İmplant üzeri diş köprüsü için temizlik ve bakım hakkında bana sıklıkla sorular soruluyor. Bu yazıda implant üzeri sabit ve hareketli diş protezlerinin bakımları ve ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında bilgi vermek istiyorum. İmplant yapımı için hazırlık, cerrahi ve protetik süreçlerin zaman ve fiyat olarak insana verdiği zahmeti biliyoruz. bu zorlukları aşarak yaptırılan implantların bakımı nasıl olmalı? Sadece diş fırçalamak yeterli mi? Artık diş ağrısı yok fırçalamaz isek de olur mu? Bu sorulara yanıt vermeye çalışacağım.
İmplant uygulaması diş kökünü taklit eden titanyum vidalar ile uygulanmakta. Bu sistem günümüzde artık nerede ise firesiz bir başarı sağlamaktadır. Uygun hastalarda doğru teknikler kullanıldığında %95 lerden daha büyük bir oranda kemik ile implant tutunması sağlanabilmektedir. Ancak başarılı bir implant tedavisi için sadece vidanın kemiği tutması yeterli değildir.
İmplant üzerine yapılacak diş kaplama, köprü veya hareketli diş protezlerinin biyomekanik ve biyolojik uyumları ile kullanım rahatlığı da önem taşır. Bazı implantların kemiğe tutunduğu halde üzerine diş yapılamayacak bölgede olduğunu görüyoruz. Uygulamadaki tecrübesizlikler ve planlama hataları nedeni ile bu durum hem hasta hem de bunu gerçekleştiren cerrah için can sıkıcıdır. Diş kaplama ve köprüleri için diğer bir önemli husus da temiz tutulmalarıdır. Hiçbir implant veya protez kendi kendisini temizlemez. Mutlaka fırçalama, çalkalama ve profesyonel bakım gerekir. Şimdi önce diş kaplama,diş köprüsü ve son olarak da implant üzeri protez bakımı ile ilgili bilgi verelim.
İmplant Üzerindeki Diş Kaplama Bakımı
Üzerindeki sabit diş kaplamalarının bakımı doğal işleri bakımı gibidir. Günde en az iki, mümkünse üç defa fırçalanması gerekir. Her fırçalamanın ise 3 dakika süreyle yapılması gerekir. Diş kaplaması ile implant gövdesinin birleştiği alanları iyi temizlemek önemlidir. Diş eti papili dediğimiz alanların dental floss olarak adlandırılan süngerli diş ipleri ile temizlenmesi önerilir. Bu süngerli ipi bütün eczanelerden kolaylıkla temin etmek mümkündür. Diş ipinden farkı ortasında kalınlaşan yumuşak süngerimsi bir alan bulunmasıdır.
İmplant Üzeri Diş Köprüsü Temizliği
Diş köprüleri gibi implant üzeri protez köprülerinde de diş gövdesi bulunur. Bu gövde altında ne diş ne de implant vardır. Diş etinin üzerindeki bu alan yemek artıklarının girmesi için elverişli alanlardır. Bu alanların temizliği diş köprülerindeki kadar hatta daha büyük önem taşır. İmplant üzeri diş köprülerinde gövde altında biriken yiyecek artıkları bu alanın ön ve arkasındaki implantların sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu alanda başlayacak diş eti enfeksiyonu implant çevre dokularında yıkım meydana getirdiğinde implantın da riske girdiğini rahatlıkla söylemek mümkündür.
İmplant Üzeri Protezlerin Temizlenmesi
Hareketli bir implant üzeri takılıp çıkarılan protez kullanmakta iseniz bunu yemeklerden sonra çıkarıp fırçalamanız gerekir. Protez ile implant arasında kalan bölgeleri arayüz fırçaları ile temizlemek gerekir. Bu konuda size uygulamayı nasıl yapacağımız ile ilgili bilgi hekiminiz tarafından verecektir.
Hareketli bir implant üzeri takılıp çıkarılan protez kullanmakta iseniz bunu yemeklerden sonra çıkarıp fırçalamanız gerekir. Geceleri çıkardıktan sonra yıkayıp içerisinde su bulunan temiz bir kutu içerisinde saklamanız tavsiye edilir. İlk yıl düzenli bir şekilde hekiminizi iki üç ayda bir ziyaret etmeniz önerilebilir. Protezin neden olduğu vuruklar, çiğneme problemleri diş hekimi kontrollerinde ortadan kaldırılabilmektedir.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap