Flor Uygulamaları:

Diş çürükleri geçen zamanla beraber azalmaktadır. Ana sebep flordur. Ayrıca erken safhalarında çürüğü tamir edebilme özelliği vardır. Toplum flor konusunda yanlış bilgilendirilmektedir. Flor doğru olarak kullanıldığında güvenli ve etkilidir.
Flor (fluoride) doğal olarak tüm su kaynaklarında (okyanuslarda bile) bulunan bir mineraldir. Fluorine doğada hiçbirzaman tek olarak bulunmaz. Sadece diğer elementlerle karışmış olarak (fluoride compound) bulunur.
Flor çürük önlemede ve çürüğün ilk işaretlerini geri döndürmede etkilidir. Araştırmacılar florun çürük önleme mekanizmalarını göstermişlerdir.Diş dokusunu daha kuvvetli hale getirerek, dişleri asit ataklarına karşı daha dayanıklı hale getirirler. Asit, plaktaki bakeriler yiyeceklerdeki şeker ve karbohidratlarla birleştiği zaman ortaya çıkar.Tekrarlayan asit atakları dişte yıkıma ve çürüklere sebep olur.Flor ayrıca, asit ataklarının başladığı bölgelerde tamir ve remineralizasyon sağlar.
Florun remineralizasyon etkisi önemlidir. 

Diş çürümesini önlemek için Florür uygulanabilir.
Diş çürümesini önlemek için Florür uygulanabilir.
Çünkü, başlangıç çürüğünü geri döndürür ve çürüğeğe dayanıklı bir diş yüzeyi oluşturur.Flor iki şekilde alınabilir: topikal(yüzeysel) ve sistemik.Topikal florlar ağızda var olan dişleri çürüğe dayanıklı hale getirir.Topikal florlar dişmacunlarını,ağız gargaralarını veya
hekim tarafından uygulanan flor tedavilerini içerir.
Sistemik florlar vücuda ağız yoluyla alınan ve çene kemiği içinde gelişmekte olan dişlere etki eder.Sistemik florlar topikal etki de sağlar çünkü tükrüğe karışarak dişleri örter.
Sistemik florlar, su florlanması, tablet veya damlaları içerir.Yukarıda belirtilen çeşitli flor kaynaklarıyla çürük oranları büyük oranda düşmektedir.Etkili çürük önlenmesi uygun karışımın (topikal ve sistemik) kullanılmasıyla olur.Çürük azalmasına neden olan birinci metod flor içeren diş macunlarıdır.2 yaş üzeri çocukların ve erişkinlerin flor içeren diş macunu kullanması önerilmektedir.Ağız
gargaraları da kullanılabilir.6 yaşından küçük çocuklar yutma olasılığı nedeniyle gargara kullanmamalıdırlar.

Hekim Tarafından Uygulanan:

Bu florlar jel veya köpük veya şeklindedir ve hekim tarafından klinikte uygulanırlar.Buflorlar daha konsantredir ve kendi kendine uygulanan florlar kadar sık uygulanmaları gerekmez.
Sistemik Florlar:
İçme suyu florlaması veya ağız yoluyla flor alımı diş çürüğünü azaltmada etkili bir yoldur.Bu florlar hem topikal hem de sistemik koruma sağlarlar.
Ağız Yoluyla Flor Alımı:Tablet,damla gibi ağız yoluyla alınan florlar,içme sularının florlanmadığı yerlerde, sadece hekim önerisiyle 6 ay-16 yaş arası kullanılabilirler.Hekiminiz gerekli dozu size söyleyecektir.En iyi sonuçlar için dışardan flor alımı çocuk 6 aylıkken başlamalı 16 yaşına kadar sürmelidir. Flor takviyesi sadece içme suyu florlanmamış bölgelerde yapılmalıdır.
Nasıl alınırsa alınsın florun diş çürüğüyle savaşacağına emin olabilirsiniz.
Fissur Örtücüler :Fissur örtücüler arka dişlerin (küçük ve büyük azılar) çiğneme yüzeylerine uygulanan plastik bir materyaldir.Bu plastik resin arka dişlerin çiğneme yüzeyindeki oluk ve çukurlara (pit ve fissurlar) tutunur. Bir bariyer vazifesi görür mineyi plak ve asitlerden korur.İyi bir fırçalama dişlerin düz yüzeylerinden yemek artıklarını ve plağı temizler.Fakat diş yüzeyindeki derin oluk ve çukurların içi temizlenemeyebilir. Örtücülerle bu bölgeler kapatılır ve korunur.Fissur örtücülerin uygulanması çok kolaydır ve sadece birkaç dakika alır.

Uygulama yapılacak dişler önce temizlenir. Uygulamanın yapılacağı yüzeyler, daha iyi bir tutunma sağlamak için asit solüsyonuyla pürüzlendirilir. Daha sonra, örtücü oluklara uygulanır.

Bazen ışıkla sertleştirilirler.
Örtücü yerinde durduğu sürece diş çürükten korunur. Dişhekimi tarafından düzenli kontrol edilmeli gerekirse yenilenmelidirler.
Pit ve fissur çürükleri genellikle çocuk ve ergenlik çağı yaşlarında oluştuğundan fissurörtücü kullanılması yararlıdır. Fakat erişkinler de fayda görebilirler.
Rate post

Rate post
Önceki YazıZirkonyum ve Porrselen Kron ve Köprüler
Sonraki YazıLaminate Uygulaması
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap