Tanımlanan en şiddetli ağrılarından birisi diş ağrısıdır. Diş ağrısının en temel nedeni diş çürükleridir. Diş çürükleri, diş yüzeyinde biriken bakterilerin zamanla diş yapısını bozmasıyla oluşur. Yani diş çürüklerinde çürük olan bölge bakterilerle doludur.
Diş anatomik olarak dışarıdan içeriye doğru 3 tabakadan oluşur.
Bunlar sırasıyla:
- Mine tabakası,
- Dentin tabakası ve
- Pulpa tabakasıdır.
Mine tabakası diş yüzeyini saran parlak ve sert dokudur. Bakteriler bu tabakayı çürütüp iç tabakalara doğru ilerledikçe, verdiği zarar ve neden olduğu ağrı artar. Yeni başlamış yüzeysel bir diş çürüğü hiçbir ağrıya sebep olmayabilir ancak ilerledikçe dişin pulpa dediğimiz sinirlerinin olduğu tabakaya yaklaşır ve ağrılara sebep olur.
Diş Ağrısı Nasıl Oluşur?
Ağrılar ilk olarak sıcak -soğuk içeceklerle, tatlı – ekşi gıdalarla başlar. Çürüğün ilerleyerek diş sinirlerine yaklaştığı durumlarda bu tip gıdalar diş sinirlerinde hipersensitivite dediğimiz aşırı duyarlılığa sebep olur ve dişte ağrı yapar. Ancak bu ağrılar ilk başlarda kısa süreli olarak birkaç saniyeliğine olur. Bu durumlarda çoğunlukla dişteki çürük temizlenerek sadece diş dolgusu yapılması dişin tedavisi için yeterlidir. Ancak çürük çok ilerlemiş ve dişin sinirlerine ulaşmış ise dişteki sinir dokusu da bakterilerden etkilenir ve pulpitis denilen şiddetli ağrılı durum ortaya çıkar.
Diş Ağrısı Tedavisi
Bu tip ağrılar, sıcak soğuk tatlı ekşi gibi bir durum yokken, durduk yere kendiliğinden başlar. Ve ağrı çok şiddetlidir. Ağrı şekli zonklatıcı tarzdadır. Hastalar ağrıyı tanımlarken sıklıkla “damar gibi atıyor” ifadesini kullanır. Ağrının şiddeti çok fazla olduğu için hastalar bazen birden fazla dişi ağrıdığını zanneder hatta bazı durumlarda bütün yüzüne ve kulağına kadar yayılan şiddetli ağrılar hisseder.
Bu ağrının tedavisi sadece bir diş hekimi tarafından klinik ortamında yapılabilir. Evde kullanılan ağrı kesiciler hiçbir işe yaramaz. Dişin üzerine bastırılan alkol kolonya vb gibi kimyasallar ise ağrıyı azaltmayacağı gibi aksine diş eti dokusunda da tahribata sebep olacağından ağrıyı artırır.
Kanal Tedavisi Ne Zaman Gerekir?
Dişer mecbur kalınmadığı sürece kanal tedavisi yapılması önerilmez. Dişin canlı kalması tavsiye edilir. Bazen derin dolgularda soğuk hassasiyeti olsa bile dişin sinirlerini almak tercih edilmez. Ancak beslenmeyi olumsuz etkileyen bir hassasiyet veya gece diş ağrısı var ise dişe kanal tedavisi yapılması tavsiye edilebilir. Dişin kanalları her zaman düzenli olmayabilir. bazen eğri bazen dar kanallar dişin pulpasını tam olarak çıkarılmasını engeller. Dişlerde yan kanallar veya çatallanan kanalların olması da kanal tedavisinden iyi sonuç alınmasını engeller. Dişin kanal tedavisi öncesi röntgen ile incelenmesi ve kanal tedavisi için uygun ise tedaviye başlanması tavsiye edilir.
Ağrısız Kanal Tedavisi Mümkün mü?
Pek tabi mümkün. Konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olan bütün diş hekimleri ağrısız kanal tedavisi yapabilirler. Dişin uyuşturulması sonrasında asla ağrı duymazsınız. Ağrı var ise buna neden olan enfeksiyonu ortadan kaldırarak işleme devam etmek mümkündür. Hekiminizin size önerdiği ilaçları kullandıktan sonra ağrısız kanal tedavisine devam edebilirsiniz. Özellikle alt çenede arka azı dişler bölgesinin iyi uyuşturulması gerekmektedir. Hastaların iyi uyuşturulmadan kanal tedavisi işlemleri başlatılırsa bu işlemden büyük ağrı duydukları gerçektir. Ancak size zaman ayıran yeterli ekipmanlara sahip modern kliniklerde yapılacak kanal tedavilerinde asla ağrı hissetmezsiniz.
Ağrısız sağlıklı günler dilerim.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap