Kanal Tedavisi (Endodonti)
Endodonti; diş sinirinin (pulpa)fonksiyonu ve sağlığı, hastalıkları ve yaralanmaları, bu hastalıkların teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenir. Tedavi, pulpa sağlığının devamlılığını, geri dönüşümsüz pulpa hastalıklarında veya yaralanmalarında ise çevre dokuların sağlığının korunmasını hedefler. Pulpal bir hastalık eğer çevre dokulara kadar yayılırsa, tedavi dokunun sağlığını eski haline getirmeyi amaçlar.
Bu amaca, kanal tedavisi ile ve bazı durumlarda ise kanal tedavisi ve endodontik cerrahi kombinasyonu ile ulaşılır. Kanal tedavisinde biyolojik olarak kabul edilebilen kimyasal ve mekanik metotlar kullanılarak periradiküler yapıların yeniden eski haline gelmesi, iyileşmenin hızlandırılması ve pulpal ve periradiküler hastalıkların elimine edilmesi hedeflenir.
Kanalların temizlenmesi, şekillendirilmesi, dezenfeksiyonu ve doldurulması, rubberdam (lastik örtü) kullanılarak aseptik koşullarda gerçekleştirilir. Kök kanallarının dezenfeksiyonunda ve doldurulmasında, hermetik bir tıkama sağlamak için uygun, biyolojik olarak kabul edilebilir materyaller kullanılır.
Kanal aletleri ara sıra dişhekiminin kontrolü dışında gerçekleşen nedenlerden ötürü kırılabilirler. Eğer böyle bir şey gerçekleşirse ve parça uzaklaştırılamıyorsa, geri kalan kanal bölümü biyo‐uyumlu bir materyalle sızdırmaz bir şekilde kapatılır ve hasta bilgilendirilir. Bir patolojinin ortaya çıkması veya mevcut patolojinin sürmesi durumunda cerrahi işlemler uygulanabilir.
Kök kanal tedavisinin yenilenmesi, kanalların doldurulması, dezenfeksiyonu ve temizliğini sağlayabilmek için, daha önce uygulanmış olan kanal dolgu maddesinin uzaklaştırılması, perforasyon, basamak ve kanal tıkanıklıklarının düzeltilmesi gibi işlemleri içerir. Patoloji, rutin endodontik prosedürlerle yok edilemiyorsa, endodontik cerrahi uygulanmalıdır. Bu uygulamalarda hastalıklı doku ve taşırılan yabancı madde uzaklaştırılır. Patolojinin sebebi kök kanal sisteminden retrograd olarak uzaklaştırılır ve kök biyouyumlu bir materyalle sızdırmaz hale getirilir.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorumlar (2)
Pingback: Cerrahi Diş Çekimi - İmplant, Zirkonyum Diş Kaplama İstanbul- Diş Hekimi Sertaç KIZILKAYA
Pingback: Dişlerimizin kurtarıcısı Diş Hekimleri - İmplant, Zirkonyum Diş Kaplama İstanbul- Diş Hekimi Sertaç KIZILKAYA