Bildiğimiz gibi çekilen dişlerin yerine, onların işlevlerini gerçekleştirmek üzere implant koyulabilirmektedir. İmplantın gövdesi diş kökünü taklit eder. İmplant malzemesi olarak vücudun uyum sağlayabildiği titanyum kullanılır. Estetik diş tedavileri zirkonyum diş kaplama ve lamina diş ile ilgili soruların yanı sıra, implant uygulaması nasıl gerçekleştiriliyor? İmplant yapımı aşamaları nelerdir? İmplant herkese yapılabilir mi? İmplant kaç yıl kullanılır? İmplant fiyatları ne kadar? gibi sorular sıklıkla sorulmakta.

Bu yazıda implant yapımı ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. İmplant uygulanmasında en önemli kriter implantın başarısıdır. Başarılı bir implant uygulaması, implant fiyatı veya implant markasından ziyade, implantın doğru planlanıp kurallara uygun yapılması ile ilgilidir. 

Diş çekildikten sonra çekim boşluğundaki yara bir hafta içerisinde kapanır. İlk çekildiğinde çekilmiş dişin olduğu bölge dilimiz tarafından oldukça yadırganır. Ancak zaman içerisinde dil dudak ve yanaklarımız bu boşluğa uyum sağlar. Çekilen dişin fonksiyonu kaybedilmiştir. Çiğneme fonksiyonu daha az gerçekleştirilir. Besinler daha az öğütülür. Çekilen diş bölgesinin durumuna göre dudak ve yanakta çökme olabilir. Konuşmamız olumsuz etkilenir. Estetik görüntü olarak da özellikle ön bölgede dişlerin eksik olması büyük olumsuzluk yaratır. Yukarıda saydığımız bir çok istenmeyen durumu gidermek amacıyla eksik diş bölgesinin tedavi edilmesi yani yerine yeni bir diş koyması gerekir. Bu da implant yapımı ile mümkündür.


İmplant yapımı diş eksikliğinin giderilmesi için en iyi alternatiflerden bir tanesidir. İmplant uygulanabilmesi için çene kemiğimde yeterli hacim bulunması gerekir. Çekilen diş boşluğunda geride kalan çene kemiği içerisine diş kökünün uzunluğu ve çapı ile benzer hacimde bir implant yerleştirilmesi amaçlanır. Kemik bulunmadığı durumlarda başarılı bir implant yapılması mümkün olamaz. Çünkü implant üzerine gelen kuvvetler için yeterli direnç sağlanması mümkün olmaz. Klinikte yapılacak muayene ve röntgen  bulguları sayesinde uygulanacak implant çarpı oluyor ve açısı ile ilgili planlama yapılır. Bu sayede sorun yaşamadan başarılı bir implant uygulaması yapmak mümkün olmaktadır. Yeterli kemik dokusu bulunmayan bölgelerde ileri cerrahi işlemler ile kemik tozu uygulaması veya kemik grefti sayesinde hacim kazanılır. Daha sonra bu bölgelere implant uygulaması yapılabilir.

Yeterli hacimde kemik bulunduğunu varsayarsak, implant yapım aşamaları şöyle gerçekleşir. 

İmplant Yapımı Aşamaları

Planlama sonrasında işlem yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturlur. Tıpkı diş çekiminde yapılan anestezi gibi ilgili bölgede tamamen uyuşukluk hissedersiniz. Yapılan işlemler hiçbir şekilde ağrı vermesi mümkün değildir. 

İmplant Yapımı Nasıl Oluyor

Önce diş eti kaldırılır. Uyuşukluk için yapılan anestezi kanamayı da engeller. Bu sayede dişeti kaldırıldığında pek kanama olmaz. Dişeti kesilmeden diş etini üzerinden uygulanan flepsiz implant uygulaması da mümkündür. Diş eti kaldırılmadan implant yuvası açılmak istendiğinde her zaman kemik tam olması gereken bölümüne delik açılamayabilir. Bu nedenle daha garantili işlem yapmak istendiğinde, diş eti kaldırılarak implant yuvası açılır. 

İmplant sistemlerinin uçları uygulanacak çap ve boya göre yuva açar. Sıralı olarak kullanılan bu uçlar sayesinde çene kemiği içerisine tam uyumlu bir yuva açılmış olur. İmplant bu yuvanın  içerisine vidalanarak yerleştirilir. Kemik ile uygulandığı ilk anda implantlar ile kemiğin tutunmasının sağlanabilmesi için implantın gövdesi yivli şekildedir. Bu sayede kemik hücreleri implant yüzeyine yapışana kadar hareket etmesi engellenmiş olur.

İmplantların uygulanmasında kemiğin ısınmamalı için serum fizyolojik sıvı ile soğutma sağlanır. Uçların devir sayıları ve tork kuvvetleri özel cihaz (Fizyodispenser) sayesinde ayarlanır. İmplant yerine yerleştirildikten sonra üzerindeki taşıyıcı parça çıkarılır. İmplantların üzerine kapağı yerleştirilir. Dişeti altında kaynama süresi sonuna kadar bekleyecek olan ince bir kapak vardır. 

İmplant Yapımı Sonrası Bekleme Süresi

Uygulanan implantın çene kemiği içerisinde kemik ile bağlantı sağlaması zaman alır. Bu süre gelişmiş implant yüzey teknikleri sayesinde gün geçtikçe kısalmaktadır. Genellikle altçene için iki ay üst çene için üç ay beklemek tavsiye edilir. İmplant uygulandıktan hemen  sonra üzerine diş yapılması mümkün olsa da başarı oranı çok yüksek olmadığı için mecbur kalınmadıkça tercih edilmez. Kemik ile kaynama süresi tamamlandıktan sonra güzelleri açılır ve iyileşme vidaları takılır. Bu işlem de küçük bir cerrahi işlemdir. Healing adı verilen metal başlıklar diş etinin altındaki implantı ağız içerisine açar. İyileşme başlığı takıldıktan sonra 7-8 gün süre ile bekleyip diş etini toparlanması ve sonrasında ölçü alınması gerekir. Ölçü için hazır olan olan implant ve çevre dokulara özel ölçü parçaları takılır.

Ağız içerisindeki implantların konumu modeli aktarılır. Bu aşamadan sonra Laboratuvar diş eti kalınlığında özel dayanaklar hazırlar. İmplant üzeri dayanakların paralel olması büyük önem taşır. İyi bir Laboratuvar aşaması sonrasında hazırlanan alt yapı prova edilir. İmplant ile üzerindeki diş kaplama köprü veya uyum sağlaması implantın uzun ömürlü olması için gereklidir. İmplantın yapım aşamaları her vakada farklılık gösterebilir. Yukarıda size genel olarak uygulama aşamalarını anlatmaya çalıştık. Sizin için uygulanacak implantın aşamaları hakkında bilgi almak isterseniz randevu alarak muayene olabilirsiniz. Bu konuyla ilgili diğer bir yazıyı https://drsertac.com/implant adresinden okuyabilirsiniz.

5/5 - (5 votes)

5/5 - (5 votes)
Önceki YazıBayram Kabus Olmasın!
Sonraki YazıDijital Gülüş Tasarımı ve CEREC
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap