Yeni nesil teknoloji ile implantlar artık 3 boyutlu planlama ve uygulama ile daha başarılı sonuçlar alınabiliyor. Tedavi öncesinde alınan tomografi görüntüleri ile planlama yapmak mümkün. Tedavi başlangıcında bitim protezlerinin de tasarlanabilmesi mümkün oluyor. Bu sayede yapılan implant planlaması sadece kemik durumuna göre değil kullanılacak diş protezinin şekline göre planlanıyor.
Dikişsiz İmplant
Bu yazıda dikişsiz implant olarak da bilinen cerrahi guide yardımı ile implant yapımı hakkında da detaylı bilgiler vereceğim. Uygulama aşamalarına göz atalım.
İmplant yapımında cerrahi guide yani şablon kullanımı ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Yazının sonunda da konu ile ilgili bir video var izleyebilirsiniz.
Cerrahi Guide
Sistem cerrahi şablon oluşturulması esasına dayanmakta. Hazırlanan implant şablonunda implantın yerleştirileceği bölgeyi işaratleyen yuva bulunmaktadır. Yuva implantın olması gereken ideal yerde ve açıda olmasını sağlamaktadır. Cerrahi plak olarak da adlandırılan şablon ile implant uygulaması klinik pratiğinde implantların ağıza ideal pozisyon ve açıda konumlandırılmasını mümkün kılmaktadır.
Cerrahi Guide ile İmplant Uygulamasının Aşamaları
· 3 Boyutlu tomogrofi çekilmesi
· Ağızdan ölçü alıması ve ölçünün dijital taramasının yapılması.
· Dijital olarak verilerin birleştirilmesi.
· Üç boyutlu yazıcı ile işlem sırasında kullanılacak cerrahi şablonun imalatı.
· Klinik cerrahi implant aşaması anestezi
· Hazırlanan şablonun yerleştirilip sabitlenmesi
· Cerrahi guide ile implantın yerlerinin belirlenmesi.
· Ağza yerleştirilen guide ile kemikte implant yuvalarının açılması
· İmplant veya implantların yuvasına vidalanması
· İmplantların üzerine kapakların takılması
· İmplant sonrası cerrahi prosedürler. İlaç ve kompres uygulaması.
3D Tomografi ve 3D tarama ile implant tasarımı
1) 3D dental tomografi çekilerek hastanın çene yapısı kesitler halinde net bir şekilde görülebilir.
2) Daha sonra ağızdan alınan ölçü, 3D tarayıcı ile taranarak bilgisayar ortamına aktarılır. Böylece yumuşak dokular da bilgisayar ortamında görülebilir.
3) Bilgisayardaki özel bir program sayesinde bu iki veri birleştirilerek sert dokular ve yumuşak dokular bilgisayar ortamında aynı anda görülebilir.
Birleştirilen veriler sayesinde implantın yerleştirilme pozisyonu, anatomik boşluklar, komşuluklar, yumuşak doku ilişkisi, ağızdan çıkma noktası, yapılacak olan üst yapı porseleni gibi tüm gerekli planlamalar basit bir şekilde yapılabilir.
Tüm bunlar insana bağlı hataları en aza indirmek içindir. Böylece hatasız, uzun ömürlü implantlar ve üst yapısı yapılabilir.
Bu şablon operasyon öncesi ağıza yerleştirilir, buna göre diş eti tercihen lazer ile kesilir, implantın yerleştirileceği delik kansız bir şekilde açılır. Bu delikten de implant hatasız bir şekilde uygulanır.
Endikasyonlar (Uygulanabilecek Durumlar)
Hemen her durumda bu yöntem uygulanabilir.
Kapsamlı cerrahi gerektiren özel durumlar haricinde bu yöntem çoğu zaman uygulanabilir ve ilk tercih edilmesi gereken yöntemdir.
İyileşme
3D boyutlu ve lazer destekli robotik dikişsiz implant teknolojisi sayesinde iyileşme aşaması son derece konforlu geçer.
Standart implant operasyonuna oranla diş eti kesilmez, dikiş atılmaz, yumuşak doku çekiştirilmez, böylece travma en az düzeyde olur.
Operasyon sonrasında ve tercihen 2 gün boyunca mavi buz torbası ile soğutma uygulanmalıdır.
Buz ve Anti Enflamatuar ilaçların da kullanımı ile ödem en az düzeyde olur. Hemen hemen dışarıdan görülecek bir şişlik, morarma ve ağrı olmaz.
Hasta bir kaç saat sonra yemek yiyebilir. Ertesi gün işe gidebilir ve sosyal yaşamına devam edebilir.
Cerrahi Uygulama
Cerrahi şablonun ağıza yerleştirilmesi ile implantın yerleştirileceği delik diş etinde işaretlenir. Bu işaretlenen ufak delik lazer ile kesilerek kansız bir şekilde açılır. Periost denilen tabaka kaldırıldıktan sonra şablon tekrar yerleştirilir.
İmplant motoru ile soğutucu sıvı kullanılarak, şablondaki delikten önce kemiği işaretleyen uç kullanılır.
Daha sonra deliği boyuna ve enine açan uçlar kullanılır.
Şablon çıkarılır ve implantın yerleştirilmesine başlanır.
İmplant steril kutusundan çıkarılarak bir tutucu ile deliğe elle yerleştirilir.
Daha sonra implant motoru ile kontrollü bir şekilde implant yuvasına tam olarak yerleştirilir.
İmplantın yerleştirilmesinden sonra iyileşme başlığı yada diş eti şekillendiricisi takılarak implant kapatılır.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap