Benimle yapılan röportajdaki güzel sorulardan birisi de diş beyazlatma ile ilgili. Uygun vaka seçimi tedavi başarısı için her zaman önemlidir. Diş beyazlatılması işleminde de durum aynı. Diş beyazlatma için az ya da çok para ödemekten ziyade size diş beyazlatma işlemi uygun mu bunu araştırmanız gerekir. Diş beyazlatma fiyatı ne kadar, diş beyazlatma ücreti zamlandı mı gibi sorular yerine benim dişim diş beyazlatma için uygun mu? Bu diş beyazlatılabilir mi gibi sorular daha akılcı olmakta. Bakalım İbrahim Mayda ne sormuş, biz ne cevap vermişiz.
Benim Dişim Beyazlar mı?
İbrahim Mayda: Hasta size geldi ve ben dişimi beyazlatmak istiyorum dedi. Her diş beyazlatılabilir mi?
Sertaç Kızılkaya: Her diş beyazlatılamaz tabi ki dişin mine yapısı, üzerinde herhangi bir dolgu kanal tedavi, kaplama olup olmaması, diş eti çekilmesinin olmadığı gibi birçok faktör var. Mine yapısı uygunsa ve gözenekli bir yapı yoksa genellikle çok ileri seviyede tetrasiklin renkleşmesi veya ileri seviyede mine hipoplazisi dediğimiz genetik problemler yoksa genellikle beyazlatma işlemleri başarıyla uygulanır. Ancak bu saydığım durumlar için de yapılabilecek başka işler var. O zaman beyazlatma değil de bunun üzerine lamina diş kaplama yapalım, estetik diş kaplama yapalım gibi çözüm önerilerimiz olabilmektedir.
Etkileyen unsurları maddelersek:
- Mine yapısı
- Diş eti çekilmesi
- Diş hassasiyeti
- Ağız bakımı
- Dişin durumu
- KAnal tedavisi olup olmaması
- Diş kaplaması olup olmaması şeklindedir.
İbrahim Mayda: Eskiden porselen kaplamalar yapılıyordu ve psikonöroimmünolojide porselen kaplamaların ağızdaki bakterileri fazla tuttuğu yazılıyor. Bunun yerine zirkon kaplamalar ana dişine yakın bakteri tutuyor diye bir cümle yer alıyor psikonöroimmünoloji. Kaplama derken siz neyi öneriyorsunuz ve aradaki farklar nelerdir?
Sertaç Kızılkaya: Porselenler çokça uygulandı ve toplumun büyük kısmının ağzında porselen kaplamalar var. Hani zirkonyum kaplama vardı da biz porselen mi uyguladık? Değil. Değişen teknoloji ile birlikte daha biyolojik uyumlu malzemeler, daha hassas çalışmalar yapılabilmektedir. Günümüzde de sıklıkla kullanılan ve çok başarılı sonuçlar aldığımız zirkonyum diş kaplama malzemesi uygulanmaktadır.
Zirkonyum Diş Kaplama Bakteri Tutulumu
Bahsettiğiniz gibi porselenler, grenli yapıları nedeniyle ve içlerindeki destek için kullanılan metal alaşımı sebebiyle bakteri oluşumu için elverişli bir alan oluşumu yaratırlar. Bu alanda biriken bakteriler ağız kokusu, diş eti kanaması, diş eti çekilmesi gibi başlayan ve tüm vücudu etkileyen hastalıkların start noktası olurlar. Onun için biz hastalarımıza sadece ön diş bölgelerine değil arka azı bölgeleri ve çiğneme dişlerinde de sadece daha estetik olduğu için değil daha sağlıklı olduğu için daha dayanıklı daha uzun ömürlü olduğu için ve kaplanan alttaki dişi de koruduğu için zirkonyum diş kaplamalarını öneriyoruz.
Estetik Diş Tedavi Uygulamaları
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap