Oldukça sık görülen ve günlük hayatı olumsuz etkileyen sağlık sorunlarından bir tanesi de horlama ve uyku apnesi. Bu yazıda horlama tedavisi nasıl yapılır, horlama tedavisi İstanbul’da nerede yaptırabilirim, horlama tedavisinin maliyeti, horlama radyofrekans tedavisi ücreti, horlama tedavisi evde olur mu, horlama tedavisi fiyatları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Önce horlama ve uyku apnesi nedenlerine göz atalım. Sonra tedavileri hakkında bilgi verelim.
Biz diş hekimleri hastalar için uyku apnesi protezi yapabiliyoruz. Ancak öncelikle uyku sorununa neden olan faktörler tam olarak anlaşılmalı sonra çözüm arayışına gidilmelidir.
HORLAMA NEDENLERİ
Horlama ile birlikte görülen uyku apnesi, uykuda tıkanma, uyandığında yorgunluk, gün içerisinde uykunun gelmesi ve bunlar ile birlikte depresyon görülür. Her yaşta görülebilir. Ağız burun diş yapısı kilo ile bağlantılıdır. Kulak burun boğaz, diş hekimliği, psikiyatri bilimlerini ilgilendir. Tamamen tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Hava yolları bir maske ile hava üfleyerek solunum yolu açılab ilir. Kilo vermek büyük önem taşır. Mutlaka uyku testi yapılması gerekir. İnsan yaşamını önemli ölçüde etkileyen bir rahatsızlıktır. Çaresi olan bir rahatsızlık olan uyku apnesi ve horlama tedavisi ile ilgili bilgiler verelim. Horlama periyodu sonrasında solunumun kesilmesi ve aniden derin nefes alınması tehlikeli bir durumdur.
Burun damak gırtlak ile ilgili sorun olabilir. Kanda oksijen seviyesi azalır. Artan karbondioksit yaşam merkezini uyararak derin nefes almayı sağlar. Karbondioksit miktarı arttığında derin narkoz dönemi başlar. Solunumun durduğu bu aşamada kalp ritminin ve nabzın düşmesi ile hayati tehlike söz konusudur. Uyku ile uyanıklık arasındaki süreçte konfor bozulur. Apne hastaları bu rahatsızlık nedeni ile kilo alır ve kilo aldıkça apne artar.
HORLAMA NEDEN OLUR?
1) OBEZİTE
Boyun çevresinde biriken yağlar sebebiyle, soluk alıp vermenin güçleşmesi horlama, uyku apnesi gibi uyku problemlerini ortaya çıkarmaktadır. Fazla kilolardan kurtularak kalitesiz uykuya neden olan problemlerden kurtulmayı deneyebilirsiniz.
2) YOĞUN İŞ TEMPOSU VE STRES
İş ve sosyal hayatlarını daha sakin yaşayan kişilerin, yoğun iş temposu ve stres altında çalışan kişilere nazaran daha az horladıkları tespit edilmiştir.
3) ALKOL, SİGARA GİBİ KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR
Boyun, yutak bölgesi, dil, damak gibi nefes alıp vermeyi yakından ilgilendiren bölgelerdeki kasların gerginliğini yitirmesi sonucu horlamalar meydana gelmektedir. Bu kas gevşemesinin sebebi ise alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar..
4) UZUN SÜRELİ ANTİDEPRESAN KULLANIMI
Yaşanan psikolojik sıkıntılar kişileri bir profesyonel dahilinde antidepresan kullanmaya itiyor. Antidepresan ilaçların uzun süreli kullanımları ise bazı büyük sağlık sorunlarına yol açıyor.
5) ALT ÇENENİN NORMALDEN KÜÇÜK VE GERİDE OLMASI
Kişilerde görülen çenesel yapının farklı olmasının doğurduğu bazı önemli sağlık sorunları vardır. Alt ve üst çene bazı kişilerde önde bazı kişilerde geri konumda olabilmekte ve bunun sonucu horlama ve uyku apnesi yaşanabilmektedir.
HORLAMA VE UYKU APNESİ TEDAVİSİ
Horlama ve uyku apnesi tedavisinde basit orta ve ileri seviye aşamalar vardır. Belirlemek amacı ile muayene olmak gerekir. Size ilk etapta sorulacak sorular şunlar.
- Ağır öğle yemeği sonrası uykunuz geliyor mu?
- Uzun yolculukta uyku gelir mi konsantrasyon bozukluğu var mı, uzun süre boşta kalındığında uyku gelmesi durumu mevcut mu?
Kısa boyunlu şişmen erkeklerde daha çok görülür. Kadınlarda çok sayıda doğum yapması, aşırı kilo almak gibi durumlar görülür. Spor yapmamak horlamayı arttırır. Aynı zamanda yumuşak damak kaslarının kıvamının yumuşaması ve titremesi horlamaya neden olur. Burun tıkalı olduğunda ağız açıldığında alt çene geriye doğru gider ve dil arka bölgeye gider. Küçük dili bademcik, arkaya kaçan dil bölgesinden geçmeye çalışan hava bu yumuşak dokuları hareket ettirir.
Aşırı yorgunluk, alerji yumuşak damağı gevşettiği için horlama olabilir. Kısa süreli horlama sorun değildir.
Konu ihmal edildiğinde uzun süreli oksijen alamamaktan ötürü akciğerimiz ve kalbimiz zarar görebilmektedir. Uyku apnesi ve horlama kişide yüksek tansiyon, kalp ritm bozukluğu, kalp yetmezliği ve büyümesi gibi önemli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
En önemlisi uykuda nefes alamama zamanının uzaması ile birlikte ölümcül durumun ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle uyku apnesi ve horlama önemsenmesi gereken bir sorundur. Nedeni ve sıklığı belirlendikten sonra mutlak suretle tedavi yoluna gidilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Tedavi sürecinde 3 aşama vardır.
1. Muayene ile sorunun nedeni anlaşılmaya çalışılır. Sıklığı ve hangi evrede olduğu tespit edilir. Kişiye uygun tedavi yöntemi belirlenir.
2. Ölçü: Horlama protezi ile tedaviye karar verildiyse sonraki aşama ölçünün alınma aşamasıdır. Klinik ve radyolojik olarak gerekli analizler yapılarak ölçü alınır. Tamamen kişiye özeldir.
3. Protezin Hazırlanması: Yapılan analiz ve ölçümlere göre kişiye özel horlama protezi hazırlanarak hastaya teslim edilir.
Horlama ve uyku apnesi hastalarında soruna sebep olan tıkanma bölgesi tek bir alanda olmayıp birkaç anatomik bölge farklı derecelerde olaya katılabilmektedir. Hastanın genel durumu ve diğer medikal problemleri cerrahi kararı vermede belirleyici olabilmektedir. Çok çeşitli ameliyat tekniklerinin kullanılabildiği bu hastalık grubunda ameliyat kararında etkili olan durumlar uzmanlar tarafından değerledirilir. Genel olarak
- Apne hipopne indeksi 20 den fazla ise
- Oksijen saturasyonu %90’ın altında olması
- Gün boyu uyku hali hayatı olunsuz etkiliyor ise
- Kalpde ritm bozukluğu varsa
- Diğer tedavi metodlarından fayda görmemiş hastalardan ise
- Ameliyata engel problemin olması
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap