Dişlerimizin sağlıklı olması genel sağlığınızın iyi olması kadar önemlidir. Dişlerimizi ihmal edince bazen ağrı, bazen dişeti kanaması şeklinde uyarılar alırız. Dişlerimizin çürümesi veya periodontal hastalıklar ile diş fonksiyonlarının kaybedilmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalırız. Bu durumda implant diş yapımı gibi ihtiyaçlar ortaya çıkar.

Dişlerde çürük oluşması sonucunda yemek artıklarının ağız içinde kalması, ağız kokusu hastalıklarını ortaya çıkarır. Zamanında tedavi edilmeyen diş çürükleri ilerlediğinde ağrı yapar ve enfeksiyon oluşursa çekilmeleri gerekebilir. Çarpma sonucu diş kaybı gibi durumlar da söz konusudur. Diş hekimleri kaybedilen dişlerin fonksiyonunu sağlamak ve estetiği yeniden kazanabilmek için implant uygulaması yaparlar. İstanbul Küçükçekmece’de diş kliniği bulunan diş Hekimi Dr. Sertaç Kızılkaya bize implantların yapılış ve sonrasındaki kullanım süreci ile ilgili bilgi verdi.

İmplant yapımı için kullanılan malzeme biyolojik olarak insan vücudu ile uyumlu titanyum maddesinden üretilir. Titanyum genel tıp biliminde özellikle ortopedi ameliyatlarında da kullanılan, vücudun uyum sağladığı bir malzemedir. Diş kökü yerine hazırlanan silindirik vida şeklindeki implantlar, titanyum malzemesinden yapıldığı için vücudun bunu reddetmesi söz konusu değildir. Ancak implantların özenle yerleştirilmemesi, cerrahi işlemin hatalı uygulanması veya uygulama sonrası yetersiz ağız bakımı gibi bir çok faktör nedeniyle implantlar bazen kemikte tutulmayabilir. Bu, vücudun implantı kabul etmediği anlamına gelmez. Aynı malzeme başka bir tedavide tekrar uygulandığında vücutta doğal diş kökü gibi vazife görebilmektedir. Buradan da anlıyoruz ki implantlar başarılı olamadığında aslında bu durum vücudun malzemeyi reddetmesi nedeniyle değil, uygulama veya bakım nedeniyle ortaya çıkan bir problemdir.

Artık implant tedavisi sıradan diş hekimliği tedavilerinden birisi haline gelmiştir. Çünkü kaybedilen diş yerine onun fonksiyonunu sağlayacak dişler yapılması kültürel olarak yaygınlaşmıştır. Çekim boşluklarını veya kaybedilen diş boşluklarını uzun süre beklediğimizde, işlem görmüş dişin yanındaki dişler devrilir. İç kısımdaki bazı dişlerin de boşluğa doğru uzadığını görürüz. Dişlerde bu tür bir hareketlilik görüldüğünde fazla zaman kaybetmeden diş yaptırmak gereklidir. İmplant yapımı yaygın olarak bilinenin veya kanaatlerin aksine zor bir işlem değildir. İmplant uygulaması için diş çekimi sırasında anestezi yapılır. İşlem tamamen ağrısız gerçekleşen bir işlemdir.

İMPLANT ÖNCESİ VE SONRASI

Tedaviden öncesi veya sonrasında kullanılan ilaçlar sayesinde de evinize vardığınızda herhangi bir problem yaşamazsınız. Sadece vücudun yapılan işleme karşı erken dönemde verdiği bir reaksiyon ile karşılaşılabilir. Dışarıdan hafif bir şişlik olarak görünen bu durum birkaç gün içerisinde azalarak kaybolur. İmplant yapıldıktan sonra anestezinin etkisi 2-3 saat içerisinde geçer. Basit ağrı kesiciler kullanarak bu tür ağrıları kolayca geçirebilirsiniz. İlaçlar zamanında alındığında, ağız bakımı iyi yapıldığında bir hafta sonra uygulama bölgesi iyileşir. Ağız içerisinde çok sayıda eksik diş var ise farklı implant tedavi planlamaları da yapılabilir.

Yan yana iki adet dişin eksik olması durumunda, buraya iki adet implant uygulanır. Üç diş eksik olduğunda ise yapılan iki implant üzerine bir diş köprüsü uygulanarak dişsizlik sorunu ortadan kaldırılabilmektedir. İmplantlar  genellikle kendi dişlerimize bağlanmaz. Yani köprü için doğal diş ile implant dişi birlikte kullanmayız. Çünkü dişler çene kemiği içerisinde periodontal lifler aracılığı ile hareket ederler. İmplantlar kemik içerisinde sabittir. Bu nedenle mümkün olduğunca implant ile doğal dişler birbirine bağlanmaz.

UZUN ÖMÜRLÜ İMPLANT

İmplantların uzun süreli kullanılabilmeleri için tedavi planının doğru yapılması gerekir. Üzerine gelecek kuvvetler ile yapılan implantların çapı boyu ve ağız içerisindeki konumları doğru hesaplanmalıdır. Kullanım sırasında da düzenli ağız bakımı ve aşırı sert gıdaların yenilmemesi, implantların daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Diş sıkma ve gıcırdatma gibi alışkanlıklar implantların ömrünü kısaltır. Bu tür durumda botoks ile çiğneme kaslarının etkisizleştirilmesi önerilir. Estetik plastik cerrahi uzmanı ile diş sıkma ve gıcırdatma problemleri için botoks tedavisi hakkında görüşebilirsiniz. Yapılan gece plakları ile kuvvet dengelense bile implant üzerine gelen kuvvetler tamamen ortadan kalkmayacaktır. Bu nedenle botoks ile diş gıcırdatma tedavisi önerilir.

İmplant diş fiyatları ile ilgili bilgi almak için buradan sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rate post

Rate post
Önceki YazıEstetik Diş Hekimliği Uygulamaları
Sonraki Yazıİmplant Uygulaması: Öncesi, Yapım ve Sonrası
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap