalar kompozit materyalinden imal edildiklerinden çok dayanıklı değildirler. Fazla yük aldıklarında hemen kırılabilirler.
Geçicileriniz sadece diş yüzeyini ötüp hassasiyeti azaltmak için uygulanırlar. Yapılacak dişler ile ilgili bilgi vermezler.
Laminate porselenlerin yapıştırılması
Laminateleriniz yapıştırılmadan önce her şeyin istenildiği gibi olup olmadığını anlamak için bir prova yapılır. Bazen laminatelerinizin şeklinde diş hekimi bir takım değişiklikler yapmak isteyebilir. Laminateler çok ince olduğundan prova sırasında yapıştırılmadığı için tam net rengini göremezsiniz. Bu durumda başta kararlaştırdığınız rengi doktorunuz size ancak laminateleri yapıştırdıktan sonra gösterecektir. Bu rengin sizinle beraber kararlaştırılan renk olduğunu göreceksiniz. Son zamanlarda su ile çözünebilen deneme patları da çıkmıştır. Bu deneme patları da son rengin görülmesinde bilgi verebilir. Yapıştırma tekniği diğer porselen kronların yapıştırılmasından farklıdır. Yapıştırma işlemi için hem diş hem de laminateler aynı anda hazırlanır. Her ikisi da yıkanır kurutulur.
İlk aşamada dişinizin ön yüzeyi fosforik asitle etching (pürüzlendirme) yapılır. Bu asitle pürüzlendirme mikroskobik düzeydedir. Yapıştırıcının diş yüzeyine iyice tutunmasını sağlar. Daha sonra dişe bondingler (simanın dişe kimyasal yolla yapışmasını sağlarlar) uygulanır. Tüm bunlar yapılırken laminateler de aynı anda kimyasal bir takım işlemlerden geçerler. Sırasıyla silanlanır (kimyasal bir işlemdir), hidroflorik asit uygulanır, porselen bondingi uygulanır. Bu kimyasal maddeler uygulanırken her biri çok çok özen gerektiren işlemlerdir. Dişin yüzeyine belli dalga boyunda ışık her bir yüzeyinden verilir. Temelde günde en az iki kez doktorunuzun gösterdiği şekilde fırçalama ve diş ipi kullanılmalıdır. Diş macunu olarak da aşındırıcı özelliği olmayan flor içeren macunları kullanılmalıdır. Laminate porseleninizle dişin dişetine yakın kısmında kesinlikle bakteri plaklarının birikmesine izin vermemelisiniz. Aksi takdirde buradaki plak birikimi dişeti iltihabına ve hatta dişeti çekilmesine sebep olacaktır. Aşırı ve sert kuvvetlerden kaçınmalısınız. Örneğin çeşitli darbeler, devamlı tırnak yeme, ağzınıza darbe gelecek bir spor aktivitesiyle uğraşıyorsanız ağız koruyucu takmalısınız. Eğer gece diş sıkma alışkanlığınız varsa mutlaka doktorunuzun yaptığı koruyucu plakları takmalısınız.Randevu almak için lütfen formu doldurup gönderiniz.
Error: Contact form not found.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap