Biyolojik uyumluluk günümüzde büyük önem kazanan bir konudur. Tıp ve diş hekimliğinde kök hücreler ile ilgili tedaviler her geçen gün giderek artmaktadır. Diş hekimliğinde diş çürüklerinin tedavisi amacıyla kullanılan dolgularda biyolojik özellikleri ile ön plana çıkan köpek balığı dişi dolgusu hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Diş çürüğü temizlendikten sonra, sadece olabildiğince sağlıklı maddelerle doldurmak yerine bu boşlukları hem doldurup hem de tedavi edecek maddeler koymak amaçlanmaktadır. Son teknoloji ürünü olarak uygulamada olan köpek balığı dişleri dolgusu diş çürüklerinin tedavisinde güvenle kullanılan bir yöntem olmuştur. Diş hekimi kliniğinde başarı ile uygulanan bu yöntem hem uygulama kolaylığı hem de tedavi sonrası sorunların en aza indirildiği bir dolgu maddesidir.
KÖPEK BALIĞI DOLGUSU İSTANBUL’DA VAR MI?
Türkiye’de yaklaşık iki yıldır uygulanmakta olan köpek balığı dişi dolgusu hem biyolojik olarak güvenli hem de iyi sonuçlar veren bir malzemedir. Biyolojik uyumluluk günümüzde büyük önem kazanan bir konudur. Diş hekimliğinde de hızlı bir gelişim göstermiştir. Özellikle kök hücreler alanında çalışan bilim insanları dişler üzerinde oluşan bu kaviteyi mümkün olan en sağlıklı maddelerle doldurma gayretinde olmuşlardır. Bu boşlukları aynı zamanda tedavi edici mineral takviyesi ile kaybolan maddeyi yerine koymayı hedefleyen dolgu maddesi olarakta köpek balığı dişi dolgusu tercih edilmektedir.
Bilim adamları diş hekimleri ve kimyagerler köpek balığı dişi fikri ile çalışma başlatmıştır. Köpek balığı dişinin kimyasal formülü laboratuvarlarda çoğaltmış ve formüle biyolojik olarak güvenli, yüksek kalitede silika cam bileşenleri ilave edilmiştir. Silikon doğada bulunan güvenli bir yapı malzemesi olduğundan, köpek balığı dişi maddesi olan florür hidroksiapatit ile kombine edildiğinde özellikle sürekli ve biyolojik uyumlu diş dolguları yapılabilmektedir. Florür diş minesi ne korumaya yardımcı bir maddedir. Dolgu malzemesinin içindeki bağlı florür dişin içinde etki gösterir. hidroksiapatit oluşan bir diş, daha güçlü bir madde olan florür hidroksiapatite dönüşür.
Biyolojik olarak güvenli makineler kullanıldığı için yeni köpek balığı dişi doğal süreçleri mümkün olduğunca taklit eder ve böylece bir biyolojik diş hekimliği uygulaması gerçekleştirilmiş olur. Günümüzde kullanılmakta olan dolgu malzemeleri metal içermeyen kompozit yani plastik malzeme türündendir. Geçmişte metal içeren amalgam dolgular bir çok olumsuz özellikleri nedeniyle artık kullanılmamaktadır. Aynı şekilde hali hazırda kullanılmakta olan kompozit dolguların da gelecekte tartışma yaratma olasılığı büyüktür. Akademisyen bilim insanları kullanılan kompozit malzemelerin güvenli olmadığını ve insan vücuduna ait olmadığı gerçeğini sürekli vurgulamaktadırlar. Güvenli ve sürekli dolgu malzemesi için köpek balığı dişli dolgusu iyi bir alternatiftir. Köpekbalığı dişi dolgusu ile dişler kendisini yeniler mi? Dişler çürük nedeniyle temizlenip doldurulduktan sonra kendilerini yenilemeleri büyük avantaj yaratır. Diş dolguları sayesinde bu mümkün olabilmektedir.
Neden Köpek Balığı Dişi?
Büyük beyaz köpek balıkları genelde fok balığı veya ayı balığı avlarlar. Bu hayvanlar dayanıklı ve sert kemiklere sahiptirler. Onları çiğnemek için yüksek dirence sahip dişler gerekir. Köpek balığı dişi maddesi temel olarak florür hidroksiapatit mineralinden oluşur. Doğayı taklit ederek dayanımı yüksek dişlere sahip köpek balığı dişi örnek alınır. Dolgu malzemesinde köpek balığı dişinin kimyasal özellikleri taklit edilmiştir.
Diş hekimliğinde uygulanmakta olan kompozit dolgular düzelme nedeni ile diş ile tam bir uyum sağlayamazlar. Dişler dolgu arasında oluşan bu boşluktan bakterilerin sızması ve yeni çürük oluşması mümkün olmaktadır.
Kompozit dolgularda bisfenol A(BPA) maddesi kimyasal olarak zararlıdır. Bu madde kanal kökü yoluyla ağız içerisinde serbest kalır ve doğrudan vücutta emilebilirler. Yapılan çalışmalar bu maddenin hormon bozukluğu ve karışıklığına neden olduğunu göstermiştir. Şeker hastalığı, metabolik veya kardiyovasküler kalp damar hastalıklarına ve astıma neden olabilmektedir. Bu madde çocuklarda davranış bozuklukları için sorumlu tutulmaktadır. BPA’nın zararları adı altında Google’da yapacağınız aramalarda hormon bozukluğuna sebep olan bu malzeme hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Günümüzde bebek biberonları, diş halkaları, emzik, plastik tabak, çatal ve kaşıkları plastik oyuncaklar ve bunun gibi bir çok örnekte bulunan polimer, monomer ve bisfenol A gibi tehlikeli maddelerin kullanımı önlenmektedir ve yasaklanmaktadır. Bu kadar zararlı olduğu bilinen ve yasaklanan bu madde diş dolgularında maalesef kullanılmaktadır. Bilim adamları bu durumun halk sağlığı için ve özellikle çocuklar ve hamile insanlar için ciddi bir risk olduğunu söylemektedir.
Artık her geçen gün daha fazla diş hekimi biyolojik uyumlu köpek balığı dişi dolgusunu güvenle kullanmaktadır. Bu ürünü mükemmel kılan köpek balığı dişinin Çok sert ve dayanıklı olmasına neden olan kimyasal maddeyi içermesidir. Bunun altında yatan teknolojinin ismi GCP-Cam Karbomer Tech’dir.%100 biyolojik uyumlu diş dolguları ile diş hekimliğinde sağlıklı ve uzun ömürlü diş dolguları köpek balığı dişi ile mümkün olmaktadır.
NEDEN KÖPEKBALIĞI DİŞİ DOLGUSU YAPTIMALI?
Bu dolgu sayesinde dişimizin hidroksiapatit olan yapısı flor ile güçlenerek florür hidroksiapatite dönüşüyor. dolgu kendi içinde flor salınımı yaparak dişin güçlenmesini ve kendisini tamir etmesini sağlıyor.
Bisfenol a (BPA) içermeyen biberonlar emzikler kaşıklar aranıyor hep çocuklar için. Polimer, monomer vs içermeyen ürünler kullanılsın sağlıkları korunsun deniliyor. Pek çok ülkede bu ürünler yasaklanıyor. Ancak diş dolgularının pek çoğunda polimer, monomer ve BPA içeriği oldukça yoğun olarak kullanılmakta. Bu maddeler dişin kökündeki kanallar yolu ile kana karışabilir. Bu yüzden kompozit dolguların ( beyaz dolgu/ ışınlı dolgu) güvenilirliği artık oldukça ciddi bir şekilde tartışılmaktadır. Yapılan çalışmalar BPA’nın hormon – bozukluğu karışıklığına ve dolayısıyla diyabet, metabolik veya kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıklara ve hatta astıma neden olduğunu göstermektedir. BPA’nın kilo alımına da katkısı olduğu ve çocuklarda davranış bozukluklarına neden olduğu kanıtlanmıştır.
Amalgam dolguların da içerdiği civa ile alzheimer hastalığının birincil etkeni olduğu görüşü artık gittikçe fazla kabul gören bir gerçektir.
KÖPEK BALIĞI DİŞ DOLGUSU İLE İLGİLİ BİLGİ İÇİN BİZİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDİNİZ.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap