Bu yıl mesleğimde 25 yılı geride bıraktım. Diş hekimliği eğitimine başladığımdan günümüze 30 yıl geçmiş. Diş hekimi olduğum günden bugüne kadar mesleğimin uygulanmasında birçok yenilikler ile karşılaştım. Yıllar boyunca sürekli mesleki eğitimler almam sayesinde, gelişen teknolojiyi anbean takip edebildim. Bu yazıda sizlerle implant diş hekimliğinin geleceği hakkındaki fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
Diş hekimliğindeki yenilikler, kullanılan malzemeler ile sınırlı kalmadı. Protezlerin yapılış şekli ve mekanik kurallar da değişti. Bu sayede daha başarılı tedaviler uygulama imkanı bulduk. Uzun ömürlü sağlıklı diş kaplamaları ve protezleri için biyolojik uyumlu malzemeler kullanabiliyoruz artık. Üç boyutlu tasarım ve üretim teknolojileri sayesinde protezlerin ve diş kaplamalarının başarısı arttı. İmplant uygulamaları da diş hekimliğinde her geçen gün daha fazla kullanım alanı bulmaya başladı.
Diş hekimliği alanında implantın bir çok farklı bir yeri var. İmplant her geçen gün gelişen bir disiplin olmakla birlikte, biz hekimlere yeni perspektifler sunuyor. Günümüzde kılavuzlu implant ameliyatları, estetik implantların başarısı, implant üzeri protezler, implant diş hekimliği için tomografi ve yeni nesil implant tedavi yaklaşımları; heyecan ile takip ettiğimiz ve uyguladığımız teknikler arasında. Diş hekimliği disiplininde, implantların geleceği hayret verici ölçüde parlak görünüyor. İmplant sanayisi her geçen yıl daha da gelişen bir alan. Malzeme teknolojisi ve klinik prosedürler ile beraber 1 milyar dolarlık bir ekonomik boyutu mevcut. Diş implantlarının geleceğini görmek için geçmişte neler olduğunu bilmek ve yıllar içerisinde gelişen vizyona dikkatle bakmak gerekir. Geçmişte implant malzemesi ile kemiğin tutunması en önemli nokta sayılırken, artık implant üzerine yapılan protezlerin estetik görünümü ve hızlı implant diş uygulamaları konuşulmaya başlandı. Bütün bu değişimleri yakalayabilmek ancak diş hekimliğindeki teknolojik gelişimleri, yeni teknikleri, yeni malzemeleri takip etmek ve sürekli eğitim almaktan geçiyor.
Geleceğin Teknolojileri
Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi implant sanayisi üzerine doğrudan etki etmektedir. Diş hekimliğinde başarılı uygulamaların artmasında bilgisayar teknolojilerinin yeri büyüktür. Üç boyutlu tarayıcılar ve okuyucular, dikkatli bir diş teknisyeni gibi bizler için hizmet vermekteler. Yazılım ile tedavi planlama programları giderek artmaktadır. Teknoloji geliştikçe daha hızlı taramalar ve sanal planlamaların verimliliği gün geçtikçe artmaktadır. İnternet teknolojisi sayesinde klinik ve laboratuvar arasında bilgi aktarımı saniyeler kadar kısa bir zaman almaktadır. Klinikte yapılan provalar, diş laboratuvarları ile anında paylaşılmakta ve daha iyi bir iş birliği sağlanabilmektedir.
Üç boyutlu tarama ve üretim teknolojileri sayesinde, implantların cerrahi pozisyonlarından iyileşme dönemi sonrasındaki protezlerin hangi planlama ile yapılabileceğine kadar olan süreç daha tedaviye başlamadan öngörülebilmektedir. İmplant yapıldıktan sonra kemik ile bağlantı gücünü ölçen ve referans değerler veren cihazlar, yükleme zamanı konusunda ipuçları vermektedir. Ağız içi tarama teknolojileri sayesinde implantların üzerine kısa süre içerisinde diş yapılması da mümkün hale gelmektedir. İmplant yapımının cerrahi ve protez teknikleri, sadece kliniği değil diş laboratuvarını da önemli ölçüde etkilemektedir. Laboratuvarın teknolojiye açık, yeniliklerden haberdar ve yatırım yapabilen bir yapıda olması gerekir.
Tıpta ve diş hekimliğinde, her gelişmenin başarıyla sonuçlanmadığını da biliyoruz. Geçmiş on yıl içerisinde zirkonyum malzemesinden üretilen implantların bazı dezavantajları olması nedeniyle artık üretilmediği de bir gerçektir. En sağlıklı yöntemi bulma yolunda birtakım hatalar yapılmış olduğu ve zaman içerisinde bunların fark edilmiş olduğunu unutmamalıyız.
Zirkonyum maddesi implant malzemesi olarak her ne kadar başarısız olsa da diş kaplama malzemesi olarak her geçen gün kendisini daha fazla ispat etmektedir. Üç boyutlu okuyucular ve tarayıcılar, diş kaplamalarının da çağ atlamasına neden oldu. Gerek diş boşluklarının doldurulması gerek dişler üzerine yapılan estetik diş kaplamalar ve gerekse lan üzeri protez uygulamalarında, zirkonyum önemli bir yer tutmaktadır. Metaldeki genleşme ve büzülme gibi problemlerin ortadan kaldırılması, zirkonyumun implant üzeri kuron köprü malzemesi olarak kullanımını da arttırmıştır. Bütün klinisyenlerin, implant diş hekimliği yapanların ve estetik diş hekimliği tedavileri uygulayanların; hastaları için son teknoloji ürünler kullanması gerekmektedir. Bu gelişmiş malzemelerin kullanılması neticesinde, mükemmel sonuçlar ortaya çıkacaktır..
İşte benim gelecekteki hayalim en azından bilgisayarlar yardımı ile hatalı planlamaların ve uygulamaların ortadan kaldırılması ve insanların tedavi olmak isterken mevcut sağlıklarını da kaybetmelerinin önüne geçilmesidir. Sadece diş hekimliği alanında değil tıp’ın bütün branşlarında planlama uygulama aşamaları bilgisayarlar yardımı daha yapılabilir konuma gelecektir.
Benzer yazılar için linke tıklayabilirsiniz:
http://www.drsertac.net/gelecekte-dislerimizi-robotlar-mi-yapacak
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap