Kanal Tedavisi
Bu durumdaki dişler önceki yıllarda çekilirken artık günümüzde tedavi edilmekte ve diş kurtarılmaktadır.
Şayet yumuşak dokusu hasar görmüş diş tedavi olmaz ise ( kök kanal tedavisi ) enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Ve enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Oluşan bu boşlukta abse meydana gelir. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve diş kısa zamanda diş kaybedilir.
 

Kanal tedavisinin aşamaları;  

 
Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir. 
Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.
Bazı vak’alarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.
 

Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin ömrü ne kadardır?

Eğer diş tekrar enfekte olmazsa ve çürümesini önleyici tedbirler alınırsa, ömür boyu bu dolgu kullanılabilir. Düzenli dişhekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalayabilirsiniz. Ayrıca çok iyi bir ağız bakımı ile de dişin tekrar çürümesi önlenmelidir.
 Kanal tedavisinin , çürükler dolayısıyla kaybedilebilecek kötü durumdaki dişlerin, mikroplu tüm kısımlarının temizlenerek, uzun süre daha ağızda kalmasını sağlamak, diş kayıpları dolayısıla oluşabilecek hem maddi hemde manevi açıdan sizleri zorlayacak daha ileri tedavilerin önüne geçmektir. Ağızda kanal tedavisi yapılarak kalan diş, o bölgede çiğnemeye yardım etmeye devam edecek, bu şekilde yine o bölgedeki kemiğin aktif halde kalmasıyla beraber çene kemiklerindeki erimeyi de önleyecektir.
Dişin içerisinde bulunan ve sinir, kan, lenf damarlarını içeren yumuşak bir tabaka olan pulpa hasar gördüğünde işlevini kaybeder.Buna neden olan kırık diş ya da derin diş çürüklerinde bulunan bakterilerdir.
Kanal tedavisi pulpanın hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir.
 
Rate post

Rate post
Önceki YazıZirkonyum diş nedir? Zirkon porselen kaplama diş fiyatları
Sonraki YazıLaminate Veneer Porselen Laminalar ( Laminate Veneer )
Zirkonyum diş video
27/04/2025

Küçükçekmece Zirkonyum: Estetik ve Dayanıklılığın Mükemmel Uyumu

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Zirkonyum diş kaplama, hem estetik hem de dayanıklılık açısından en çok tercih edilen diş tedavilerinden biridir. Metal altyapı içermeyen yapısı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
İmplant diş yapımı
27/04/2025

İmplant Yapımında Bekleme Süresi. Çiğnemek İçin Ne kadar Beklerim?

İmplant diş uygulaması için en önemli dezavantajlardan birisi tedavinin uzun sürmesi. Diş kaplamalarda işlem bir hafta gibi bir sürede tamamlanır. Oysa implant diş yapımı gerektiğinde...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş estetiği ve gülüş tasarımı
24/05/2021

Diş Yaptırmaktan Korkmayın

Dişlerimiz sindirim sisteminin başlangıç noktasıdır ve en önemli görevi üstlenirler. Yediğimiz besinlerin kopartılması, parçalara ayrılması ve öğütülmesi görevini üstlenen sert...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap