Gülüş Tasarımı Nedir?
Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel ideal gülüşünüzü yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek sağlıklı bir gülüşü planlamaktır.
Gülüş Tasarımına Nereden Başlanır?
Size yakışan estetik gülüş ifadesini belirlerken diğer faktörler:
- Yüz Hatlarınız
- Cinsiyetiniz
- Yaşınız
- Gülüş simetrisi
- Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri
- Dudaklarınız
- Dişetleriniz
Erkek ve kadın anatomisi birbirinden farklıdır. Erkeklerde yüz hatları daha keskin ve belirgindir. Alın burun, çene ucu orantısı kadın yüzüyle farklılıklar gösterir. Kadınlarda geçişler daha yumuşak burun ve kaş kemerleri daha siliktir. Dişlerde de aynı paralellik vardır.
Kadınlarda:
- Dişlerin köşeleri daha yumuşak döner,
- Gülme hattı yukarı doğru kavislidir,
- Ortadaki iki diş yandaki dişlerden biraz daha uzundur,
- Komşu dişlerin köşeleri arasında minik aralıklar vardır.
Erkeklerde :
- Komşu dişler daha düz bir hatta birleşirler,
- Dişlerin hatları daha belirgindir,
- Gülme hattı daha düzdür.
DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)
Klinikte Diş Beyazlatma (Office Bleaching)
Bu diş beyazlatma yöntemi; dişhekimi tarafından klinikte ve genellikle 40-50 dk kadar süren tek seanslık bir işlemle uygulanır. Yöntem hidrojen peroksitin ısı yada ışık ile aktive edilemesi temeline dayanır.
Dişe sürülen beyazlatıcı maddenin üzerine beyazlatmayı hızlandıran bir ışın uygulanır.
Klinik Diş Beyazlatmanın (Office bleaching) Avantajları
Bir saatlik tek seans sonrası ortalama 8 -12 ton beyazlama
İşlem sonrası hassasiyet hissi çok düşüktür
Elde edilen renk uzun süre korunur
Dişhekimi tarafından uygulandığından ağız dokularının korunması
Günlük alışkanlıklardan vazgeçmeden iyi sonuç (sigara, çay, kahve vb.) ,
Evde Diş Beyazlatma (Home Bleaching)
Ev diş beyazlatması veya matris beyazlatma olarak da bilinmektedir. Uygulaması oldukça kolay, güvenli ve etkin bir diş beyazlatma yöntemidir.
Evde Diş Beyazlatma Yönteminin Avantajları
Bu yöntemin tek avantajı diğer yönteme göre daha ucuz olmasıdır.
Etkili Olduğu Durumlar
Sarı, turuncu ve açık kahverengi renklenmeler.
Kahverengi fluoroz renklenmeleri.
Mine opasiteleri. Aslında mine opasitesine etki etmemesine rağmen, minenin diğer bölümleri beyazladığı için opasite daha az dikkat çekici hale gelir.
Ön dişlerin çoklu renklenmeleri.
SABİT PROTEZLER-KRON KÖPRÜ
Kuron Nedir ? : Kırık veya aşırı çürük nedeniyle madde kaybına uğramış dişleri restore etme yöntemidir.Dişin üzeri dokuyla uyumlu bir malzemeyle kaplanarak tam bir diş formu sağlanır.Bu malzemeler full metal,metal destekliporselen veya full porselen olabilir. bkz.full porselenler. Hazırlanan kuronlar dişin üzerine yapıştırılarak sabit kalması sağlanır.
Köprü Nedir? : Bir veya birden fazla diş eksikliği varsa ve eksik bölgenin her iki tarafında da sağlıklı dişler mevcutsa, bu iki yakadaki dişlerden destek alınarak eksik dişlerin tamamlanmasına yönelik bir restorasyondur. Köprü protezleri de kuron protezleri gibi dişlere yapıştırılarak sabit kalmaları sağlanır.
Kuron veya köprü protezi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta;dişin dişetiyle birleştiği bölgeye şev veya şemfır denen basamakların hazırlanmasıdır.Bu sayede, yapıştırılan kuron veya köprülerin dişeti içine fazla baskı yapıp, dişeti enfeksiyonuna ve dişeti kenarında koyu renkli hat oluşmasına yol açmaları önlenmiş olur
Protezleri sabit ve hareketli protezler olarak iki ayrı sınıfta değerlendirebiliriz.
Sabit protezler kuron ve köprü olarak ayrılırken, bunlar da yapımlarında kullanılan malzemeye göre full metal, metal destekli porselen veya full porselen olarak isimlendirilebilirler.
Hareketli protezler ise farklı özelliklerine göre farklı şekillerde isimlendirilebilirler.
PORSELEN (İNLEY-ONLEY) DOLGULAR
Porselen dolgular(Porselen inley ya da Onley) laboratuarda hazırlana n üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Kompozit dolgulara göre, uygulandıkları diş ve komşu dişler ile çok daha uyumludur.
Porselen Dolgu Nedir?
Porselen dolgular (Porselen inley ya da Onley) laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Kompozit dolgulara göre, uygulandıkları diş ve komşu dişler ile çok daha uyumludur. Bu, dolgunun ağız dışında laboratuar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır. Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmı uzaklaştırıldıktan sonra kalan sağlam bölümün ölçüsü alınarak laboratuara yollanır. Laboratuar ortamında, hassas bir teknoloji ile hazırlanan model, özel IPS makinesine alınarak mükemmel estetik ve fonksiyona sahip dolgular elde edilir.
LAMİNA KAPLAMALAR
Ön dişlerdeki estetik bozukluklarda, dişlerin istenilen forma ve şekile getirilmesinde kullanılan ince porselen kaplamalardır. Lamina kaplamalarda dişin yan ve arka yüzeyine dokunulmaz. Bu alanlar orijinal formunda kalır. Dişin sadece ön yüzeyi hafifçe kesilir. Bu yüzden estetik diş hekimliğinde en konservatif tedavi yöntemidir.
Lamina kaplamalarla yapılabilecek değişiklikler sınırlıdır, en sık kullanım yerleri;
Ufak diş aralıklarının kapatılmas
Hafif çarpıklıkların düzeltilmesi
Kırık dişlerin tedavisinde
Renklenmiş dişlerin tedavisinde
Beyazlatma işleminin yetersiz kaldığı durumlarda
Laminaların bu kadar estetik olmasının sebebi alttaki diş dokusunu çok iyi yansıtmasıdır. Doğal dişler gibi mükemmel ışık yansıtırlar. Çok ince kaplamalar olmalarına rağmen gelişmiş yapıştırıcılar sayesinde dişlere çok iyi tutunurlar.
Laminalar genellikle porselenden hazırlanır ama kompozit dolgulardaki gelişmeler sayesinde kompozit laminalar da oldukça sık kullanılmaya başlandı. Kompozit laminalar porselen laminalara göre daha kısa ömürlüdürler ve renklenmeye daha müsaittirler.
ZİRKONYUM KAPLAMALAR
Zirkonya, yüksek gerilme direncine sahip olması, doku dostu olması, gren çapının düşük olması sayesinde dişhekimliğinde seramik formunda implant ve abutment materyali, sabit restorasyonlarda (kuron-köprü, laminate, inlay-onlay) core materyali, post-core materyali ve ortodontik braket olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zirkonyum seramiklerinin kullanıma girmesi, bilgisayar-destekli dizayn (Computer-aided design; CAD) ve bilgisayar-destekli üretim (computer-aided manufacturing; CAM) teknolojisinin gelişmesi ile paralellik göstermiştir.
İMPLANT TEDAVİSİ
12/10/2024
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını Oku
12/10/2024
Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını Oku
03/10/2024
Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorumlar (2)
Pingback: Diş dolgusu fiyatını açıkladı. İmplant, Zirkonyum Diş Kaplama İstanbul- Diş Hekimi Sertaç KIZILKAYA
Pingback: Diş Sağlığı ve Solunum Yolu - İmplant, Zirkonyum Diş Kaplama İstanbul- Diş Hekimi Sertaç KIZILKAYA