Kanal tedavisi dediğimizde artık diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınmayan dişler için mecbur kalınarak uygulanan diş tedavisi aklımıza gelmelidir. Mecbur kalmadıkça bir diş için kanal tedavisi yapılmaz. Ancak klinik ve radyolojik kontroller ile diş kanalının ve veya pulpa odasının hasar gördüğü tespit edildi ise dişin kanal tedavisi yapılmasına karar verilir. Bu yazıda kanal tedavisi sonrası ağrı olması nedenleri ve yapılabilecekler hakkında bilgi vermek istiyorum. Kanal tedavisi ile ilgili merak edilen kanal tedavisi nedir sorusuna daha önce yazılarımda yer vermiştim.
Kanal Tedavisi Soruları ve Sorunları
Kanal tedavisi fiyatı, kanal tedavisi zor mu, kanal tedavisi acır mı, kanal tedavisi yenileme nasıl olur, kanal tedavisinden sonra diş ağrısı, kanal tedavisi uzmanı ne yapar, kanal tedavisi ekşi soğuk sıcak yediğimizde ağrı yapar mı sorularını yanıtlayacağım. Kanal tedavisi izlemek için youtube kanalıma göz atabilirsiniz.
Diş kanallarının temizlenip doldurulmasında amaç diş ağrısını ortadan kaldırmak ve dişi çekilmekten kurtarmaktır. Başarılı olamayan tedavilerde diş çekilmek zorunda kalınır. Dişi çekilmekten kurtarmak için iyi bir kanal tedavisi işlemi yapılması gerekir. Peki iyi kanal tedavisi nedir? Kanal tedavisi neden başarısız olur? Hemen anlatayım.
Kanal tedavisi sonrası ağrı olması nedeni nedir? Her zaman kanal tedavisinden sonra diş ağrısı olur mu? Kanal tedavisi sonrası ağrı olmaması için ne yapılmalıdır?
Diş kanalları nerede ise saç telimiz kadar ince ve yaklaşık 20 milimetre uzunluğunda boru şeklinde yapılardır. Dişin ağız içerisinde görünen kısmı kuron olarak adlandırılır. Bu taç kısmı içerisinde pulpa odası vardır. Dişe canlılığını verir. Diş kökünden gelen damar sinir paketi dişin taç kısmında pulpa odasında geniş bir odacık içerisinde yer alır ve diş sert dokusunun nemlenmesini ve esnekliğini sağladığı gibi ısı hassasiyetinde de baş rolü oynar.
Diş pulpa odası çürük gibi dış etkenler ile enfekte olduğunda veya diş kesildiğinde sinire çok yaklaşıldığında şiddetli ağrılar başlar. Bu durumda dişi uyuşturarak sinirleri almak gerekir. Yandaki resimde diş pulpa odası temizlenmiş ve kanal ağızları açılmış bir diş görüyorsunuz.
Kanal Tedavisinde Karşılaşılan Zorluklar
Her tedavi işleminde olduğu gibi diş sinirinin alınıp kanalların temizlenmesi ve şekillendirilmesi sonra da doldurulması işleminde de sorunlar olabilir. En sık görülen tedavi komplikasyonlarını sıralamak gerekir ise;
- Dar kanallar
- Ek kanallar
- Eğri kanallar
- Tek giriş sonrası çatallanan kanal yapısı
- Kök kanalını geçen enfeksiyonlar
- Kanalda alet kırılması
- Kanal dolgu malzemesinin taşması
- Kök çatlakları
- Kök kırıkları
- Kanal tedavisi sonrası ağrı
gibi liste uzar gider.
Kanal Tedavisinde En Önemli Husus Nedir?
Her işin bir püf noktası olduğu gibi kanal tedavisinin de püf noktaları vardır. İyi bir kanal tedavisi dişi çekilmekten kurtarır. Az önce sıraladığım zorlukları aşabilmek için biz hekimler bilgi, tecrübe ve teknoloji kullanırız. Bir hekimin bilgisi ve tecrübesi ne kadar çok olur ise olsun gelişmiş tedavi yöntemlerini kullanmayı öğrenmedi ise ve uyum sağlamadı ise tedavi başarısı yüksek olamaz. Bu üç bileşenden her üçü birden sağlandığında mümkün olan en iyi tedavi ve en iyi sonuçlara ulaşmak mümkün olabilmektedir. Her zaman söylediğim gibi dişin orijinali en iyi diştir. Ancak zorunluluklar karşısında dişler için dolgu, kanal tedavisi, kaplama gibi tedaviler uygulanabilir.
Kanal tedavisi öncesinin ağrılı olduğunu anlatmıştım. Kanal tedavisi sonrası ağrı olması nedeni nedir? Her zaman kanal tedavisinden sonra diş ağrısı olur mu? Kanal tedavisi sonrası ağrı olmaması için ne yapılmalıdır?
Kanal tedavisi başarısını olumsuz etkileyen 10 unsuru yukarıda belirttim. Bu zorlukları aşmak için de bilgi, tecrübe ve teknoloji kullanımının hepsine ihtiyaç olduğunu söyledim. Peki şimdi bütün kanallar %100 başarılı olabilecek mi? Hayır! Her kanal tedavisinde dişi kaybetme riski vardır. Bu risk günümüzde en aza inmiş ise de tam olarak ortadan kalkmamıştır.
Kanal Tedavisi Yapıldıktan Sonra Diş Neden Ağrır?
Dişin sinirleri tam olarak alınamamış olabilir. Kanal boyu hatalı hesaplandığında veya tek giriş sonrası çatallanan kanallarda bu durum sıklıkla görülebilir. Dişte ek kanalların varlığı da kanal tedavisi sonrası dişin ağrımasına neden olur. Kök kanallarının iyice genişletilip dezenfekte edilememesi de işlem sonrası ağrıma nedenlerinden olabilir. Diğer bir sık karşılaşılan sorun ise kök kanallarını genişletme esnasında çıkan kanalların kök ucuna itilmesi ve kök ucunda basınç yapmasıdır.
Bu etkenleri ortadan kaldırmak tam anlamı ile mümkün olamasa da en aza indirgemek için yapılabilecek birçok şey vardır. Kliniğimde hastaların bu tip sorunlar ile karşılaşmasını engelleyecek teknoloji ve bilgi birikimimi tecrübelerim ile birleştirdiğimizde son derece başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Ancak iyi malzemeler, zaman ve sorunsuz işlemler için tek kullanımlık malzemelerin, nikel titanyum eğelerin maliyetlerinin yüksek olması gibi bir handikapımız mevcut.
İyi bir kanal tedavisi için kaliteli malzemeler kanal tedavisi fiyatını yükseltir. İlk bakışta fiyat fazla gibi gelse de dişin çekimden kurtulacağını düşündüğümüzde implant fiyatının daha altında bir bedel ödeyerek kendi dişlerimizi kullanabilmek tercih edile ve istenilen en iyi seçenek olarak karşımızda durmaktadır.
Kanal tedavisi sonrası ağrı kaç günde geçer? Yapılan işleme ve ağrıyı ortaya çıkaran nedene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle büyük bir problem yok ise bir hafta gibi sürede ısırma ile ortaya çıkan hafif ağrı ortadan kalkacaktır. Ancak şiddetli ağrılar hissediyor iseniz yapılan kanal tedavisi ile ilgili ciddi problemler oluşmuş olabilir. En kısa sürede diş hekiminiz ile irtibat kurmanız gerekir. Yapılmış bir kanal tedavisinde ortaya çıkan sorunları bu tedaviyi yapan hekimin daha iyi anlayabileceği ve çözebileceği gerçeğinden hareket ederek işlemi yapan hekime yönlendirmekteyiz.