İmplant Ömrü
Cevabı en çok merak edilen sorulardan birisi de implantların ömrü ile ilgili bu sorudur. Bu yazıda size implantların ömrü ne kadardır ve bu ömür nasıl uzatılabilir, sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız. Yazıda hastalardan gelen, diğer bazı implant diş tedavisi ile ilgili soruların da yanıtlarını bulabileceksiniz. Amacımız sizleri implant diş tedavisi öncesinde bilgilendirmek ve yaptıracağınız bu diş tedavisi öncesi doğru bilgilere ulaşmanızı sağlamaktır.
İmplant Nedir? Nasıl Yapılır?
Eksik diş köklerinin fonksiyonlarının yeniden kazanılması amacı ile ağızdaki alveol kemiği içerisine uygulanan yapay diş kök vidasıdır diyebiliriz. İmplant malzemesi titanyum ile üretilir. Biyolojik olarak uzun ömürlü ve sağlıklı bir malzemedir. Diş fonksiyonlarının büyük oranda yeniden kazanılmasını sağlar.
Çiğneme fonksiyonunu, neredeyse kendi dişiniz gibi geri kazanabileceğiniz yapay dişlere implant diş diyebiliriz. Bu tedavi yöntemi tam da dişlerini kaybedip hayata küsmüşken, insana büyük moral veren bir tedavi yöntemidir. Tek diş eksikliğinde veya daha fazla sayıda dişin eksik olması durumunda uygulanabilirler. Bütün dişlerin kaybedildiği durumlarda neredeyse bir kurtarıcı gibi hastalara yeni bir umut verirler.
İmplantlar sayesinde kazanılan bunca avantaj ne kadar size hizmet edebilir? Sonuçta kendi dişini bile belirli bir süre kullanabilmiş kişiler için yapılan implantın ömrü ne kadar olacaktır? Bir implantın ömrü ne kadardır?
Bu can alıcı sorular için farklı kaynaklarda farklı bilgiler ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada sizi gerçeklerle yüzleştirmek zorundayız. İmplant tedavisi öncesinde size yalnızca duymak istediğiniz bilgileri veren ve duyduğunuzda da gerçek dışı bir moral veren bir takım cümleleri bu yazımızda bulmayacaksınız maalesef. Çünkü buradaki bilgilerin hepsi bilimsel verilere dayanmaktadır. 25 yılı aşan mesleki deneyimimde, birçok hasta için bu sorunun en tatmin edici cevabının “implantları ömür boyu kullanırsınız” olduğunu görme fırsatım oldu. Ancak gerçekte durum maalesef tam olarak böyle değildirdir.
Yazının devamında bunun nedenlerini ve gerçeğin ne olduğunu sizlerle açık ve net bir şekilde paylaşacağım. Gerek mesleki tecrübelerim gerekse bilimsel araştırmalar sonucunda gün ışığına çıkarılmış veriye dayalı bilgilerin sizler için rehber niteliğinde olacağını söyleyebilirim. Size duymak istediklerinizi değil implant ile ilgili gerçekleri aktarıyor olacağım. Hoşunuza gidip gitmemesi önemli değil. Benim için önemli olan sizin doğru bilgilere ulaşıyor olmanız. Benim veya kliniğimde diğer doktor arkadaşlarımın implant yaptığı hastalardan biri dahi olabilirsiniz. Doğru bilgiye ulaşmanız ve aydınlanmanız sizi ve diş sağlığınızı daha iyi bir duruma taşıya bilmemizin bir yoludur. (Diğer makalelerimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz).
Daha iyi bir çiğneme fonksiyonu için büyük katkı sağlayan implantların ömrü en çok merak edilen konulardan birisi olarak bugünkü yazımızın konusu olacak. Diş implantının ömrünü belirleyen faktörleri sırası ise ele alıp sizleri genel çerçevede bilgilendirmek amacı ile yayınlayacağım. Her zaman belirttiğim gibi yazı genel bilgiler içerir ve kişiye özel durumlar ve farklılıklar olabilir. Tedavi ihtiyacınız olduğunda bireysel olarak farklılıklarınız göz önüne alınarak diş hekiminiz tarafından bilgilendirilir siniz.
İmplantların Ömrü
İmplantların ömrü; kişinin ağız ve diş sağlığına gösterdiği öneme, kullanılan malzemenin kalitesine ve tedaviyi gerçekleştiren doktorun tecrübesine göre değişmektedir. Günümüzde genellikle malzeme yapımındaki gelişmeler nedeniyle ön plana çıkan iki unsur hekimin tecrübesi ve bireysel ağız bakımıdır.
Eğer hasta implant uygulamasından sonra sigara gibi zararlı maddeleri tüketmeyi keser, diş fırçalama ve günlük ağız bakımını yeterince yaparsa implant dişlerinin ömrü uzun olacaktır. Yıllarca bu implantları kullanabilecektir. Ancak implant tedavisini gerçekleştirecek hekim, tedavi konusunda uzman olmalıdır.
Tecrübeli bir diş hekimi tarafından yapılmayan implant, bir de hasta tarafından ağız sağlığına önem verilmediği zaman 5-10 bir ömre sahiptir. Ancak iyi ağız bakımı, uygun malzeme ve tecrübeli bir hekim tarafından yapılması gibi bileşenler bir araya geldiğinde uzun yıllar kendi dişiniz gibi kullanabileceğiniz implant dişlere sahip olabilirsiniz. Bize Whatsapp üzerinden ulaşabilirsiniz. İmplant hakkında detaylı bilgi almak için implant adresini ziyaret edebilirsiniz.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap