İMPLANT ÖMRÜ

Diş implantlarının başarısı her geçen gün artmakta implant ömrü uzamaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar ile implant yüzeyi ve kemik arasında bağlantı oluşma süresi giderek kısalmaktadır. Yaklaşık 40-50 yıldır süregelen bilimsel çalışmalar, “uzun ömürlü implant” için en büyük etkenin ne olduğunu araştırmaktadırlar. İmplant ömrü tek bir faktör değil birçok faktör önemlidir. Aşağıda size uzun ömürlü bir implant için gerekli şartları sıraladım.

  • Doğru planlama
  • Doğru uygulama
  • İmplant markası
  • Operasyon sonrası bakım
  • İyi bir protez uygulaması
  • Düzenli hekim kontrolleri

İmplantlar çürümesi çürüyen malzemeler değildirler. Bileşenlerindeki titanyum, dayanıklı bir malzemedir. Bu madde diğer birçok metal gibi ağız sıvıları ile korozyona uğramaz. İmplant kayıpları büyük oranda çevresindeki kemik kaybı nedeniyle olur. Kemiğin implant etrafında sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi o bölgeyedeki kuvvetlerin dengesi ile mümkün olur. Ayrıca ağız bakımı ve diş etinin implant ile birleştiği bölgenin temiz tutulması son derece önemlidir.

İmplant Ömrü Ne Kadardır?

Tıbbın diğer branşlarında olduğu gibi organ nakillerinde ve ortopedide kullanılan malzemeler, biyolojik uyumlu malzemeler olarak adlandırılırlar. Diş implantları da biyolojik uyumlu malzemeler ailesindendir. Vücut implantı reddetmez. Kaybedilen bir implantın yerine yenisinin yapılabilmesi de vücut tarafından ve reddedilmediğini gösterir. Aynı malzemenin doğru bir şekilde uygulanması ve dişlere iyi bir bakım sağlanması durumunda yapılan implantın sağlıklı bir şekilde kullanılabildiği görülür. 

ÖMÜR BOYU GARANTİLİ İMPLANT OLAMAZ

Sakın sizi de kandırmasınlar. Nasıl mı? Ömür boyu garantili implant diyerek pazarlama cümlesi kuran tüccarlara dikkat edin. Hiçbir implant ömür boyu garantili olamaz. Size ömür boyu garanti veren tüccarlara bu neyin ömrü kadar diye sormalısınız. Senin ömrün kadar mı, benim ömrüm kadar mı, implantın ömrü kadar mı?

Bu Tücarlar size ömür boyu garanti diyerek paranızı alır. Daha sonra problem yaşadığınızda da size binbir türlü bahaneler bularak onun garanti kapsamında olmadığını söylerler ve işin içerisinden sıyrılırlar. Amaçları o anda size implantı satmak ve paranızı almaktır. Dürüst ve etik çalışan bir hekim size hiçbir implantın ömür boyu garantili olamayacağını söyler. İlk olarak bu tabiiki hoşunuza gitmeyecektir.

Çünkü artık bir daha uğraş Mak istemez ve ömür boyu garantili olanı tercih etme yönünde olursunuz. İşte burada da bu tüccarlar para kazanır. Aynı ticaret zihniyeti ile aldıkları malzemeler ve uyguladıkları tedavi planlarına sadece kendi keselerine düşünecek şekildedir. Bu tip ömür boyu garanti veren yerlerin uyguladığı implantlar da çok sıklıkla problemler çıktığını görmekteyim. Hasta mağdur oluyor ve bana geldiğinde hocam bana aslında ömür boyu garanti vermişti ama gittiğimde iyi bakmadığım için böyle olmuş diyerek sorumluluk almıyorlar demekte. Böyle bir duruma düşmemek için tedbirinizi baştan alın ve ömür boyu garanti veren türccar kliniklerden uzak durun.

Peki ömür boyu garanti yoksa implantları ne kadar kullanacağım diye sorabilirsiniz. İmplantlar uygulandıktan sonra kullanım ömrünü uzatmak hatta sizin ömrümüzün sonuna kadar sizinle beraber yaşamasını size hizmet etmesini sağlamak için yapmanız gereken şeyler var. Öncelikle senede bir defa kontrole gitmelisiniz. İmplant sonrası ağız bakımına önem göstermelisiniz. Aşağıda implant yapıldıktan sonra ağız bakımı nasıl olmalı sorusuna da cevap olacaksınız.

İmplant Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İmplant serinlemesi ve sonrasındaki iyileşme aşamalarının tamamlanmasıyla birlikte; çiğneme fonksiyonlarını ve estetiği sağlamak için diş kaplama, köprü veya protez takılır. İmplant ve üzerindeki protez, vücut için yabancı bir cisimdir. Ancak vücut bu malzemelere karşı yabancı cisim reaksiyonu oluşturmaz.

Beslenme sonrası ağızda kalan yemek artıkları kadar kolay temizlenebilecek bir şekilde protez tasarımı yapılır. Uzun ömürlü kullanabilmek için ağız bakımı, diş fırçalama ve gargaraların aksatılmadan yapılması gerekir. Başarı oranını etkileyen önemli faktörlerden biri de hastanın alkol ve sigara tüketim alışkanlıklarıdır. Arayüz fırçaları kullanılarak diş eti ile üzerindeki protezin arasında kalan birikintiler tam olarak temizlenmelidir.

Bakım için yeterli zamanın mutlaka ayrılması gerekir. Dişlerini kaybeden bir kişinin düzenli fırçalama alışkanlığı olmaması olağandır. Ancak implant uygulaması sonrasında bu alışkanlığı kazanması için hekimin uyarıları ve hastanın motivasyonu önem taşır. Diş bakımı tam olan hastalar, genellikle diş kayıpları yaşamaz ve implant diş yaptırma ihtiyacı hissetmezler.

Kaç Adet İmplant Uygulanmalıdır?

Her eksilen diş için bir implant yapılması zorunlu değildir. Eksik dişlerin sayısı fazla ise implant yapılacak alana kemik incelemesi yapıldıktan sonra kaç adet implantın gerekli olduğu belirlenir. Genellikle üç diş eksik olduğunda iki implant ve bir diş köprüsü uygulanır. Dört diş eksik olduğu durumda ise bir adet 4 üyeli köprü uygulaması yapılabilir. Daha da fazla eksik diş varsa çiğneme fonksiyonu sağlayabilecek ve üzerine gelen kuvvetleri karşılayabilecek şekilde implantların çapları ve boyları ayarlanarak işlemler yapılır.

Çenede hiç diş bulunmaması durumunda en az altı adet implant üzerine yapılacak 10 veya 12 adet diş kaplaması ile sabit diş köprüsü kullanmak mümkündür. Sekiz adet implant ile yapılacak bütün çene protezi, sabit köprü olarak daha iyi hizmet verir. Çene kemiğinin durumuna göre bu sayı dokuz veya 10 adet de olabilir. Biyolojik faktörler veya ekonomik faktörler nedeniyle çok sayıda implant uygulanamıyor ise, bu tip durumlarda alt çene için iki adet implant ve üst çene için dört adet implant yapılarak üzerine hareketli protez uygulanması mümkündür. Bu şekilde yapılan protezler de hasta için büyük konfor sağlar.

Uzun ömürlü ve sorunsuz implant tedavisi için her kişiye yapılacak tedavi planlaması ve uygulama farklılık gösterir. “İmplant ömrü ne kadar?” sorusunun net cevabı olmasa da; buna etki eden genel faktörleri bilmek, implant ömrünün hangi durumlarda uzayıp hangi durumlarda kısaldığını anlamak, genel bir fikir sahibi olmak bakımından önem taşır.

Statik olarak planlama konusunda da genel bir bilgi vermek gerekirse, iki ayrı implant üzerine uygulama örneği verebiliriz. Bir diş veya iki diş eksikliğinde iki implant üzerine yapılacak üç veya dört üyeli köprü kullanımı uzun ömürlü olabilir. Üç diş eksikliğinde ise iki implant üzerine beş adet diş uygulanması statik olarak pek de doğru bir plan değildir. İmplant hakkında merak ettiklerinizi drsertac.com/implant isimli sayfamıza girerek okuyabilirsiniz.

4.5/5 - (4 votes)

4.5/5 - (4 votes)
Önceki YazıDental Implant Prices
Sonraki Yazıİmplantlar ve İmplantların Uygulama Alanları
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap