Ağız ve çevre dokularının birbirlerine uyumlu ve güzel görünmesi, estetik diş hekimliği bu temel amacı güder. Bazı durumlarda ortodonti, protez, diş hastalıkları uzmanu, estetik ve plastik cerrahi branşlarına mensup diş hekimlerinin birarada çalışmasıyla istenilen sonuçlar elde edilebilir. İdeal gülüş ve estetik görünüm, kişiden kişiye değişmektedir. Bu da her hastanın farklı isteklere sahip olması demektir. Hastanın biyolojik sınırlarını zorlamadan estetik müdahaleler yaptırması gayet normal bir olgudur. Sağlıklı bir gülümsemeye sahip kişilerin özgüvenlerinin daha fazla olduğu, bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır.
Estetik diş hekimliği sayesinde bireyler, özlemini çektikleri dişlere sahip olurlar ve güzel bir gülüşle özgüvenlerine özgüven katarlar. Dişlerin rengi, şekli, büyüklüğü, dudak ve damak ile olan ilişkisi bu süreç içinde düzenlenir. Hekim, estetik tedaviye başlamadan önce kişinin istek ve beklentilerini çok iyi anlamalıdır. Kişinin sosyal ve ekonomik konumundan mesleği ve yaşam biçimine dek geniş bir bilgi yelpazesiyle ilgili bilgi edinmelidir. Bu sayede hastasının ne gibi bir beklentisi olduğunu iyi kavrayacaktır. Yapılan tedavi biyolojik sınırlar içerisinde kalmalıdır. Aksi halde yapılan işlemler doğal bir estetik uygulama olmaktan çıkarlar. Bu durumu hastaya göstermek ve gerçekçi beklentilere sahip olmasını sağlamak için demo işlemler ile ön fikir verilebilir. Estetik diş tedavilerinde yapılacak işlemlerin tekniğine ve malzemenin çeşidine diş hekimi karar verir. Ancak bu kararlar da hastanın bütçesiyle alakalıdır. Hangi tedavinin uygulanacağı hastayla istişare edilir ve alternatifleri de göz önünde bulundurulur. Güzel bir gülümseme için hekimin dikkate aldığı etmenler şunlardır:
- Yaş
- Yüz hatları
- Diş eti sağlığı
- Dudak şekli
- Diş etlerinin durumu
- Hastanın cinsiyeti
- Gülümseme sırasında yüz kaslarının durumu
Estetik Diş Hekimliği
1- İnsanlar yaşları ilerledikçe farklı istek ve beklentilere sahip olurlar. Yıllar içinde kişinin fiziksel görünümü de değişir. Yaş ilerledikçe; kaşlar arasındaki mesafe burun ucu ve çene ucu arasındaki mesafe birbirine yaklaşır. Yerçekiminin vücuttaki yumuşak dokular üzerindeki etkisi kaçınılmazdır. Zaman içerisinde dişlerde ortaya çıkan aşınmalar ve renk değişmesi estetik diş hekimliğinin müdahale alanına girer.
2- Dişlerin renginde sorun varsa öncelikle diş üzeri temizlenmelidir. Diş taşları temizlendikten sonra “polisaj” adı verilen fırça ve macun ile temizlik yapılır. Eğer bu sonuç vermezse diş beyazlatma işlemi uygulamak zorunda kalırız. Dişlerin rengi estetik görünüm için büyük önem taşır. Bu nedenle dişlere kaplama veya laminat gibi uygulamalar yapılmadan önce, diş rengi açılmalıdır.
3- Diş eti sağlığı da estetik diş hekimliği uygulamaları açısından olmazsa olmazdır. Diş etlerinin sağlıksız olması durumunda diş eti kanaması, ağız kokusu veya diş eti çekilmesi gibi problemler ortaya çıkar. Ne kadar iyi malzeme kullanılırsa kullanılsın, diş eti problemleri giderilmeden yapılan işlemler uzun soluklu olamaz. Sağlıklı diş etlerinin yüzeyleri, portakal kabuğuna yakın bir renkte olmalıdır. Sağlıklı diş etleri, fırçalama sırasında asla kanamaz. Eğer bir kanama gözlemlerseniz, mutlaka bir diş hekimine muayene olmalısınız.
Zirkonyum Diş Kaplama
Doğal diş renginde kaplamalar yapmak artık mümkün. Dişin yüzey özelliklerini taklit edebilen dışı iyi yansıtan ve biyolojik olarak uyumlu bir malzeme olan zirkonyum ile uzun ömürlü ve estetik sonuçlar alınabiliyor. Zirkonyum diş kaplamalar malzemenin özelliği nedeniyle bir çok avantajı beraberinde getiriyor. Zirkonyum, biyolojik olarak vücut ile uyumlu olmasının yanında teknik açıdan da avantajlı bir malzemedir. Bilgisayar destekli tasarım, modelleme ve üretim aşamaları sayesinde; diş ve diş eti ile tam uyumlu kaplamalar yapılabilir. Sonuç olarak daha uzun ömrlü ve doğal görünen dişlere kavuşulur ve estetik görünümlü dişler ortaya çıkarlar.
Lamina Diş Yapımı
Dişlerde çok az bir aşındırma yapılarak -ön yüzeyine 0,3 ile 0,7 mm kalınlığında- lamine diş kaplama yapılabilmektedir. Lamine tedavi süresi kısadır. İki veya üç seansta bitirilebilir. Tedavi öncesi bir demo modeli yapılabilir ve tedavi sonrasında ağız durumunuzun ne olacağını görme şansına sahip olabilirsiniz.
Lamineler ışık geçirme özelliğine sahip seramiklerden yapılmıştır. Bu nedenle estetik olarak son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır. Malzeme sert ve parlaktır. Aşınmaya karşı dirençlidir. Üzeri leke tutmaz. Lamine ilerde yapılacak en önemli hamle doğru endikasyon ile uygulanmalarıdır. Lamine tedavisi her dişe uygun değildir. Önemli olan işlemin doğru kişiye doğru şekilde uygulanmasıdır. Lamine tedavisinin uygulanıp uygulanamayacağını bilmek için öncelikle dişlerin durumu hekim tarafından incelenmelidir.
Dişlerin hazırlanması büyük bir titizlikle yapılmalıdır. Gerekiyorsa büyüteç yardımı ile diş ve diş etinin birleştiği alanlar şekillendirilir. Diş hekiminin hazırlığı aşaması diş ölçüsünün alınması ile devam eder. Ölçü maddesi son derece hassas ve boyut açısından da ağızdaki diş ve diş etinin modelini birebir taşıyan özelliğe sahip olmalıdır. Diş laboratuvarının model hazırlanması ve model üzerinde çalışmaya başlaması da kullanılan malzemelerle alakalıdır. Yapılacak dişin şekli, boyutları, rengi ve yüzey özellikleri; önceden hastanın yaş, cinsiyet, ten rengi gibi bir çok faktöre göre belirlenmiş olmalıdır. Diş teknisyeninin titizlikle hazırlayacağı laminalar ağızda prova edilir. Diş ve diş eti ile uyumu kontrol edilir. Boyutları, rengi ve yüzey özellikleri estetik açıdan kontrol edilip onaylandıktan sonra son aşamaya geçilir. Diş hekimi, laminaların yapıştırılması için özel setler kullanır. En dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de ince yapılmış porselenlerin dişler üzerine yapıştırılmasıdır. En ufak bir hata dahi laminelerin yerinden kısa sürede çıkması veya kırılması gibi istenmeyen problemler yaşanabilir. Estetik diş hekimliği ile ilgili diğer yazımızı okumak için buraya tıklayabilir veya WhatsApp hattımız ile doğrudan soru sorabilirsiniz.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap