Diş kaplaması yapmaktan bahsettiğimizde önce bunu ne anlama geldiğini doğru bilmemiz gerekiyor. Dişin üzerine kaplama uygulamak bir dişin veya implantın üzerini örten biyolojik sınırlar ile uyumlu dişi taklit eden uygulamadır. Diş kaplaması öndeki veya arkadaki dişler ile sınırlandığı gibi diş eti ile birleşme çizgisinde de bir sınırı vardır. Bunu yanı sıra üst çene dişleri ile kapanış pozisyonunda teması olması nedeni ile yüksekliği de karşı çene dişlerin çiğneme yüzeyi ile sınırlıdır. Dişin üzerini çepeçevre saran kaplamalar olduğu gibi dişin belirli yüzeylerini kapatın diş kaplamaları da uygulanabilmektedir. Diş hekimliği uygulamalarında en çok tam kuron ve laminate veneer olarak adlandırılan iki çeşit diş kaplaması kullanılır. Dişin etrafını çerçeve gibi saran eski tip kuronların da uzun yıllar dişi koruma ve estetik amaç ile kullanılmış olması belki de bugünkü modern diş hekimliği uygulamalarının bir temel taşı olmuştur.
ZİRKONYUM UYGULAMASI
Kaplamalar dişin üzerine ister bölgesel ister tam kaplama şeklinde uygulansın yapıştırılması gerekir. Bu işlem için siman adı verilen diş hekimliği’ne özel yapıştırıcılar kullanılır. Aslında yapıştırma özelliğinden çok her iki yüzeyin arasına ağız sıvılarının ve bakterilerin girmesini engelleyen sistemlerdir. Diş kaplamaları genellikle dişlerin fiziksel dayanımlarının arttırmak amacıyla yıllardır kullanılmaktadır. Son yıllarda sadece dayanıklılığı arttırmak için değil estetik görünümü daha iyi duruma getirmek için diş kaplamalar sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Estetik beklentilerin artması diş kaplamalarında farklı malzemelerin kullanılmasına neden olmuştur. Günlük yaşantıda daha iyi bir gülümseme ve doğal diş görüntüsü sağlamak amacıyla dişlerin üzerine kaplama yapılması son yıllarda yaygın bir şekilde uygulanan yöntemlerdir. Bu amaç ile kullanılan en iyi malzemelerden bir tanesi de zirkonyum adı verilen alt yapısında beyaz renkli zirkon kullanılan diş kaplamalardır.
Bu kaplamalarda o kadar güçlüdür ki diş minesi bile bunları aşındıramayacakdır. Uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılacak zirkonyum diş kaplama hem estetik hem de biyolojik olarak büyük avantajlar sağlarlar. Özellikle metal içeren porselen diş kaplamalar ile karşılaştırıldığında ön plana çıkan önemli özellikleri vardır. Bunlar içerisinde en büyük üstünlük diş eti kenarında metal kaplamaların koyu rengini bu kaplamalarda oluşmamasıdır. Metal üzerine zirkonyum diş kaplama yapılsa da alttaki metal diş eti kenarında diş etine koyu bir renk görünümü verir. Yyıllar içerisinde metal ile diş etinin uyumsuzluğu nedeni ile diş eti çekilmesine de neden olabilmektedir. Oysa zirkonyum diş kaplamalarda hem renk problemi oluşmaz hem de diş eti çekilmesi biyolojik uyum nedeni ile tetiklenmesi olmaz.
ZİRKONYUM KAPLAMA ÜSTÜNLÜKLERİ
Bu, zirkon kaplamanın, özellikle ağzın görünen kısmında sağladığı avantajlar büyüktür. Dişin üzerine yerleştirilmesinde diş ile sağladığı uyum veya doğal bir dişin yanıda diş kaplama çeşitleri içerisinde en iyi estetik etkiye sahip olduğu bir gerçektir. Zirkonyumun gücü, ayrıca metal olmadan kron imal etmeyi mümkün kılmasıdır. Bu sayede uygulanacak diş kaplama ve köprüleri doğal dişlerden de ayırmak imkansız olacaktır. Bu özellik son derece önemlidir .
Zirkonyum ile ilgili en iyi özellik olarak, hastaların daha doğal bir gülümseme elde etmeleri olmaktadır. İyi bir estetik diş görüntüsünün yanı sıra dişin orjinal boyutlarının, şeklinin ve rengin de mükemmel bir şekilde ayarlanabilmesi mümkün olmaktadır. Estetik diş tedavilerin diğer formlarından farklı olarak bir diğer avantajı, biyolojik olarak uyumlu olmasıdır. Bu sayede herhangi bir alerjik reaksiyon riski taşımaz . Zirkonyum diş kaplamalar artık sadece diş hekimliğinde değil, genel cerrahi ve ortopedi ameliyatlarında da yaygın olarak kullanılmaktadır.
ZİRKONYUM DİŞ FİYATLARI
Zirkonyum kaplamalarda çoğu insana uymayan tek şey zirkonyum diş fiyatları dır. İnsanları bu üstün özellikli diş kaplama malzemesinden uzaklaştıran sadece zirkonyum diş fiyatı dır. Diğer diş kaplamalar ile karşılaştırıldığında tek diş için ödenmesi gereken tutar daha fazladır. Ancak zaman içerisinde malzeme gerek sunduğu estetik özellikler gerek kullanım rahatlığı ile bunu hakkını öder. Diş kaplamalarının günün her saati ağzımızın içerisinde olduğunu düşündüğümüzde kendimiz için yapacağımız bu harcamanın aslında değer olduğunu görmekteyiz. Seneler boyu bizimler her yediğimizde içtiğimizde ve güldüğümüzde yaşayacak olan bu estetik diş kaplamalar için ödenen ücret fazlası ile geri alınmaktadır.
Kötü yapılmış bir diş kaplaması da aslında gizli bir maliyetdir. İki yıl sonra söktürüp yeni bir diş kaplaması yaptırmak zorunda kalan insanlar bilseydim fiyatlarına bakmadan daha iyisini yaptırırdım derler. Diş fiyatlarının ucuz olması aslında size daha fazla maliyet çıkarıyor olabilir. Bir kaplamanın hem çok iyi hem de ucuz olması gibi bir durum söz konusu olamamaktadır.
Zirkonyum ham madde olarak da, konvansiyonel malzemelerden daha pahalıdır. Çoğu üretici, diğer malzemelerden yapılmış kronların oluşturulması ile uğraşmaktadır. Daha düşük maliyetli bir ürün sunabilmek için düşük dereceli bileşikler kullandılar. Bununla birlikte, daha ucuz bir malzemeden yapılmış kronların, her gün kullanıldıkça aşınmaya ve yıpranmaya direnecek yeterli dayanıma sahip olmadığı ispatlanmıştır.
KONU İLE İLGİLİ AŞAĞIDAKİ YAZILARI DA OKUYABİLİRSİNİZ.
Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını OkuKanal Tedavisi Sonrası Diş Neden Kaplama Yapılmalıdır?
Dişe Neden Kanal Tedavisi Yapılır? Dişlerin iç yapısında bulunan sinirler ve damarlar, dişin canlı kalmasını sağlayan önemli yapılardır. Ancak derin çürükler, travmalar ya da...
Devamını OkuDiş Taşı Temizliği: Sağlıklı Dişler İçin Neden Önemlidir?*
- **Diş Taşı Neden Oluşur? Temizlenmezse Ne Olur? İstanbul Küçükçekmece’de Tedavi Seçenekleri** - **Diş Taşı Temizliği: Neden Yılda Bir Defa Yaptırmalısınız?** Diş...
Devamını Oku
Yorumlar (1)
Pingback: Zirkonyum ve porselen diş kaplama ömrü ne kadar? Sertaç Kızılkaya açıkladı